Το Ιράν παγώνει κομμάτια της συμφωνίας για τo πυρηνικό του πρόγραμμα Το Ιράν παγώνει κομμάτια της συμφωνίας για τo πυρηνικό του πρόγραμμα | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Το Ιράν παγώνει κομμάτια της συμφωνίας για τo πυρηνικό του πρόγραμμα

Το Ιράν παγώνει κομμάτια της συμφωνίας για τo πυρηνικό του πρόγραμμα

Την αναστολή της εφαρμογής ορισμένων από τις δεσμεύσεις του στο πλαίσιο της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό του πρόγραμμα αποφάσισε μονομερώς το Ιράν, ένα χρόνο μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία.

Για την απόφαση ενημερώθηκαν επίσημα το πρωί στην Τεχεράνη οι πρεσβευτές των χωρών που παραμένουν ακόμη συμβαλλόμενα μέρη στο Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης, δηλαδή της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ρωσίας και της Κίνας και τους επιδόθηκε επιστολή του προέδρου Χασάν Ρουχανί, σύμφωνα με τον οποίο η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν δεσμεύεται «να τηρήσει» τη συμφωνία.

Ωστόσο, στην επιστολή τονίζεται ότι το Ιράν θα σταματήσει να εφαρμόζει περιορισμούς στα αποθέματα του βαρέος ύδατος και του εμπλουτισμένου ουρανίου -μέχρι σήμερα πωλεί μέρος τους- ενώ Ιράν

Ο Ρουχανί προειδοποιεί ακόμη πως θα υπάρξει «σθεναρή αντίδραση» της κυβέρνησης του Ιράν εάν το θέμα του προγράμματος πυρηνικής ενέργειας παραπεμφθεί ξανά στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. 

Αναφέρει πως η Τεχεράνη είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις, καλεί τα μέρη να εφαρμόσουν τις δικές τους δεσμεύσεις στο πλαίσιο της συμφωνίας στα πεδία της τραπεζικής και της ενέργειας, ενώ προειδοποιεί, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πως εάν η συμφωνία καταρρεύσει, η κατάσταση θα γίνει επικίνδυνη τόσο για τη χώρα του όσο και για τον κόσμο, σύμφωνα με ιρανικά πρακτορεία ειδήσεων.

ΙράνΤην απόφαση να τερματιστεί ο περιορισμός των αποθεμάτων βαρέος ύδατος και εμπλουτισμένου ουρανίου ανακοίνωσε λίγη ώρα αργότερα και το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Ιράν. 

Η κίνηση της κυβέρνησης του Ιράν έρχεται μετά την αποχώρηση πριν από ένα χρόνο των ΗΠΑ από τη συμφωνία με απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ, που δρομολόγησε την επιβολή αυστηρών οικονομικών και εμπορικών κυρώσεων, τις οποίες επιχείρησε να παρακάμψει η ΕΕ, αλλά με περιορισμένη επιτυχία.

epirusblog.gr
5 of 5
Το Ιράν παγώνει κομμάτια της συμφωνίας για τo πυρηνικό του πρόγραμμα
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 863311011161882989
Σχόλια
item