Ενταση στο Κόσοβο -Σε επιφυλακή ο στρατός της Σερβίας

Ενταση στο Κόσοβο -Σε επιφυλακή ο στρατός της Σερβίας

Μεγάλη ένταση επικρατεί στα σύνορα του Κοσόβου με την Σερβία, μετά την σύλληψη 13 Σέρβων, έπειτα από εντολή του Εισαγγελέα στην Πρίστινα, για συμμετοχή σε οργανωμένο έγκλημα.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς έθεσε τον στρατό σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας, καθώς την ίδια ώρα γίνονται επιχειρήσεις των επιχειρήσεων των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας του Κοσόβου στις σερβικές περιοχές. 

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται στο Βελιγράδι συνεδρίαση του ανωτάτου συμβουλίου ασφαλείας της Σερβίας που συγκάλεσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Οι σχέσεις των δύο κρατών δεν είναι καθόλου καλές. Η Σερβία, δια στόματος Αλεξάνταρ Βούσιτς, έχει τονίσει πως δεν τους αναγνωρίζει ως κράτος, με την ένταση να είναι συνεχόμενη στην περιοχή.

Οι περισσότεροι εκ των συλληφθέντων Σέρβων υπηρετούν στην αστυνομία του Κοσόβου και μεταξύ αυτών βρίσκονται και στελέχη της αστυνομίας. 

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η αστυνομική διεύθυνση στην Πρίστινα, οι συλλήψεις δεν έχουν σχέση με την υπόθεση δολοφονίας του σέρβου πολιτικού Όλιβερ Ιβάνοβιτς, τον Ιανουάριο του 2018, αλλά αφορούν αποκλειστικά την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος.

Οδοφράγματα στα σύνορα Κοσόβου - Σερβίας
Σύμφωνα με το ανακοινωθέν της αστυνομίας, κατά την διάρκεια της επιχείρησης της σύλληψης των 13, τραυματίστηκε ένας αστυνομικός, καθώς και Σέρβοι πολίτες, σύμφωνα τουλάχιστον με την δημόσια τηλεόραση της χώρας.

Στο βόρειο Κόσοβο, οι Σέρβοι έχουν στήσει οδοφράγματα σε κεντρικές οδικές αρτηρίες προσπαθώντας να εμποδίσουν την αστυνομία του Κοσόβου να εισέλθει σε σερβικές πόλεις και χωριά, ενώ παρατηρείται έντονη κινητικότητα του στρατού στα διοικητικά σύνορα με το Κόσοβο.

epirusblog.gr
5 of 5
Ενταση στο Κόσοβο -Σε επιφυλακή ο στρατός της Σερβίας
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 793621376998477880
item