Τσίπρας: Ψήφος εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση οι ευρωεκλογές Τσίπρας: Ψήφος εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση οι ευρωεκλογές | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Τσίπρας: Ψήφος εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση οι ευρωεκλογές

Τσίπρας: Ψήφος εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση οι ευρωεκλογές

Στο θέμα του πατέρα του επανήλθε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την τρίτη και τελευταία ημέρα της συζήτησης στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης.«Είναι προφανές ότι η αντιπολίτευση και ο αρχηγός της προσπάθησε να εκτρέψει την συζήτηση από τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την κοινωνία σε ζητήματα που θεωρούν ότι είναι σημαντικά. 


Στόχος τους, να μην συζητήσουμε για τα μέτρα στήριξης, την οικονομία, για το σχέδιό μας εξόδου από την κρίση, να μην συζητήσουμε για το πώς θα επιστρέψουμε οριστικά στην κανονικότητα, αλλά να συζητάμε για θέματα που επιλεγει το επικοινωνιακό επιτελείο του κ. Μητσοτάκη» υπογράμμισε αρχικά.

«Φοβάμαι ότι είναι πολιτική επιλογή του κ. Μητσοτάκη και του επιτελείου του να πάμε σε εκλογές σε πεδίο αρένας. Αυτή είναι η επιλογή του. Εγώ προσπάθησα στην πρώτη μου ομιλία να μιλήσω προγραμματικά και έτσι θα συνεχίσω. 

Ό,τι απαντήσεις είχα να σας δώσω, τις έδωσα και δεν πρόκειται να ασχοληθώ με τις προσωπικές επιθέσεις και την αθλιότητα των κατασκευασμένων ειδήσεων. Εσείς μπορείτε να υβρίζετε ακόμα και νεκρούς, που δεν έχουν δυνατότητα να απαντήσουν, ούτε ήταν δημόσια πρόσωπα για να γνωρίζει η κοινωνία την δική τους περπατησιά». 

«Ο πατέρας σας ήταν πρωθυπουργός της χώρας» συνέχισε ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Οι πολίτες έχουν άποψη για τον πατέρα σας. Εγώ δεν έχω μιλήσει ποτέ με αυτόν τον τρόπο. Καταλάβετέ το, πρέπει να το κατανοήσετε. Η κατανόηση του σφάλματος είναι μισό βήμα. 


Η επανόρθωση το άλλο. Εκείνη την εποχή που ήταν πρωθυποργός ο πατέρας σας, η μισή Ελλάδα και ο τότε αρχηγός της αντιπολίτευσης, ο Ανδρέας Παπανδρέου, τον αποκαλούσε αποστάτη και εφιάλτη. Εγώ δεν έχω αποκαλέσει ποτέ τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη με αυτά τα λογια, ούτε έκανα τέτοια πρακτική. 

Εσείς μάλλον δεν τιμάτε την μνήμη του πατέρα σας. Εσείς. Διότι εσείς κ. Μητσοτάκη περπατάτε με βαριά σκιά πάνω από το κεφάλι σας. Τον πατέρα σας. Εγώ δεν έχω σύμπεγμα και είμαι υπερήφανος για όσα έχει κάνει ο πατέρας μου».

«Εσείς δείχνετε ότι κάποιο πρόβλημα έχετε» συνέχισε. «Θέλω να σας πω ένα πράγμα. Ότι οι πολίτες θα μας κρίνουν με βάση θέσεις και απόψεις μας. Ζήτησα να αντιπαραβάλλουμε σχέδια και πολιτική για την επόμενη ημέρα της χώρας. 


Οσο και να υβρίζετε και να συκοφαντείτε -σήμερα σας άκουσα να ζητάτε μικρή συγγνώμη με Κεφαλογιάννη. Δεν είπατε τίποτα, όμως, για την αθλιότητα που κάνατε εσείς. Λέω εως εδώ αυτή η συζήτηση. 

Διερωτώμαι, όμως, γιατί επιλέγετε αυτή την στρατηγική της λάσπης στον ανεμιστήρα. Να κυλιστείτε εσείς στο βούρκο και τη λάσπη, από την στιγμή που λέτε ότι είστε σίγουρος νικητής στις εκλογές. 

Μας λέτε τρία χρόνια ότι έχετε θρίαμβο στο τσεπάκι σας. Μας λέτε ότι θα γελάτε στις 26 Μαΐου με 14-16 μονάδες διαφορά. Αφού έχετε τόσο μεγάλη διαφορά γιατί πέφτετε σε τόσο χαμηλό επίπεδο;».

«Μήπως ζορίζεστε και αντί να συζητάμε για την οικονομία, να συζητάμε για τους πατεράδες μας και που κάναμε διακοπές; Μήπως ο προεξοφλημένος εκλογικός σας θρίαμβος θα αποδειχθεί μόνο δημοσκοπικός; Μήπως η διαφορά θα είναι όπως στο δημοψήφισμα; 


Αυτά θα τα δούμε στην ώρα τους. Θα ήθελα να σας πω κάτι: ζείτε εδώ και πολύ καιρό σε μια ψευδαίσθηση. Ίσως φταίνε οι σύμβουλοί σας, ίσως πάλι και εσείς να θέλετε να πιστέψετε. Ζείτε στην ψευδαίσθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατέρρευσε, ότι δεν έχει ρίζες στον λαό. Κάποιοι σας τα λένε. Βεβαίως υποτιμάτε την νοημοσύνη του λαού. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα καταρρεύσει, αλλά θα κερδίσει τις εκλογές, γιατί είναι κύριως εκφραστής της προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης. Είναι η παράταξη που παλεύει για τα συμφέροντα των πολλών. Αυτό είναι κρίσιμο στοιχείο» τόνισε.

«Κάνετε λάθος να πάτε την συζήτηση από την οικονομία στο προσωπικό και ηθικό. Λάθος και θα φάτε γκολ σε άδειο τέρμα» επέμεινε, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ. «Δεν έχετε αφήγημα στην οικονομία. 

Με αυτό τον τρόπο πιστεύετε ότι θα ρεφάρετε στο λεγόμενο ηθικό έλλειμμα. Στο δικό μας πλεονέκτημα και το δικό σας έλλειμμα. Όπως έλεγε ο Πάγκαλος, μαζί τα φάγαμε. Εσείς λέτε όλοι ίδιοι είμαστε. Το πραγματικό σας πρόβλημα δεν είναι το ηθικό σας έλλειμμα που έχετε, αλλά το πολιτικό. 

Το πρόβλημά σας δεν είναι ότι είστε μέρος της ελίτ, αλλά ότι η πολιτική σας και το πρόγραμμά σας ευνοεί την ελίτ και επιβαρύνει τους πολλούς. Δεν έχει νόημα να προσποιείστε ότι δεν είστε μέρος της ελίτ, ούτε να μπαίνετε στην αστεία προσπάθεια να πιστεύετε ότι εγώ είμαι μέρος της ελίτ».

«Την μια μιλάτε για "αδαή πλειοψηφία", την άλλη ότι δεν σας σας αρέσει ο όρος λαός, αλλά πολίτης, μετά σας ξέφυγε να καταργηθεί το δώρο Χριστουγέννων. Πολιτικό είναι το πρόβλημά σας» σημείωσε.

Και συνέχισε, ειρωνευόμενος: «Εγώ, παρότι επιλέγω να ρίξω τους τόνους, είμαι βέβαιος ότι εσείς δεν θα το κάνετε. Εχετε αντιγράψει καρμπόν μια καμπάνια που γίνεται από ακραίους της Λατινικής Αμερικής. 


Εχετε την καμπάνια -εκεί πέτυχε, εδώ όχι- την καμπάνια του Μπολσονάρου με fake news και μπόλικη τάξη και ασφάλεια. Αυτά είπε και ο Μεϊμαράκης στην δημόσια ραδιοτηλεόραση, που είπε ότι διαπράττετε μείζον λάθος που οξύνετε το κλίμα».

«Αυτό είναι το μείγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσετε» επισήμανε. «Στοχεύετε να αποκτήσετε πρόσβαση σε λαίκά στρώματα με παραδοξολογία και κουτσομπολιό. Αναδεικνύοντας την αγαπημένη ατζέντα για τάξη και ασφάλεια. Σας άκουσα να μιλάτε για τον κ. Κουφοντίνα. 


Όταν επί ημερών σας έπαιρνε άδειες ο Χρ. Ξηρός και κάποια στιγμή δεν γύρισε πίσω, ποιος ήταν κυβέρνηση; Εσείς ως υπουργός δεν είπατε τίποτα. Ούτε μιλούσατε ούτε αντιδρούσατε όταν έπαιρναν άδειες ή αποφυλακίζονταν. Ουτε όταν βαρυποινίτες δραπέτευαν με ελικόπτερα από φυλακές. Επι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έγιναν αυτά. Αυτή η υποκρισία πρέπει να σταματήσει».

«Αυτά τα χρόνια, παρά τις ανάποδες προβλέψεις και προσδοκίες σας, πετύχαμε πολλά. Πετύχαμε να σταθεί ξανά η πατρίδα στα πόδια της. Να βγει από το χάος του δημοσιονομικού εκτροχιασμού. 


Να πετύχει λύση για το ζήτημα του χρέους. Να αντιμετωπίσει τις μεγάλες -όχι όλες ακόμα- συνέπειες στους πλέον αδύναμους. Πετύχαμε, μετά από πολύ κόπο και τεράστιες θυσίες του λαού μας, να βγάλουμε τελικά τη χώρα από τη μέγγενη των μνημονίων. 

Από τον Αύγουστο του 2018, αυτή η Βουλή συνέρχεται για να ψηφίσει μέτρα σταδιακής αποκατάστασης των αδικιών. Και υλοποιούμε μια νέα οικονομική πολιτική. Με ασφάλεια για τις επόμενες γενιές, αλλά και ιεραρχήσεις. Ξεκινήσαμε με την αποκατάσταση της εργασιακής κανονικότητας. Τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. 

Την αύξηση του κατώτατου και την κατάργηση του ντροπιαστικού υποκατώτατου για τους νέους, που φέρατε εσείς. Το πλαίσιο προστασίας για την πρώτη κατοικία. Τις ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις οφειλές των πολιτών σε ταμεία και εφορία. Και φυσικά υλοποιήσαμε ένα προς ένα όσα δεσμεύτηκα στη ΔΕΘ. 

Την ακύρωση της περικοπής των συντάξεων, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μεσοσταθμικά, τις 4.500 προσλήψεις στην ειδική αγωγή, που θα γίνουν τον Σεπτέμβριο που έρχεται, το επίδομα στέγασης που βοηθά τα νέα ζευγάρια και τους νέους που μέχρι τα 30 έτη ζουν στο παιδικό τους δωμάτιο και που μέχρι σήμερα έχει βοηθήσει 240.000 συμπολίτες μας και όλα τα υπόλοιπα. 

Και την Τρίτη, δεσμευτήκαμε και προχωράμε στην υλοποίηση ενός ακόμα πιο σημαντικού και πολύ πιο διευρυμένου πακέτου μέτρων στήριξης όχι μόνο της κοινωνικής πλειοψηφίας, αλλά όλων. Με μέτρα που θα ψηφιστούν και θα ισχύσουν άμεσα, όπως:

- Μείωση του φόρου προστιθέμενης αξίας στην εστίαση από 24% στο 13%

- Μετάταξη του ΦΠΑ τροφίμων από το 24% στο 13%.

- Μειώνεται ο φόρος προστιθέμενης αξίας στην ενέργεια, στον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο από το 13% στο 6%.

- Κατανομή της 13ης σύνταξης, συνολικού κόστους περίπου 800 εκατ. ευρώ.

Και από την επόμενη χρονιά:

- Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης σε εισοδήματα έως 20.000 ευρώ και μείωση από 5% σε 2% για εισοδήματα έως 30.000

- Αύξηση κατά 50% του συντελεστή αποσβέσεων επενδύσεων

- Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για νέους έως 25 ετών στο 80%, έως 29 ετών στο 25%

- Μείωση μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ στο 11%

- Φορολογικές μειώσεις για τους κατοίκους των νησιών, μείωση του ΕΝΦΙΑ για νησιά έως 1.000 κατοίκων

- Μειώνεται ο φόρος των συνεταιρισμών 10%

- Απαλλαγή των τόκων στεγαστικών δανείων για τους δανειολήπτες».

«Μας λέτε ότι αυτά είναι κόλπα, είναι δώρα. Είναι προεκλογικές παροχές. Τα ίδια λέγατε τον Σεπτέμβρη για όσα εξήγγειλα στη ΔΕΘ. Τα ίδια και τώρα. 


Αλλά να το θυμίσω και να το ακούσει ξανά όχι ο κ. Μητσοτάκης, αλλά οι Έλληνες και οι Ελληνίδες που μας ακούνε. Τα μέτρα στήριξης, που θα ψηφίσουμε άμεσα στη Βουλή, είναι μόνιμα. Είναι η απόδοση δικαιοσύνης για τους πολλούς. Είναι η ανταμοιβή των θυσιών. 

Είναι η αυγή της επόμενης ημέρας για την πατρίδα μας. Προέκυψαν από συγκεκριμένο σχεδιασμό και ιεραρχήσεις. Και δεν είναι μέτρα που αυξάνουν το δημόσιο χρέος. Δεν παράγουν ελλείμματα, αλλά είναι το αποτέλεσμα των πλεονασμάτων. 

Το αποτέλεσμα των θυσιών και των κόπων μας που τώρα καρπωνόμαστε. Το αποτέλεσμα της σοβαρής μεθοδικής δουλειάς, αλλά και των αρχών μας» συμπλήρωσε. 

«Εμείς πετύχαμε να μειώνουμε βάρη και τα πλεονάσματα στην πράξη, χωρίς αντάλλαγμα μέτρα φρίκης. Χωρίς να λέμε μειώστε τα πλεονάσματα, για να σας δώσω σε αντάλλαγμα απολύσεις και περικοπές. 


Και είναι προτεραιότητά μας ο τομέας των συντάξεων. Γιατί εκεί βασίστηκε ο πυρήνας της τιμωρητικής λιτότητας τα χρόνια των μνημονίων. Να λοιπόν που διαφέρουμε και διαφωνούμε. 

Εσείς κ. Μητσοτάκη διαφωνείτε με τα δικά μας μέτρα και κατά βάθος συμφωνείτε με αυτές τις περικοπές. Γι' αυτό και είπατε δεν γίνεται να επανέλθει η 13η σύνταξη, δεν σας ξέφυγε, την αλήθεια σας είπατε. Αυτό πιστεύετε ότι είναι προεκλογική παροχή και λαϊκισμός. 

Τώρα τι θα κάνετε; Θα το ψηφίσετε ή όχι; Ποιο είναι το πρόβλημά σας; Ότι είναι μισή σύνταξη και μισός λαϊκισμός; Για μεγάλο μέρος των συνταξιούχων θα είναι μια ολόκληρη σύνταξη, για άλλους το 70%, 50% και 30%. 

Το πρόβλημά σας είναι ότι με τις ιδέες και τις πολιτικές σας στηρίζετε ξεδιάντροπα τις πολιτικές ελίτ. Αν θεωρείτε ότι είναι λαϊκισμός, πηγαίνετε στα ΑΤΜ όταν θα το εισπράξουν και ρωτήστε τους ίδιους» συνέχιε, υπεραμυνόμενος των μέτρων που εξήγγειλε από το Ζάππειο.

Και σημείωσε: «Το πρόβλημά σας είναι το πρόγραμμα και οι πολιτικές σας θέσεις, που δεν έχουν χώρο για τέτοιες σπατάλες υπέρ των πολλών. Ας πάρουμε για παράδειγμα το ασφαλιστικό. 


Μου είπατε κύριε Μητσοτάκη προχθές το εξής: Η κοινωνική μας πολιτική προβλέπει την κατάργηση του εκτρώματος Κατρούγκαλου και την εγκατάσταση ενός ασφαλιστικού συστήματος τριών πυλώνων…. Και παραγνωρίζετε το γεγονός ότι ένα ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων εφαρμόζεται σήμερα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. 

Εσείς που μιλάτε για ασφαλιστικό Πινοσέτ, δείξτε μου μια σοβαρή ευημερούσα ευρωπαϊκή χώρα, στην οποία δεν εφαρμόζεται ένα ασφαλιστικό τριών πυλώνων. 

Επειδή κύριε Μητσοτάκη μάλλον εσείς δεν γνωρίζετε πολύ καλά τι συμβαίνει στη χώρα μας και στο ασφαλιστικό της, μάθετε λοιπόν ότι στη χώρα υπάρχει σύστημα τριών πυλώνων ήδη από το 2002, όμως οι πολίτες δεν επιλέγουν τους δύο πυλώνες λόγω μειωμένου εισοδήματος. 

Η διάφορα μας βρίσκεται στο ότι εσείς θέλετε να μετατρέψετε τμήμα του πρώτου πυλώνα -που είναι υποχρεωτικός- σε εθελοντικής συμμετοχής, προκειμένου να κατευθύνετε πόρους στον ιδιωτική ασφάλιση. 

Αυτό είναι που δημιουργεί το δυσβάσταχτο κόστος των 55 δισ. που σας έχουμε καταγγείλει ότι δημιουργεί η πρότασή σας και το οποίο αργά ή γρήγορα ή θα το πληρώσουν οι συνταξιούχοι με ραγδαίες μειώσεις στις συντάξεις τους ή το Ελληνικό Δημόσιο με άγνωστη κατάληξη -ή μάλλον ίσως με όχι και τόσο άγνωστη, κατευθείαν στην αγκαλιά του Δ.Ν.Τ με ένα νέο μνημόνιο δανεισμού, προκειμένου να ωφεληθούν ποιοι τελικά; Μόνο οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες».

«Αυτή είναι η αλήθεια του σχεδίου σας που πρέπει να την εκθέτετε ολόκληρη στον λαό όταν μιλάτε. Α! Και τον χαρακτηρισμό ασφαλιστικό Πινοσέτ δεν τον κάναμε εμείς, αλλά δικός σας βουλευτής, ο κ. Καραγκούνης. Και είχε δίκιο για το σχέδιό σας. Ο βουλευτής σας είναι ειλικρινής και εσείς ψεύτης και υποκριτής» είπε στον πρόεδρο της ΝΔ.
epirusblog.gr
5 of 5
Τσίπρας: Ψήφος εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση οι ευρωεκλογές
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 8919670928071141393
Σχόλια
item