Γιάννενα: Β.Τζουμέρκα/Phygital - Τα Πρώτα Εργαστήρια Κατασκευής Των Tzoumakers!

Γιάννενα: Β.Τζουμέρκα/Phygital - Τα Πρώτα Εργαστήρια Κατασκευής Των Tzoumakers!

Phygital: Τα πρώτα εργαστήρια κατασκευής των Tzoumakers

Προετοιμάζοντας το Tzoumakers
Τα δύο πρώτα εργαστήρια κατασκευής του έργου Phygital ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή 10 και το Σάββατο 11 Μαΐου στον ανοικτό συνεργατικό χώρο Tzoumakers στο Καλέντζι του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων. 

Στα εργαστήρια έγινε ο σχεδιασμός και η διευθέτηση του χώρου του Tzoumakers, με σκοπό να προετοιμαστεί για την εγκατάσταση του εξοπλισμού εντός των επόμενων εβδομάδων. 

Στο πρώτο εργαστήριο κατασκευάστηκαν πέντε πάγκοι εργασίας και ένας πάγκος ηλεκτροσυγκόλλησης για τον χώρο του Tzoumakers, υπό την καθοδήγηση εξειδικευμένου επαγγελματία στις ανοξείδωτες κατασκευές. 

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με τη διαδικασία της κοπής και συγκόλλησης μετάλλου και να ενημερωθούν για τις διαδικασίες ορθής χρήσης και συντήρησης του εξοπλισμού και του χώρου, καθώς και τα μέτρα ατομικής ασφάλειας και προστασίας.


Σχεδιάζουμε παγκόσμια, κατασκευάζουμε τοπικά
Στο δεύτερο εργαστήριο κατασκευάστηκε ένα καρότσι πολλαπλών χρήσεων για γεωργικές εργασίες. 

Ο σχεδιασμός του καροτσιού έγινε με βάση διαφορετικά σχέδια που επιλέχθηκαν από το διαδίκτυο και προσαρμόστηκαν από τους συμμετέχοντες. Η διαδικασία αυτή αποτελεί την κεντρική ιδέα του έργου Phygital και ονομάζεται «σχεδιάζουμε παγκόσμια, κατασκευάζουμε τοπικά». 

Στηρίζεται στην αξιοποίηση της παγκόσμιας γνώσης και των σχεδίων που βρίσκονται ελεύθερα διαθέσιμα στο διαδίκτυο, για την κατασκευή εργαλείων προσαρμοσμένων στις τοπικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες, και με βάση τις δεξιότητες και τις απαιτήσεις αυτών που θα τα χρησιμοποιήσουν.

Στα επόμενα εργαστήρια στο Tzoumakers, και με την διαθεσιμότητα του εξοπλισμού του εργαστηρίου, αναμένεται να κατασκευαστούν περισσότερα και πιο περίπλοκα εργαλεία με τη συμμετοχή τοπικών παραγωγών και επαγγελματιών του αγροτικού τομέα. 

Επιπλέον, τα σχέδια και η διαδικασία της κατασκευής θα καταγραφούν για να διαμοιραστούν με περισσότερες κοινότητες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ανοίγοντας έτσι έναν κύκλο επικοινωνίας, διαμοιρασμού γνώσης και πρακτικών μεταξύ κοινοτήτων για τη συνεχή βελτίωση και τον εμπλουτισμό των δικών τους κατασκευών.


→ Η διοργάνωση των εργαστηρίων συντονίστηκε από το P2P Lab στο πλαίσιο του έργου Phygital.

Το έργο Phygital επιδιώκει την προώθηση εναλλακτικών μοντέλων παραγωγής και επιχειρηματικότητας στον τοπικό γεωργικό τομέα με βάση τις ανοικτές τεχνολογίες. 

Στόχος του έργου είναι η ανάπτυξη και πιλοτική εφαρμογή του μοντέλου «σχεδιάζουμε παγκόσμια, κατασκευάζουμε τοπικά», το οποίο προκύπτει από τη σύζευξη παγκόσμια ανοικτής γνώσης, λογισμικού και ανοικτού σχεδιασμού, με τεχνολογίες αποκεντρωμένης κατασκευής τοπικά.

Σχεδιάστηκε και υλοποιείται από επτά οργανισμούς, φορείς και συλλογικότητες από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αλβανία και συγκεκριμένα από:
τον Οργανισμό Ανοικτών Τεχνολογιών – ΕΛΛΑΚ, συντονιστής του έργου και υπεύθυνος για την ανάπτυξη της ψηφιακής πλατφόρμας ανοικτής γνώσης και δυνατοτήτων,
το P2P Lab, μία ερευνητική κολλεκτίβα με έδρα τα Ιωάννινα σε συνεργασία με τον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων για την υποστήριξη του πρωτογενούς τομέα στην ευρύτερη περιοχή,
το Hack66, μία ανοικτή κοινότητα από hackers & makers στη Λευκωσία, που σε συνεργασία με το Δήμο Λακατάμιας και το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας θα ξεκινήσουν μία ανοικτή διαδικασία συμμετοχικού σχεδιασμού της πόλης μέσα από πρακτικές κοινωνικών τεχνών, και
το Open Labs, ένα hackerspace με έδρα τα Τίρανα, το οποίο θα συνεργαστεί με το National Centre of Folklore Activities για να διερευνήσει τρόπους ανάδειξης της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω των ανοικτών τεχνολογιών.

Το έργο Phygital υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Διακρατικής Συνεργασίας Ιnterreg V-B “Βαλκανική – Μεσόγειος 2014-2020”, συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από εθνικούς πόρους.

Περισσότερες πληροφορίες στο: https://phygitalproject.eu.


epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Β.Τζουμέρκα/Phygital - Τα Πρώτα Εργαστήρια Κατασκευής Των Tzoumakers!
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 7573688842850901007
item