L’ Obs: Κίνηση αποπλάνησης των ψηφοφόρων τα μέτρα που εξήγγειλε ο Τσίπρας L’ Obs: Κίνηση αποπλάνησης των ψηφοφόρων τα μέτρα που εξήγγειλε ο Τσίπρας | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

L’ Obs: Κίνηση αποπλάνησης των ψηφοφόρων τα μέτρα που εξήγγειλε ο Τσίπρας

L’ Obs: Κίνηση αποπλάνησης των ψηφοφόρων τα μέτρα που εξήγγειλε ο Τσίπρας

Την ενίσχυση της θέσης του ενόψει της τριπλής εκλογικής αναμέτρησης επιδιώκει ο Αλέξης Τσίπρας με την ψήφο εμπιστοσύνης που ζητεί στη Βουλή γράφει το L’ Obs, σημειώνοντας τον προεκλογικό χαρακτήρα των μέτρων που ανακοίνωσε και το άνοιγμα στις δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικές.

Το εβδομαδιαίο περιοδικό, που κινείται στον χώρο της κεντροαριστεράς, αναφέρει ότι ο Αλέξης Τσίπρας, που βρίσκεται στην εξουσία εδώ και τέσσερα χρόνια, βλέπει την πλάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις δημοσκοπήσεις, υπογραμμίζοντας τη σημασία των επικείμενων ευρωεκλογών και δημοτικών εκλογών.

«Η ψηφοφορία για τις ευρωεκλογές και τις δημοτικές θεωρείται τυπικά δευτερεύουσα υπόθεση σε σχέση με τις εθνικές.

Αλλά αυτή τη φορά οι ευρωεκλογές είναι σχεδόν αποφασιστικής σημασίας για την Ελλάδα, πρόκειται για ένα είδος πρόβας τζενεράλε για τις εθνικές», λέει ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου, Θανάσης Διαμαντόπουλος.«Ο κ. Τσίπρας, η θητεία του οποίου λήγει τον Οκτώβριο, προσπαθεί να κεφαλαιοποιήσει τις “επιδόσεις” της πολιτικής τους, ειδικά την επιστροφή της χώρας στις αγορές και την έξοδο από τα προγράμματα αυστηρής λιτότητας που υπαγόρευσαν οι πιστωτές, ΕΕ και ΔΝΤ, για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. 

Προ ημερών ανακοίνωσε δέσμη μέτρων φορολογικών ελαφρύνσεων και παροχής βοήθειας σε συνταξιούχους, κίνηση αποπλάνησης ενός εκλογικού σώματος, κουρασμένου από την αυστηρή λιτότητα εδώ και μια δεκαετία», γράφει το γαλλικό περιοδικό σημειώνοντας ότι η αντιπολίτευση χαρακτήρισε «πολιτικό οπορτουνισμό» τα μέτρα αυτά, που «εξαρτώνται σε κάθε περίπτωση από το πράσινο φως των πιστωτών».

«Παρά την ανάκαμψη της οικονομίας από το 2017 και τη βελτίωση των μακροοικονομικών αποτελεσμάτων, οι Έλληνες αγωνίζονται να ανακάμψουν από μια βαθιά ύφεση και ένα ποσοστό ανεργίας που βρίσκεται στο 18%, το υψηλότερο στην ευρωζώνη», αναφέρει. EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ «Παρά την ανάκαμψη της οικονομίας από το 2017 και τη βελτίωση των μακροοικονομικών αποτελεσμάτων, οι Έλληνες αγωνίζονται να ανακάμψουν από μια βαθιά ύφεση και ένα ποσοστό ανεργίας που βρίσκεται στο 18%, το υψηλότερο στην ευρωζώνη», αναφέρει.

Το «άνοιγμα» του Τσίπρα στις προοδευτικές δυνάμεις
Όπως σημειώνει το L’ Obs ο Αλέξης Τσίπρας, «κατηγορείται από τους αντιπάλους ότι “έχει προδώσει” το εκλογικό του σώμα αφού αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τις προεκλογικές του υποσχέσεις την εποχή που εξελέγη ότι θα φέρει το “τέλος της λιτότητας”. 

Ένας από τους ελάχιστους αριστερούς ηγέτες αυτή τη στιγμή στο τιμόνι χώρας της ΕΕ ο κ. Τσίπρας βάσισε την προεκλογική του εκστρατεία ενόψει των ευρωεκλογών στη στήριξη των “προοδευτικών δυνάμεων” που θα λειτουργήσουν ως “ανάχωμα” απέναντι στην ακροδεξιά. 

Η μετατόπιση του ΣΥΡΙΖΑ προς το κέντρο αντανακλάται επίσης στο όνομα του κόμματος που αποκαλείται ήδη “ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία”(...) Ο ΣΥΡΙΖΑ επωφελήθηκε απ’ αυτή τη συμμαχία μετά την αμφιλεγόμενη συμφωνία για το νέο όνομα της Βόρειας Μακεδονίας, θέμα που έχει τύχει εθνικιστικής εκμετάλλευσης εδώ και τρεις δεκαετίες. 

Αλλά η συμφωνία προκάλεσε την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από τον κυβερνητικό συνασπισμό τον Ιανουάριο και δίνη στους κόλπους της αντιπολίτευσης», σημειώνει το L’ Obs, παραθέτοντας στο τέλος του άρθρου την άποψη του κ. Διαμαντόπουλου ότι λόγω της έντονης αντιπολίτευσης της Νέας Δημοκρατίας στη συμφωνία για τη Βόρεια Μακεδονία ο κ. Τσίπρας ίσως αποσπάσει τη στήριξη μικρής μερίδας κεντροδεξιών ή αντι-εθνικιστών σοσιαλιστών.

epirusblog.gr
5 of 5
L’ Obs: Κίνηση αποπλάνησης των ψηφοφόρων τα μέτρα που εξήγγειλε ο Τσίπρας
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 789690517814197715
Σχόλια
item