Αγία Πετρούπολη: Τα δικά μας tips για το στολίδι της Ρωσίας

Αγία Πετρούπολη: Τα δικά μας tips για το στολίδι της Ρωσίας
Η Αγία Πετρούπολη που ιδρύθηκε πριν από 3 αιώνες από τον τσάρο Πέτρο Α’, το πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα της μπαρόκ και νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, ο φόρος τιμής στην ιστορία και τον πολιτισμό της Ρωσίας, το άλλοτε γνωστό επί σοβιετικής εποχής Λένινγκραντ, η πιο τουριστική και όμορφη πόλη της χώρας που ταυτόχρονα αρμονικά σύγχρονη και γεμάτη ζωντάνια, «εξασφαλίζει» μια θέση στη λίστα των must visit προορισμών των απανταχού ταξιδιωτών…
Ρεπορτάζ-Κείμενο: Κατερίνα Ρίγκου (krigou@dousiscom.gr)

Γιατί να πάω στην Αγία Πετρούπολη;

Αγία Πετρούπολη, Ρωσία
Γιατί θεωρείται η ομορφότερη πόλη της Ρωσίας -που αν µη τι άλλο έχει άπειρες- αλλά και από τις ομορφότερες του κόσμου! 
Γιατί µε 3 αιώνες ζωής στην πλάτη της είναι ένα ζωντανό μουσείο (γι’ αυτό και πολιτιστική πρωτεύουσα της Ρωσίας) και από τις πιο καλοδιατηρημένες ιστορικές πόλεις της Ευρώπης, καθώς και η «παγκόσμια πρωτεύουσα του μπαλέτου».
Είναι χτισμένη στη συµβολή του ποταμού Νέβα µε τη Βαλτική επάνω σε σύμπλεγμα μικρών νησιών, τα οποία χωρίζονται από φυσικά και τεχνητά κανάλια και συγκοινωνούν μεταξύ τους µε 300 εμβληματικές γέφυρες -αν και στην πραγματικότητα λέγεται ότι είναι πολύ περισσότερες- γεγονός που της έχει αποδώσει το προσωνύμιο «Βενετία του Βορρά». 
Ολόκληρο το κέντρο της έχει ανακηρυχτεί από την UNESCO (όπως και πολλά προάστιά της) Μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς!
Η Αγία Πετρούπολη αποκαλείται και «πρωτεύουσα του Βορρά» γιατί είναι μια τεράστια ανοιχτή έκθεση μνημειακής αρχιτεκτονικής, γεμάτη υπέροχα μπαρόκ και νεοκλασικά κτήρια αλλά και παλάτια, μεγαλοπρεπή µε εξαιρετικές λεπτομέρειες, κήπους και πάρκα, μεγάλες λεωφόρους, σκαλιστές γέφυρες, αγάλματα και μνημεία.
Συμπερασματικά το ταξίδι στην Αγία Πετρούπολη θα γίνει εμπειρία ζωής… λόγω όλων των παραπάνω αλλά και λόγω της μοναδικής κουλτούρας ενός τόπου που ναι µεν εξελίσσεται, αλλά ακόμα προσπαθεί να ισορροπήσει το πρόσφατο παρελθόν και τα κατάλοιπά του µε το παρόν και το μέλλον. Γιατί τελικά η Ευρώπη έχει πολλές όψεις…

Ποιο είναι το πιο διάσημο & must see αξιοθέατο στην Αγία Πετρούπολη;

Ερμιτάζ, Αγία Πετρούπολη
Ερμιτάζ
Το απόλυτο μνημείο της πόλης που όλοι οι επισκέπτες πρέπει οπωσδήποτε να δουν, ο μεγαλύτερος πόλος έλξης παραμένει πάντα το Ερμιτάζ, το μεγαλοπρεπές ανάκτορο της Μεγάλης Αικατερίνης, που σήμερα έχει μετατραπεί σ’ ένα από τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου. 
Στεγάζεται σε ένα από τα κτήρια του συγκροτήματος των Χειμερινών Ανακτόρων, το αποκαλούμενο πράσινο ή Ελληνικό Αναγεννησιακό.
Τα έργα τέχνης (πίνακες σπουδαίων ζωγράφων) αλλά και οι βασιλικοί θησαυροί που φυλάσσονται στις αίθουσές του είναι εξαιρετικής αισθητικής, σπουδαίας ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και τεράστιας αξίας! 
Ανάμεσά τους θα θαυμάσετε την Αιγυπτιακή, Ελληνική και Ρωμαϊκή Έκθεση, αλλά και τη μεγαλύτερη πινακοθήκη προκλασικής και κλασικής ζωγραφικής στον κόσμο…
To Know: Έχει υπολογιστεί ότι εάν ο επισκέπτης ξόδευε μισό λεπτό για κάθε βασικό έκθεμα θα χρειαζόταν δύο χρόνια(!) για να το δει ολόκληρο, και εάν ξόδευε επίσης μισό λεπτό για καθένα από όλα τα εκθέματα, θα ήθελε επιπλέον τέσσερα χρόνια!

Τι πρέπει να δω στην Αγία Πετρούπολη;

Η Πύλη του Ερμιτάζ, Αγία Πετρούπολη
Η Πύλη του Ερμιτάζ
Τι να πρωτοδείτε… Παλάτια, ναοί, μεγαλοπρεπή κτήρια, αγάλματα… Η 3 αιώνων πρωτεύουσα του Βορρά εξασφαλίζει πληθώρα μνημείων και πολιτιστικών χώρων καθώς είναι ένα ζωντανό μουσείο της ρωσικής ιστορίας και ορθοδοξίας, αρχιτεκτονικό κόσμημα και θησαυροφυλάκιο τέχνης…
Μια πρώτη συνολική εικόνα της ομορφιάς, της αρχιτεκτονικής και της ιστορίας της πόλης θα πάρετε κάνοντας μια πλωτή βόλτα στα «βενετσιάνικα» πανέμορφα κανάλια. 
Κομμάτια που συνθέτουν τη μαγική εικόνα, ο καθεδρικός ναός του Αγίου Ισαάκ που είναι από παντού ορατός, το «μουσείο των μουσείων» -όπως χαρακτηρίζεται- το Ερμιτάζ (Hermitage), ο ιστορικός και αρχαιότερος ναός Πέτρου και Παύλου αλλά και το πολυγωνικό Φρούριο των Πέτρου και Παύλου και η κεντρικότατη Πλατεία του Παλατιού (Dvortsovaya Ploshchad).
Σήμα κατατεθέν της πόλης είναι ο Χάλκινος Καβαλάρης, έργο του Γάλλου γλύπτη Ε.Μ. Φαλκονέ, κατόπιν παραγγελίας της Μεγάλης Αικατερίνης, και απεικονίζει τον Μεγάλο Πέτρο έφιππο. 
Τοποθετήθηκε το 1782 στο πάρκο μπροστά από τον ναό του Αγίου Ισαάκ, στις όχθες του Νέβα. Διασημότερος όλων των ναών είναι ο περίφημος Ναός του Χυμένου Αίματος
Ονομάσθηκε έτσι γιατί βρίσκεται στο σημείο που δολοφονήθηκε ο τσάρος Αλέξανδρος ο Β’. Πρόκειται για ένα τεράστιο κομψοτέχνηµα γεμάτο πολύχρωμα λεπτουργήματα, μωσαϊκά και τοιχογραφίες, µε χαρακτηριστικούς πύργους.
Mariinsky, Αγία Πετρούπολη
Στο Κρατικό Ακαδημαϊκό Θέατρο όπερας & μπαλέτου Mariinsky, ένα από τα κορυφαία μουσικά θέατρα στη Ρωσία αλλά και στον κόσμο
Πίσω από την πλατεία του παλατιού θα συναντήσετε το νεοαναγεννησιακού ρυθμού κτήριο του Θεάτρου Μαριίνσκι, η επίσημη ονομασία (αν και τη χρησιμοποιούν ελάχιστα) του Θεάτρου Όπερας και Μπαλέτου Κίροφ, που κάποτε ήταν η καρδιά της νυχτερινής διασκέδασης για την υψηλή κοινωνία της προεπαναστατικής Ρωσίας ενώ σήμερα στεγάζει τα διάσημα ομώνυμα µπαλέτα.
Ως άλλο αξιοθέατο οι τουρίστες αντιμετωπίζουν και το φημισμένο μετρό της πόλης που μοιάζει πραγματικά µε μουσείο καθώς είναι γεμάτο περίτεχνες διακοσμήσεις, κρύσταλλα, βαρύτιμους πολυελαίους και ξεχωριστούς πίνακες ζωγραφικής…

Τι πρέπει να ξέρω πριν πάω;

Χρειάζεστε τουριστική βίζα που καλύπτει μέχρι 30 μέρες παραμονής. Πρέπει να κάνετε συνάλλαγμα. Το νόμισμα της Ρωσίας είναι το ρούβλι. 
Αν και τα περισσότερα καταστήματα και εστιατόρια δέχονται πιστωτικές κάρτες θα είναι καλό να έχετε συνάλλαγμα πάνω σας (το €1 αντιστοιχεί σε 69,51 ρούβλια). Επίσης, μην αγχωθείτε για τη γλώσσα. Θα σας εξυπηρετήσουν πρόθυμα σε πολύ καλά αγγλικά.
Τέλος, σχετικά με την ανησυχία κάποιων ταξιδιωτών για το κατά πόσο είναι ασφαλής η πόλη, η αλήθεια είναι ότι η Αγία Πετρούπολη σε σχέση με το παρελθόν και σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ρωσία έχει σαφώς χαμηλή εγκληματικότητα και είναι πλήρως προσβάσιμη, χωρίς «γκρίζες ζώνες ή γκέτο. 
Η πόλη δεν έχει υψηλότερα ποσοστά κινδύνου από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή. Αυτό δεν αποκλείει μεμονωμένες πράξεις βίας ή τρομοκρατίας, τα δεδομένα όμως δεν συνηγορούν σε αυτό.
Αγία Πετρούπολη γέφυρα και εκκλησία του Σωτήρα
Η λεπτομέρεια σε γέφυρα της πόλης και στο βάθος η εκκλησία του Σωτήρα

Πόσο θα κοστίσει το ταξίδι;

Αν και θεωρείται από τις ακριβότερες ρωσικές πόλεις -για τα δεδομένα της χώρας-, το κόστος ζωής στην Αγία Πετρούπολη είναι αρκετά φθηνό σε σύγκριση µε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. 
Εξαιρώντας τα αεροπορικά εισιτήρια και τη διαμονή, που πρέπει να τα υπολογίσετε minimum €350/άτομο (για 5 διανυκτερεύσεις) και φυσικά τις αγορές που κάποιος μπορεί να κάνει που θα ανεβάσουν το budget, η πόλη δεν είναι ακριβή.
Τόσο το φαγητό και η διασκέδαση όσο και τα εισιτήρια σε μνημεία/αξιοθέατα κινούνται σε προσιτές τιμές οι οποίες μάλιστα για τους δυτικούς επισκέπτες μπορούν να χαρακτηριστούν οικονομικές. 
Το ταξίδι στο σύνολό του (μαζί µε διαμονή και πτήσεις) θα σας κοστίσει λιγότερο από €1.000 περνώντας μάλιστα πολύ άνετα τις διακοπές σας… που σημαίνει δηλαδή αν θέλετε και λιγότερα!
Αγία Πετρούπολη γέφυρα, πανοραμική

Τι ξενοδοχεία θα βρω στην Αγία Πετρούπολη;

Υπάρχει πληθώρα επιλογών διαμονής από hostels μέχρι 5άστερα πολυτελή καταλύματα, που καλύπτουν όλα τα γούστα και όλα τα βαλάντια…

Ενδεικτικές προτάσεις

Solo Sokos Hotel Palace Bridge, ξενοδοχείο Αγία Πετρούπολη
Solo Sokos Hotel Palace Bridge
Solo Sokos Hotel Palace Bridge: Ξενοδοχείο 5 αστέρων στο νησί Vasilyevsky µε σπα και σε κοντινή απόσταση από Κρατικό Μουσείο Hermitage και το Nevsky Prospect. 
Συνδυάζει κεντρική τοποθεσία µε εγκαταστάσεις σπα και οι επισκέπτες του το έχουν βαθμολογήσει µε 8,5. Από €99/δίκλινο χωρίς πρωινό.(Birzhevoy Pereulok 2-4, Vasileostrovskiy district)
Hotel Moskva, ξενοδοχείο Αγία Πετρούπολη
Hotel Moskva
Hotel Moskva: Αυτό το 4 αστέρων ξενοδοχείο βρίσκεται δίπλα στη λεωφόρο Nevsky Prospect της πόλης, προσφέρει άνετα δωµάτια και 5 εστιατόρια, το ένα µε πανοραμική θέα, έχει βαθμολογηθεί µε περισσότερο από 8 από τους επισκέπτες του, ενώ σταθμός του μετρό (ο Alexander Nevsky Square) βρίσκεται μόλις 50 μέτρα μακριά! 
Akyan St.Petersburg, ξενοδοχείο Αγία Πετρούπολη
Akyan St.Petersburg
Akyan St.Petersburg: Με εξαιρετική τοποθεσία στο κέντρο της πόλης και µε βαθμολογία 9,3, το ξενοδοχείο στεγάζεται σε ένα ιστορικό κτήριο στην Αγία Πετρούπολη, σε απόσταση 5΄µε τα πόδια από τη λεωφόρο Nevsky Prospekt, τον σιδηροδρομικό σταθμό Moskovsky και τον σταθμό Ploshchad Vosstaniya του μετρό. Από €85/ δίκλινο µε πρωινό. (Ulitsa Vosstaniya 19, Tsentralny district)
Σημ. Αν πάλι, ψάχνετε κάτι πολύ οικονομικό, σαφώς και υπάρχουν πολλές προτάσεις αλλά µε τις αντίστοιχες παροχές. 
Ενδεικτικά, το Russ Hotel στην καρδιά της πόλης µε βαθμολογία επισκεπτών 8 προσφέρει άνετα καθαρά δωµάτια µε δυνατό «χαρτί» την τοποθεσία του. Από €34/δίκλινο µε πρωινό. (Finlyandskaya Ulitsa, 3, Kolpino)

Πού να φάω;

Σαφώς υπάρχουν λογιών λογιών εστιατόρια και πολλά με διεθνείς και ευρωπαϊκές κουζίνες. 
Ωστόσο, σας προτείνουμε να δοκιμάσετε την τοπική κουζίνα, όχι μόνο γιατί βρίσκεστε εδώ, αλλά γιατί έχει πολλά αξιόλογα εστιατόρια, αντιπροσωπευτικά της καλής ρωσικής γαστρονομίας. Επιλέξτε τα πιο… gourmet μέχρι street food επιλογές!

Ενδεικτικές προτάσεις:

Dom Restaurant (Moika River Embankment, 72) που σερβίρει σύγχρονη ρωσική κουζίνα ‘ή το Katyusa Restaurant (Nevsky Prospekt 22/24) με τοπική ρωσική κουζίνα όπως και το πολυτελές Gras (Inzhenernaya St, 7), ενώ πιο οικονομικό με εξαιρετικά όμως σχόλια είναι το Pkhali – khinkali (Veteranov Ave., 160) που σερβίρει ρωσική, γεωργιανή και ανατολικοευρωπαϊκή κουζίνα.

Είναι νόστιμη η ρώσικη κουζίνα?

Ρωσικο φαγητό
Με πλούσια παράδοση και γαστρονομική ιστορία , η φημισμένη ρωσική κουζίνα είναι από τις πιο γνωστές της Ευρώπης και προσφέρει πληθώρα εκλεκτών και ιδιαίτερων γεύσεων. 
Χαρακτηρίζεται «βαριά» αλλά ουσιαστικά είναι πληθωρική και χειμωνιάτικη, βασισμένη σε δημητριακά, λαχανικά, φρούτα, κρέατα, ψάρια αλλά και στα αρχέγονα ρωσικά προϊόντα, όπως το σιτάρι, το φαγόπυρο, το χαβιάρι και τη βρώμη.
Ρωσικο φαγητό
Το πιο παραδοσιακό και νόστιμο τοπικό πιάτο είναι τα Μπλινί (μοιάζουν µε τις γνωστές σε εμάς τηγανίτες), σερβίρονται σε κάθε καφέ και συνοδεύονται µε διάφορα εδέσματα όπως χαβιάρι, καραμέλα, μανιτάρια, ακόμα και µούρα, και είναι από τα παλιότερα εθνικά εδέσματα. 
Εξαιρετικά φημισµένο, το αγαπημένο πιροσκί µε διάφορους συνδυασμούς γέμισης, η σούπα «Μπορς», κρύα ή ζεστή, η ρώσικη σαλάτα «Ολιβιέ» και το φιλέτο «Στρογκανόφ» -που είναι από τα πιο γνωστά πιάτα σ’ όλο τον κόσμο από την εποχή ακόμα του Μεγάλου Πέτρου!
Τα τουρσιά, επίσης, είναι γνωστός ρωσικός μεζές. Και μάλιστα σε συνδυασμό µε τη βότκα αποτελούν το τέλειο ορεκτικό! Το φαγητό συνοδεύεται κατά κύριο λόγο από µία παγωμένη (τι άλλο…) βότκα σε σφηνάκια ή κόκκινο κρασί.

Πως θα μετακινηθώ στην πόλη;

Σταθμός Vitebsky, Αγία Πετρούπολη
Εσωτερικό του σταθμού Vitebsky
Με το μετρό κυρίως. Το δίκτυο του μετρό είναι εξαιρετικά ανεπτυγμένο, αποτελείται από 5 γραμμές µε συνολικούς σταθμούς περίπου 70 που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος και διασταυρώνονται στο κέντρο επιτρέποντας τη μετακίνηση σε ολόκληρη την πόλη και τα προάστια.
Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο μετρό της χώρας μετά από αυτό της Μόσχας και μοιάζει με μουσείο! Οι γραμμές δημιουργήθηκαν πολλά μέτρα κάτω από το έδαφος (είναι το βαθύτερο του κόσμου…), ενώ η βαθύτερη αποβάθρα βρίσκεται στον σταθμό Admiralteyskaya, 105 μέτρα κάτω από τη γη!
Εξυπηρετεί καθημερινά πάνω από 3 εκατομμύρια επιβάτες, ενώ συγκεντρώνει και το ενδιαφέρον εκατοντάδων χιλιάδων τουριστών, οι οποίοι το επισκέπτονται και σαν μουσείο. 
Το απλό εισιτήριο κοστίζει 25 ρούβλια ανεξάρτητα από την απόσταση που θα κάνετε. Δυστυχώς, οι στάσεις είναι γραμμένες µόνο στα Ρώσικα, ενώ απαγορεύονται και οι φωτογραφίες μέσα στο μετρό.
Ποταμός Fontanka, Αγία Πετρούπολη
Κρουαζιερόπλοιο αναψυχής στον ποταμό Fontanka

Πραγματοποιούνται οργανωμένα/ομαδικά ταξίδια;

Φυσικά και γίνονται σε συχνά διαστήματα και μάλιστα από πολλά ταξιδιωτικά γραφεία. Αρκετά συχνά θα δείτε σε αυτά τα ταξίδια συνδυασμούς προορισμών, µε συχνότερο αυτόν µε τη Μόσχα.
Οι τιμές ποικίλλουν ανάλογα τις μέρες, τις πτήσεις, τη διαμονή και τις δραστηριότητες που περιλαμβάνει το πρόγραμμα αλλά και πάλι κινούνται σε λογικά πλαίσια για τον δυτικό επισκέπτη.
Travel Deal: Ενδεικτικά, 9ήμερο ταξίδι στην Ευρωπαϊκή Ρωσία περιλαμβάνει τη Μόσχα μαζί µε το Ζαγκόρσκ, το «Βατικανό της Ρωσίας», τις πόλεις του «Χρυσού Δακτυλίου» Βλαντιμίρ και Σούζνταλ και τη «Βενετία του Βορρά», την Αγία Πετρούπολη. 
Αυτό το ταξιδιωτικό πακέτο στοιχίζει συνολικά €945/άτομο και περιλαμβάνει απευθείας πτήσεις της Aegean, διαμονή σε ξενοδοχεία 4 αστέρων στην Αγία Πετρούπολη, ημιδιατροφή (στα εστιατόρια των ξενοδοχείων) κρουαζιέρα στον Νέβα, αεροπορικά εισιτήρια από Αθήνα, αεροπορικά εισιτήρια Μόσχα-Αγία Πετρούπολη, επίσκεψη σε πολλά αξιοθέατα, εκδρομή και διανυκτέρευση στα Βλαντιμίρ και Σούζνταλ και εκδρομή στο Ζαγκόρσκ!

Πώς θα διασκεδάσω;

Αγία Πετρούπολη δρόμοι
Στο κέντρο της πόλης
Η Αγία Πετρούπολη θεωρείται η πρωτεύουσα παραδόξως… της μπύρας για τη Ρωσία, γεγονός που σημαίνει ότι είναι γεμάτη με μπυραρίες και μπαράκια που σερβίρουν μεγάλη ποικιλία από μπύρες ενώ στις must try ανήκει η τοπική Baltica -η οποία είναι και αρκετά καλή. 
Από την άλλη, η καρδιά της νυχτερινής διασκέδασης χτυπάει στην κεντρική λεωφόρο Nevsky Prospekt στην οποία βρίσκονται πολλά κλαμπ και μπαρ σε πολύ κοντινή απόσταση μεταξύ τους. Ένα από τα πιο φημισμένα στην περιοχή και με προσιτές τιμές είναι το Mishka.

Must visit στην Αγία Πετρούπολη

Russian National Ballet Theatre, Αγία Πετρούπολη
Russian National Ballet Theatre
Παρόλο που τα αξιοθέατα είναι πολλά, χρόνο δηλαδή να έχετε… μια must επίσκεψη, πραγματική εμπειρία είναι να παρακολουθήσετε μια παράσταση στο πασίγνωστο Θέατρο Μαριίνσκι, αφού οι παγκοσμίου φήμης παραστάσεις μπαλέτου αποτελούν την απόλυτη καλλιτεχνική εμπειρία της πόλης! 
Θα βρείτε μικρά εκδοτήρια λονδρέζικου τύπου που πωλούν με καπέλο… εισιτήρια για τις παραστάσεις.

Τι καιρό έχει;

Η Αγία Πετρούπολη έχει υγρό ηπειρωτικό κλίμα που σημαίνει θερμά, υγρά και σύντομα καλοκαίρια, κατά τη διάρκεια των οποίων όμως η θερμοκρασία είναι πολύ καλή -σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει και τους 30 βαθμούς αλλά και πολύ κρύους χειμώνες με ενδεικτική… υψηλότερη θερμοκρασία τους -5 βαθμούς και χαμηλότερη τους -14!
Κανάλια της Αγίας Πετρούπολης
Η γέφυρα Pikalov στη διασταύρωση των καναλιών Ktyukov και Griboyedov και το καμπαναριό του καθεδρικού ναού του Αγίου Νικολάου

Πότε να πάω;

Στο μυαλό των περισσότερων, η Ρωσία γενικά είναι συνδεδεμένη µε τον χειμώνα. Ωστόσο, αν θέλετε να πάτε διακοπές, καλύτερα να αποφύγετε τους χειμερινούς μήνες γιατί το κρύο είναι εξαιρετικά βαρύ όπως και η χιονόπτωση, γεγονός που γίνεται ακόμα… χειρότερο για όσους ταξιδιώτες προέρχονται από χώρες µε πιο θερμά κλίματα, άρα και «άμαθοι» σε τέτοιες θερμοκρασίες.
Η καλύτερη εποχή είναι σαφώς το καλοκαίρι. Εκτός του κλίματος και της σχετικά καλής θερμοκρασίας είναι ιδανικό και για έναν ακόμη λόγο… Κάθε χρόνο, γύρω στα τέλη Ιουνίου, η πόλη στολίζει τα κανάλια της και γιορτάζει κάτω από έναν ήλιο που δεν δύει ποτέ!
Ενδεχομένως οι «λευκές νύχτες» να απορρυθμίσουν το βιολογικό σας ρολόι, και πάλι όμως είναι η καλύτερη εποχή για να επισκεφθείτε την πόλη! Το αρνητικό είναι ότι τότε είναι που κατακλύζεται από τουρίστες, ειδικά τον Ιούνιο. 
Μπορείτε βέβαια να πάτε και τον χειμώνα, αλλά να είστε προετοιμασμένοι για τις πολικές θερμοκρασίες και το χιόνι.

Η εμπορική αγορά πως είναι;

Λεοφώρος Nevsky Prospekt, Αγία Πετρούπολη
Στο ιστορικό κέντρο Nevsky Prospekt
Στην ευρύτερη περιοχή τα μαγαζιά και τα πολυκαταστήματα φανερώνουν ότι μετά την πτώση του κομμουνισμού η Αγία Πετρούπολη είναι κι εκείνη μια πόλη ευρωπαϊκή πρώτα και μετά ρωσική, γεγονός που αποτυπώνεται ξεκάθαρα και στην εμπορική της αγορά µε σήμα κατατεθέν τη λαμπερή λεωφόρο Nevsky Prospekt, που συγκεντρώνει πολλές από τις προτάσεις shopping.
Όλα τα μεγάλα και γνωστά ευρωπαϊκά και αμερικανικά brands θα τα βρείτε συγκεντρωμένα εδώ και μάλιστα σε πολύ καλές τιμές! Εν ολίγοις, η πόλη είναι (σήμερα) ιδανικός προορισμός για shopping! 
Ανάμεσα στις επιλογές που δίνει, «φιγουράρουν» στις πρώτες θέσεις, λόγω τιμών, ποιότητας αλλά και ταύτισης µε τη παραγωγή της χώρας, τα δερμάτινα, τα κοσμήματα, τα λευκά είδη αλλά και οι εξαιρετικές ηχογραφήσεις κλασικής μουσικής …
Τώρα αν αναζητάτε χαρακτηριστικά ρωσικά βρώσιμα προϊόντα σαφώς προμηθευτείτε ρωσικό χαβιάρι (από τα καλύτερα του κόσμου) και φυσικά… βότκα! Σε στυλ σουβενίρ θραύση κάνουν στους τουρίστες οι μπεριόσκες και οι µπάμπουσκες!

Must experience

σκάφος Αγία Πετρούπολη
Το γιοτ «Scarlet Sails» στην Αγία Πετρούπολη
Αν βρεθείτε στην πόλη, καλοκαίρι και συγκεκριμένα Ιούνιο παρακολουθήστε τις λευκές νύχτες, οι οποίες χαρακτηρίζουν την πόλη αυτόν τον μήνα.
Ο ουρανός φαίνεται να μη σκοτεινιάζει ποτέ τις νύχτες εκείνες -φαινόμενο που οφείλεται στη γεωγραφική θέση της Αγίας Πετρούπολης καθώς είναι κοντά στον αρκτικό κύκλο
(60 Βόρεια, περίπου δηλαδή το ίδιο με τις σκανδιναβικές χώρες).
Πηγή: Icons Travellers
epirusblog.gr
5 of 5
Αγία Πετρούπολη: Τα δικά μας tips για το στολίδι της Ρωσίας
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 7258417219606505256
item