ΥΕΘΑ Αποστολάκης: Αυτές είναι οι βασικές μας εξοπλιστικές προτεραιότητες ΥΕΘΑ Αποστολάκης: Αυτές είναι οι βασικές μας εξοπλιστικές προτεραιότητες | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

ΥΕΘΑ Αποστολάκης: Αυτές είναι οι βασικές μας εξοπλιστικές προτεραιότητες

ΥΕΘΑ Αποστολάκης: Αυτές είναι οι βασικές μας εξοπλιστικές προτεραιότητες
Η ομιλία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Αποστολάκη στο Συνέδριο “EXPOSEC-DEFENSEWORLD CONFERENCE 2019” έδωσε τους κεντρικούς άξονες 
των εξοπλιστικών προγραμμάτων.
Έδωσε βάση σε 4 εξοπλιστικά:
  1. Εκσυγχρονισμός F-16. Υπάρχουν καθυστέρησεις. Ήδη θα έπρεπε το πρώτο αεροσκάφος να είχε μεταβεί στην ΕΑΒ και απο εκεί στις ΗΠΑ.
  2. Εκσυγχρονισμός P-3 που ήδη δρομολογείται. Αναμένεται να πετάξει μέσα στο Μάιο το πρώτο αεροσκάφος της ενδιάμεσης λύσης.
  3. Νέες φρεγάτες για τον Στόλο
  4. Εκσυγχρονισμός ΜΕΚΟ 200ΗΝ
  5. Βελτίωση του Συστήματος Αεροπορικού Ελέγχου και των δυνατοτητων επιτήρησης του FIR Αθηνών
  6. FOS Mirage
Δεν ανέφερε κάτι για ΝΜΑ όπως είναι το F-35 ή για τις τορπίλες των υποβρυχίων. Όπως προκύπτει σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες το ΝΜΑ έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Επίσης, δεν υπάρχει κάτι για τον Ε.Σ.
Ειδικότερα η ομιλία του έχει ως εξής:
Ξέρουμε πολύ καλά ότι, η ικανοποίηση των αναγκών μας μέσω της εγχώριας αμυντικής παραγωγής έχει προστιθέμενη αξία που αποκτά στρατηγική σημασία. Έχει στρατηγική σημασία γιατί προωθεί την έρευνα, ενισχύει την οικονομία και τη δυνατότητα ανάπτυξης εγχώριας τεχνολογίας, και δημιουργεί συνθήκες για τη συγκράτηση στη χώρα του υψηλής εξειδίκευσης τεχνικού και επιστημονικού προσωπικού.
Στο πλαίσιο αυτό, ενδεικτικά παραθέτω, ότι ολοκληρώσαμε στην Ελλάδα το πρόγραμμα ναυπήγησης των Υποβρυχίων τύπου 214 από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, που μας έχει δώσει την δυνατότητα ανάπτυξης ενός στόλου με τα πλέον σύγχρονα συμβατικά Υποβρύχια παγκοσμίως. Επίσης, ολοκληρώνουμε ένα άλλο πρόγραμμα ναυπήγησης, αυτό των νέων Πυραυλακάτων, από ελληνικά χέρια στην Ελευσίνα.
Παράλληλα, έχει αρχίσει η παραλαβή ελικοπτέρων από τις ΗΠΑ, δρομολογείται η αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16, υλοποιείται ο εκσυγχρονισμός των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3B, ενώ γίνονται και οι απαραίτητες ενέργειες για τον εκσυγχρονισμό των Φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ, την ενίσχυση του Στόλου με νέες Φρεγάτες, την υποστήριξη των αεροσκαφών Mirage και τον εκσυγχρονισμό της αεράμυνας και του συστήματος επιτήρησης.
Όλες αυτές οι ενέργειες, εντάσσονται στην προσπάθεια που καταβάλλουμε και για την ενίσχυση και αναζωογόνηση της εγχώριας αμυντικής και ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας, με προφανή οφέλη για την εθνική οικονομία. Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να συμβάλλουμε στην πρόοδο των εταιρειών, των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά , της Ελευσίνας, της ΕΑΒ, των ΕΑΣ και της ΕΛΒΟ.
Εδώ θα πρέπει να σημειώσω ότι η διοργάνωση, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, της 1ης Έκθεσης Defence Exhibition Athens, τον Ιούνιο του 2020, καταδεικνύει ότι η Ελλάδα είναι και πάλι παρούσα στο προσκήνιο της τεχνολογίας και της συνεργασίας.
Βέβαια, η αλματώδης τεχνολογική εξέλιξη και ανάπτυξη στους τομείς της κυβερνοάμυνας και του διαστήματος, δεν μας επιτρέπει να παραμείνουμε απλοί παρατηρητές. Θέλω να τονίσω ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, έχει αντιληφθεί πλήρως ότι η χρήση και εκμετάλλευση των πεδίων του διαστήματος και  της κυβερνοάμυνας, αποφέρει σημαντικά στρατηγικά πλεονεκτήματα και είναι ζωτικής σημασίας για την Εθνική Άμυνα και Ασφάλεια της Χώρας.
epirusblog.gr
5 of 5
ΥΕΘΑ Αποστολάκης: Αυτές είναι οι βασικές μας εξοπλιστικές προτεραιότητες
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 2239823560001894837
Σχόλια
item