Άρτα: Ενθουσιώδης υποδοχή του Αλέξανδρου Καχριμάνη στην Άρτα

Άρτα: Ενθουσιώδης υποδοχή του Αλέξανδρου Καχριμάνη στην Άρτα
Καταχειροκροτούμενος και με μεγάλο ενθουσιασμό και ελπίδα για συνέχεια του τεράστιου και σπουδαίου έργου που επιτελείται και στην Άρτα, κατέφθασε την Παρασκευή το βράδυ στην πλατεία της Λαϊκής Αγοράς στην οδό Τζαβέλα και Πριοβόλου, ο νυν και εκ νέου υποψήφιος περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. 

Τον υποδέχθηκαν Τοπικοί παράγοντες και πλήθος κόσμου καθώς και όλοι οι περιφερειακοί υποψήφιοι που απαρτίζουν το ψηφοδέλτιο στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας.


Μιλάει το έργο μας

«Εμείς μιλάμε με το έργο μας και ζητάμε να μας κρίνετε», τόνισε ο περιφερειάρχης στην ομιλία του, «γιατί το έργο μας είναι η παρακαταθήκη για την επόμενη τετραετία». «Στην Άρτα, τα χρόνια αυτά, έχουν υλοποιηθεί και υλοποιούνται ή έχουν σχεδιαστεί πάνω από 150.000.000 ευρώ έργα, με τοπικής και υπερτοπικής σημασίας. 

Η επόμενη περιφερειακή περίοδος είναι περίοδος καινοτομίας - εξωστρέφειας και επιχειρηματικότητας για την Ήπειρο. Τουρισμός και τοπικά προϊόντα, διεθνώς, ανοίγουν ορίζοντες και μεγάλες προοπτικές στην Άρτα και στην Ήπειρο γενικότερα, οι οποίες κερδίζουν όλο και περισσότερους απαιτητικούς ταξιδιώτες - καταναλωτές. 

Στην Ήπειρο έχουμε ποιότητα και αυτό θα αναδείξουμε κάνοντας αναφορά σε ένα ιδιότυπο απόφθεγμα Γερμανού ο οποίος είπε: "Εσείς πουλάτε το φάρμακο και εμείς πουλάμε τοξίνες". 

Δέκα και πλέον προτάσεις από το πρόγραμμα αγροδιατροφής για την ευρύτερη περιοχή, εντάχθηκαν στο πρόγραμμα καινοτομίας της Περιφέρειας με συνολικό προϋπολογισμό πάνω από 1,3 εκατ. ευρώ. Νέα ώθηση θα δώσουν τα κέντρα καινοτομίας που ετοιμάζονται για το κρέας και τις ντόπιες φυλές στα αρωματικά φυτά».

Χείμαρρος ανακοινώσεων ήταν ο περιφερειάρχης αναφερόμενος σε μεγάλα και μικρά έργα, τα οποία επιτελούνται στην Περιφέρεια και στην Άρτα ειδικότερα. Άριστος γνώστης των προβλημάτων, δυναμικός όπως πάντα και ένας άνθρωπος που αφουγκράζεται και οραματίζεται αισιόδοξο το μέλλον για την Ήπειρο. 

«Διεκδικούμε και συνεργαζόμαστε με την πολιτεία, με φορείς, με απόδημους που αγαπούν με ανιδιοτέλεια αυτόν τον τόπο. Κάθε έργο έχει τη σφραγίδα της περιοχής και έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για όλη την Άρτα». 


Νέοι κόμβοι και δρόμοι

Γίνονται νέοι κόμβοι στο Ζυγό, στην Καμπή, στο Νεοχώρι, δίπλα στην Ελεούσα και στις εργατικές κατοικίες ενώ την προηγούμενη Παρασκευή εγκρίθηκε η δημοπρασία του κόμβου στο Λουτρότοπο και έπεται και συνέχεια. 

Η Περιφέρεια προχωράει στην διανομαρχιακή σύνδεση με την Ευρυτανία, Αστροχώρι - Μεγαλόχαρη με 87 εκατ. ευρώ. Ο νέος δρόμος Καστανιά - Τετράκωμο συνδέει τους Δήμους Γεωργίου Καραϊσκάκη και Κεντρικών Τζουμέρκων και την Εθνική οδό Άρτα -Τρίκαλα Άρτα-Καρδίτσα. 

Οι δύο Δήμοι, με άλλα δύο έργα ύψους 800.000 ευρώ, συνδέονται και με τον Δήμο Νικολάου Σκουφά. 

Προγραμματίσθηκαν εκτεταμένες παρεμβάσεις σε όλο το Εθνικό δίκτυο και ειδικά στην Εθνική οδό Άρτας Τρικάλων, από το Βουργαρέλι στα όρια του Νομού (758.000 ευρώ) και στο τμήμα Άρτα Καρδίτσα, από τις Πηγές μέχρι τα όρια των Νομών Άρτας και Καρδίτσας (620.000 ευρώ).


Δύο μεγάλα Οδικά Έργα

Δύο μεγάλα έργα υπερτοπικής σημασίας πήραν το δρόμο της κατασκευής. Η σύνδεση της Καμπής με τη γέφυρα Καλογήρου με 35.000.000 ευρώ, αφού έγινε πλέον πράξη η προγραμματική σύμβαση με το Υπουργείο Υποδομών. Επίσης, η σύνδεση της Ιόνιας οδού με τη γέφυρα Πλάκας με 25.000.000 ευρώ. 

Μετά την έγκριση για προγραμματική σύμβαση έχουν εξασφαλισθεί άλλα 8,5 εκατ. ευρώ για να φθάσει ο δρόμος μέχρι Άγναντα και Πράμαντα, που περιλαμβάνει και την αντικατάσταση της σημερινής γέφυρας Bailey στην Πλάκα. 

Η Περιφέρεια προχωράει σε ενίσχυση και αλλαγή του οδοφωτισμού με νέους λαμπτήρες Led. Αποκαταστάθηκαν ζημιές από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Μόνον για τις ζημιές του Δεκεμβρίου του 2017 η Περιφέρεια εκτέλεσε έργα πάνω από 3,5 εκατ. ευρώ. Υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες στις ορεινές περιοχές αλλά και στις πεδινές, και έχουν πάρει το δρόμο τους. 


Στήριξη στον Πρωτογενή Τομέα

Η Άρτα και η Ήπειρος στηρίζει την ανάπτυξή της κυρίως στον πρωτογενή τομέα. Στηρίχθηκαν και στηρίζονται οικονομικά - και τεχνικά του ΤΟΕΒ ώστε να διατηρούν σε λειτουργικότητα τα αντλιοστάσια και τα δίκτυα του. Έτσι καλλιεργούν οι αγρότες χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση. 

Κατατέθηκε πρόταση στο Υπουργείο Οικονομικών για τις οφειλές προς τη ΔΕΗ. Η Περιφέρεια θέλει να απαλλάξει τους αγρότες από τα υψηλά επιτόκια της ΔΕΗ και των Τραπεζών. 

Δεκάδες έργα για βελτίωση αγροτικών δρόμων για προσβάσεις για αγροκτηνοτροφικές μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας έχουν υλοποιηθεί ή έχουν προγραμματισθεί με εξασφάλιση πίστωσης. 

Συνδέεται και το Κομπότι με το λιμάνι του Μενιδίου, έργο πολλαπλά χρήσιμο περίπου 600.000 ευρώ. Δημοπρατείται το αρδευτικό έργο Αμπέλια Αμμοτόπου με 1,2 εκατ. ευρώ. Η πρόσκληση είναι και το αρδευτικό Κομποτίου Μεγάρχης - Φωτεινό. Καθαρίζεται ο ποταμός Βωβός που είχε 40 χρόνια να καθαριστεί και θα γίνουν ότι έργα χρειαστούν παράλληλα.


Η Άρτα Βυζαντινή Πόλη

Δεκάδες παρεμβάσεις έχει κάνει η Περιφέρεια για τη συντήρηση των μνημείων Μονή Σέλτσου - Παρηγορήτισσα - Κόκκινη Εκκλησιά - Κάτω Παναγιά- Μονή Θεοτοκιού - Βλαχέρνα, Κιρκιζάτες και άλλα μνημεία ταυτότητας για την Άρτα διασώζονται και αναδεικνύονται. 

Χρηματοδοτήθηκαν μελέτες και προγραμματίζονται νέα έργα για την Παρηγορήτισσα και χρειάζονται πάρα πολλοί επιστήμονες. Ακόμη, ο Ναός του Αγίου Νικολάου Κωστακιών, οι Ιεροί Ναοί Μεγαλόχαρης, Μεσόπυργου κ.λ.π. Ένα εκατομμύριο για την ανακατασκευή του εμβληματικού Ιμαρέτ. 

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες και παραδίδεται σε χρήση η Νεκρόπολη της Αρχαίας Αμβρακίας. Μαζί με τις πολιτιστικές διαδρομές στα αρχαία θέατρα δημιουργείται ένα δίπολο πολιτισμού και τουρισμού. 


Η Άρτα της νέας εποχής

Η Άρτα στηρίζεται στον τουρισμό και τα προϊόντα της με νέες αγορές. Προβλήθηκε η Ήπειρος ενιαία. Τα μνημεία και το φυσικό περιβάλλον ταξίδεψαν σε όλες τις μεγάλες διεθνείς εκθέσεις.

Νέες υποδομές δημιουργούν προστιθέμενη αξία. Τα μονοπάτια ξεκινούν από το Γράμμο και θα καταλήγουν στα Τζουμέρκα. 

Στην αναστήλωση του ιστορικού γεφυριού Κοράκου, η Περιφέρεια μετέχει με προγραμματική σύμβαση και θα γίνουν παράλληλα έργα για μνημεία και οδικά δίκτυα. Η αποκατάσταση των ιαματικών λουτρών εντάχθηκαν στο διακρατικό πρόγραμμα Interreg. 


Χιονοδρομικό στα Θεοδώριανα

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε την κατασκευή χιονοδρομικού κέντρου στα Θεοδώριανα. Στην Περιφέρεια, όπως τόνισε ο κ. Καχριμάνης, ανατέθηκε και φιλοδοξεί να δημιουργηθεί ένα ευρύτερο κέντρο αναψυχής και υπαίθριων δραστηριοτήτων. 

Συνδυαστικά, το Υπουργείο Υποδομών ανέλαβε την παράκαμψη Αθαμανίου για Θεοδώριανα, με προϋπολογισμό 9.000.000 ευρώ. Η Περιφέρεια ανέλαβε και το επαρχιακό δίκτυο Νεράιδα Τρικάλων μέχρι Θεοδώριανα με άλλες 600.000 ευρώ. 

Διατέθηκαν πάνω από 12 εκατ. ευρώ για άλλους φορείς όπως Δήμους, Νοσοκομεία για αντιμετώπιση προβλημάτων καθημερινότητας, όπως υδρεύσεις, δημοτική οδοποιία, πλατείες κ.λ.π. 

Η Περιφέρεια συνέδραμε και συνεργάστηκε με το Δήμο Άρτας για το κλειστό κόσμημα στους Κωστακιούς. Βελτίωση άλλων αθλητικών εγκαταστάσεων και επισκευές σε κτήρια της Αστυνομίας και του Επιμελητηρίου. 

Χρηματοδοτήθηκε μελέτη για τον πολυχώρο του Σκουφά, χρηματοδοτήθηκε το Νοσοκομείο για ιατρομηχανολογικό εξοπλισμό. Ενισχύθηκε με επτά κρεβάτια η ΜΕΘ Άρτας και γίνεται αντικατάσταση δαπέδων. Ακόμη, η Περιφέρεια ήταν αρωγός στα ιδρύματα που φιλοξενούν παιδιά με ιδιαιτερότητες.

Αποχετεύσεις και βιολογικοί καθαρισμοί με την κατασκευή και τη λειτουργία του εργοστασίου, λύνεται οριστικά το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων σε όλη την Ήπειρο, η οποία είναι η μόνη Περιφέρεια που δεν πληρώνει κανένα πρόστιμο για τα απορρίμματα. 

Η Περιφέρεια, επίσης, σε συνεργασία με το Δήμο προχωρά στην κατασκευή μονάδας κομποστοποίησης στην Άρτα που εντάχθηκε στο Interreg, με προϋπολογισμό 1,7 εκατ. ευρώ. Έργα που δίνουν ανάσα στον Αμβρακικό. Βρίσκεται σε εξέλιξη ένα εκτεταμένο πρόγραμμα βελτίωσης των συγκοινωνιακών υποδομών.

Στηρίχθηκαν οι οικονομικά αδύνατοι συμπολίτες μας με τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, αλλά ενισχύθηκε και το έργο κοινωνικών φορέων. 

Τις επόμενες ημέρες προκηρύσσεται πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για νέους επιστήμονες. Συνεχίζονται προγράμματα για την συντήρηση και ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου που συνδυάζει το ιστορικό παρελθόν με την Άρτα του μέλλοντος.


Νέο ΕΣΠΑ και Διοικητήριο

«Προετοιμαζόμαστε για το νέο ΕΣΠΑ. Η μεγάλη εκκρεμότητα για το Διοικητήριο στην Άρτα είτε σε αγορασμένη έκταση ή στο στρατόπεδο Παπακώστα ή κάτι άλλο σε συνεργασία με τους φορείς στην Άρτα, θα γίνει πραγματικότητα. Είναι δέσμευση και απόφαση», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καχριμάνης.


Σύγκριση

«Οι Ηπειρώτες και οι κάτοικοι της Άρτας συγκεκριμένα, πρέπει να συγκρίνουν την Περιφέρεια Ηπείρου με τις άλλες Περιφέρειες. 

Η Ήπειρος έλυσε το πρόβλημα των απορριμμάτων, οι Ηπειρώτες δεν επιβαρύνθηκαν ούτε ένα ευρώ πρόστιμο για τη διαχείριση των απορριμμάτων, ενώ κάποιοι άλλοι καλούνται να πληρώσουν βαρύ τίμημα με 14.000.000 ευρώ.

Πρώτη η Περιφέρεια Ηπείρου στις αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις, βραβεύτηκε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για τον οδηγό του πολίτη. Συνδράμαμε στο κεντρικό κράτος ώστε να μην χαθούν πόροι από το προηγούμενο ΕΣΠΑ. Η Περιφέρεια ολοκληρώνει τα δίκτυα αποχετεύσεων σε οικισμούς και ευαίσθητες οικολογικά περιοχές. 

Γνωρίζουμε - μπορούμε και ανοίγουμε νέους δρόμους. Στην Ήπειρο ανατέθηκε πιλοτικά η σύνταξη των διαχειριστικών καρτών βοσκής. Από την Ήπειρο ξεκίνησε η μάχη για την προστασία προϊόντων ΠΟΠ και της φέτας. 

Ανακαλύψαμε ότι επιχειρήσεις δεν σέβονται τον κόπο των κτηνοτρόφων. Στηρίζουμε με σθένος τα προϊόντα του πρωτογενούς τομέα. 

Μας προκαλούν και μας υβρίζουν ως ξεπεσμένους και μέλη κλίκας. Λυπάμαι, δεν τους απαντάμε, δεν τους ακολουθούμε, δεν έχουμε την ίδια διαδρομή. Πιστεύουμε στην Ήπειρο, προχωράμε μπροστά με καθαρή συνείδηση. 

Θα προσπαθήσουμε - έγιναν και λάθη - ζητάμε δίκαιη κρίση για να μας δοθεί η δυνατότητα να ολοκληρώσουμε όσα ξεκινήσαμε. 

Δεν υπάρχει πολυτέλεια πειραματισμών. Ζητάμε καθαρή νίκη και να προχωρήσουμε χωρίς εμπόδια και ασκήσεις ισορροπίας. Θα πάνε όλα πολύ ψηλότερα γιατί είστε όλοι αποφασισμένοι να έχουμε καθαρή νίκη».
epirusblog.gr
5 of 5
Άρτα: Ενθουσιώδης υποδοχή του Αλέξανδρου Καχριμάνη στην Άρτα
epirusblog.gr
5 of 5
Αρτα 5742759026168918025
item