Μπλεξίματα για τον Μπόρις Τζόνσον: Σε δίκη με την κατηγορία της παραπλάνησης για το Brexit

Μπλεξίματα για τον Μπόρις Τζόνσον: Σε δίκη με την κατηγορία της παραπλάνησης για το Brexit

Ο Μπόρις Τζόνσον παραπέμπεται σε δίκη, με την κατηγορία ότι είπε ψέματα στην κοινή γνώμη, σχετικά με το Brexit.

Δικαστής αποφάσισε ότι ο Τζόνσον- ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και φαβορί για τη διαδοχή της Μέι- πρέπει να απαντήσει σε προσφυγή ιδιώτη ο οποίος τον κατηγορεί ότι διέπραξε τρία αδικήματα ανάρμοστης συμπεριφοράς δημόσιου αξιωματούχου. 

Η υπόθεση αφορά τους ισχυρισμούς του Τζόνσον πριν και μετά το δημοψήφισμα του 2016 για το Brexit, όταν ήταν ένας από τους επικεφαλής της εκστρατείας υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ.

«Στη διάρκεια και των δύο προαναφερόμενων περιόδων, ο εναγόμενος είπε κατ΄επανάληψη ψέματα και παραπλάνησε τη βρετανική κοινή γνώμη όσον αφορά το κόστος της παραμονής στην ΕΕ, δηλώνοντας ρητά, υποστηρίζοντας ή συμπεραίνοντας πως το κόστος της παραμονής στην ΕΕ ήταν 350 εκατομμύρια λίρες την εβδομάδα», αναφέρεται στην προσφυγή εναντίον του Τζόνσον. 

Το συγκεκριμένο ποσό ήταν ένα κεντρικό επιχείρημα της εκστρατείας υπέρ του Brexit. Αντίπαλοι υποστήριξαν ότι ήταν σκόπιμα παραπλανητικό.

Στη γραπτή απόφασή της η δικαστής Μάργκοτ Κόλμαν ανέφερε πως οι ισχυρισμοί δεν έχουν αποδειχθεί και πως δεν τεκμηριώνει το γεγονός, όμως είπε ότι ο Τζόνσον πρέπει να παραπεμφθεί σε δίκη. 

«Έχοντας λάβει υπόψη όλους τους σχετικούς παράγοντες πείστηκα ότι πρέπει να εκδώσω την κλήτευση, όπως ζητήθηκε, για τα τρία αδικήματα όπως περιγράφονται», ανέφερε η Κόλμαν, σύμφωνα με το ΑΠΕ. 

«Αυτό σημαίνει πως ο εναγόμενος θα πρέπει να παραστεί στο δικαστήριο για προκαταρκτική ακρόαση και στη συνέχεια η υπόθεση θα σταλεί για εκδίκαση σε ανώτερο δικαστήριο», σημείωσε ακόμη.

Ποιος έκανε την προσφυγή κατά Τζόνσον
Κατήγορος είναι ο επιχειρηματίας Μάρκους Μπολ. Σύμφωνα με τους δικηγόρους του, ο Μπόρις Τζόνσον είπε εν γνώσει του ψέματα, όταν ήταν δήμαρχος του Λονδίνου, υποστηρίζοντας ότι η Βρετανία κατέβαλλε κάθε εβδομάδα 350 εκατομμύρια λίρες στις Βρυξέλλες. Θέλουν να ασκηθεί δίωξη σε βάρος του για σοβαρό παράπτωμα κατά την άσκηση των καθηκόντων του.

«Η δημοκρατία απαιτεί μια υπεύθυνη και έντιμη ηγεσία από τα άτομα που κατέχουν δημόσια αξιώματα», δήλωσε ενώπιον του δικαστηρίου την περασμένη Πέμπτη ο δικηγόρος Λιούις Πάουερ. «Το Ηνωμένο Βασίλειο ουδέποτε έστειλε ούτε έδωσε 350 εκατομμύρια λίρες την εβδομάδα. Ο Μπόρις Τζόνσον γνώριζε ότι ο αριθμός αυτός ήταν ψευδής. 

Ωστόσο, επέλεξε να τον επαναλάβει ξανά και ξανά», τόνισε. «Η κατηγορία δεν αφορά το Brexit όμως ο κ. Τζόνσον επέλεξε να παραπλανήσει την κοινή γνώμη στη διάρκεια του δημοψηφίσματος για το Brexit», σημείωσε ακόμη ο δικηγόρος.

Σε αιτήσεις που υπέβαλαν στο δικαστήριο, οι δικηγόροι του Τζόνσον ανέφεραν πως η αίτηση είναι ένα τέχνασμα, που υποβλήθηκε απλά και μόνο με πολιτικούς σκοπούς. «Αναφέρεται ότι τα φερόμενα ως γεγονότα δεν προσεγγίζουν τον ορισμό που πιστοποιεί την παραβίαση καθήκοντος», επιχειρηματολόγησε ο δικηγόρος του. 

«Καμία από τις πράξεις δεν έλαβε χώρα στη διάρκεια των άμεσων βουλευτικών ή δημαρχιακών καθηκόντων του κ. Τζόνσον, αλλά στη διάρκεια της πολιτικής εκστρατείας», συμπλήρωσε.

epirusblog.gr
5 of 5
Μπλεξίματα για τον Μπόρις Τζόνσον: Σε δίκη με την κατηγορία της παραπλάνησης για το Brexit
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 7004359673604971958
item