«ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ 2009» και «ΑΝΤΑΙΟΣ ΙΙΙ 2019»: Αναβαθμισμένος ο ρόλος των Ειδικών Δυνάμεων με έμφαση στη στοχοποίηση «ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ 2009» και «ΑΝΤΑΙΟΣ ΙΙΙ 2019»: Αναβαθμισμένος ο ρόλος των Ειδικών Δυνάμεων με έμφαση στη στοχοποίηση | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

«ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ 2009» και «ΑΝΤΑΙΟΣ ΙΙΙ 2019»: Αναβαθμισμένος ο ρόλος των Ειδικών Δυνάμεων με έμφαση στη στοχοποίηση

«ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ 2009» και «ΑΝΤΑΙΟΣ ΙΙΙ 2019»: Αναβαθμισμένος ο ρόλος των Ειδικών Δυνάμεων με έμφαση στη στοχοποίηση
Μια πολύ ενδιαφέρουσα παράμετρος της άσκησης «ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ 2019» έγινε γνωστή και αφορά στη συμμετοχή της ΠΑ (Πολεμικής Αεροπορίας) και ειδικότερα στη συνεργασίας της με τις Ειδικές Δυνάμεις του Ελληνικού Στρατού (ΕΣ).
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της άσκησης «ΑΝΤΑΙΟΣ ΙΙΙ 2019», η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 6 έως τις 12 Ιουνίου, δοκιμάστηκαν μια σειρά αποστολών προστασίας και προσβολής ναυτικής δύναμης.
Ωστόσο το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι ότι δοκιμάστηκαν ξανά και αποστολές κατάδειξης στόχου, προς τα αεροσκάφη της ΠΑ, από Ειδικές Δυνάμεις του ΕΣ. Η κατάδειξη στόχων έγινε τόσο στα νησιά του Αιγαίου, όσο και στην περιοχή της Θράκης. 
Όπως προείπαμε, οι αποστολές εκτελέστηκαν από Προωθημένους Ελεγκτές των Ειδικών Δυνάμεων του Στρατού.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ΠΑ και ΕΣ συνεργάζονται σ’ αυτό το επίπεδο. Πρόκειται για μια επιχειρησιακή διαδικασία, η οποία εισήχθη στην εκπαίδευση των Ειδικών Δυνάμεων του ΕΣ και της ΠΑ, από το 2011 και μετά. 
Στον πλαίσιο των αποστολών κατάδειξης στόχων, οι Ειδικές Δυνάμεις πραγματοποιούν εντοπισμό στόχου από θέση απόκρυψης και αίτηση παροχής πυρών υποστηρίξεως σε μαχητικά αεροσκάφη, προκειμένου να τον προσβάλλουν με κατευθυνόμενα όπλα.
Η μέθοδος επικοινωνίας μεταξύ των Ειδικών Δυνάμεων και των μαχητικών αεροσκαφών στηρίζεται στη διαδικασία προφορικής η γραπτής αποστολής συντεταγμένων, με την τεχνική των 9 γραμμών, που επιβεβαιώνουν την ακριβή θέση του στόχου. 
Τον κωδικό αυτό ο χειριστής του αεροσκάφους «περνάει» ως συντεταγμένες στο σύστημα ναυτιλίας ώστε να μπορεί να διακρίνει το στόχο «Target Box» στο HUD (Head-Up Dispaley) και στην οθόνη τακτικής κατάστασης. 
Ακολούθως τον εγκλωβίζει με χρήση ραντάρ, σε διαμόρφωση αέρος-εδάφους, ή με ατρακτίδιο κατάδειξης στόχων και άφεση κατευθυνόμενων πυρομαχικών με σύστημα καθοδήγησης λείζερ, όπως οι βόμβες GBU και JDAM.
epirusblog.gr
5 of 5
«ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ 2009» και «ΑΝΤΑΙΟΣ ΙΙΙ 2019»: Αναβαθμισμένος ο ρόλος των Ειδικών Δυνάμεων με έμφαση στη στοχοποίηση
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 7565462986834150878
Σχόλια
item