Τριγμοί στην ιταλική κυβέρνηση - Ο Κόντε καρατόμησε υφυπουργό του Σαλβίνι

Τριγμοί στην ιταλική κυβέρνηση - Ο Κόντε καρατόμησε υφυπουργό του Σαλβίνι

Τριγμούς στην συγκυβέρνηση της Λέγκας του Ματέο Σαλβίνι και των Πεντάστερων του Λουίτζι Ντι Μάιο προκαλεί η απόφαση του Ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε να αποπέμψει έναν υφυπουργό, στενό συνεργάτη του Σαλβίνι, που έχει εμπλακεί σε σκάνδαλο διαφθοράς.

Το θέμα έχει προκαλέσει μεγάλη ένταση ανάμεσα στους δύο λαϊκιστές εταίρους, Σαλβίνι και Ντι Μάιο, απειλώντας να διαλύσει τη συμμαχία τους καθώς τα δύο κόμματα ανταγωνίζονται ενόψει των ευρωεκλογών που θα διεξαχθούν αυτό τον μήνα.

Ο Αρμάντο Σίρι, υφυπουργός Μεταφορών και οικονομικός σύμβουλος του Σαλβίνι, τέθηκε υπό έρευνα τον περασμένο μήνα επειδή φέρεται να δωροδοκήθηκε από έναν επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στον τομέα της αιολικής ενέργειας και ο οποίος συνδεόταν με τη Μαφία. 

Tόσο ο Σίρι όσο και ο επιχειρηματίας αρνήθηκαν ότι έκαναν οτιδήποτε επιλήψιμο. Tο αντισυστημικό Κίνημα Πέντε Αστέρων (Μ5s), η υποστήριξη προς το οποίο στηρίζεται στην «καθαρή» εικόνα του και τη σκληροπυρηνική στάση του κατά της διαφθοράς, επέμεινε ότι ο Σίρι έπρεπε να φύγει, ενώ ο Σαλβίνι υποστήριξε ότι έπρεπε να παραμείνει στην κυβέρνηση μέχρι να αποδειχθεί η ενοχή του στο δικαστήριο.

Οι σχέσεις ανάμεσα στους Πεντάστερους του Λουίτζι Ντι Μάιο και τη Λέγκα του Σαλβίνι έχουν επιδεινωθεί ενόψει των εκλογών της 26ης Μαΐου, με τα δύο κόμματα να ενεργούν περισσότερο ως πολιτικοί αντίπαλοι παρά ως κυβερνητικοί σύμμαχοι. 

Οι εντάσεις έχουν οδηγήσει στην αύξηση του κόστους δανεισμού της χώρας με τη διαφορά στις αποδόσεις των ιταλικών έναντι των γερμανικών ομολόγων να αυξάνεται στο υψηλότερο επίπεδό της σε περισσότερους από δύο μήνες.

Μιλώντας μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που αποφάσισε την αποπομπή του Σίρι, ο ηγέτης του M5s είπε πως είναι «πολύ υπερήφανος για την απόφαση» και επέμεινε πως ο συνασπισμός πρέπει να παραμείνει στην εξουσία για άλλα τέσσερα χρόνια παρά τους εσωτερικές διαφωνίες.

«Δεν είναι μια νίκη για το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, αλλά για τους Ιταλούς», είπε ο Ντι Μάιο, ο οποίος πρόσθεσε πως η μετωπική καταπολέμηση της διαφθοράς αποτελεί «επείγουσα εθνική ανάγκη». 

Προς το παρόν δεν υπάρχει αντίδραση από τον Ματέο Σαλβίνι, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ωστόσο πηγή της Λέγκας δήλωσε πως το κόμμα επανέλαβε την υποστήριξή του στον Κόντε, αν και διαφώνησε με την απόφαση να αποπεμφθεί ο Σίρι. Ο Κόντε, πρώην ακαδημαϊκός που πρόσκειται στο MS5, δήλωσε πως η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ήταν «ανοικτή και σε πνεύμα συνεργασίας».

epirusblog.gr
5 of 5
Τριγμοί στην ιταλική κυβέρνηση - Ο Κόντε καρατόμησε υφυπουργό του Σαλβίνι
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 79912365802920922
item