Η επιστήμη εξηγεί: Γιατί νιώθουμε ωραία όταν χορεύουμε

Η επιστήμη εξηγεί: Γιατί νιώθουμε ωραία όταν χορεύουμε
Οι πρόγονοί μας ζωγράφιζαν στις σπηλιές εικόνες ανθρώπων που χορεύουν. Ακόμη και τα μωρά ενστικτωδώς χορεύουν όταν ακούν μουσική. Νιώθεις ωραία όταν χορεύεις και δεν υπάρχει καμιά κουλτούρα στον πλανήτη που να μην ενθαρρύνει τον χορό.
Πώς γίνεται, όμως, μια τόσο απλή σωματική άσκηση να σου ανεβάσει τη διάθεση; Αυτό συμβαίνει με τέσσερις τρόπους, κατά τον εξειδικευμένο στον χορό ψυχολόγο Δρ Peter Lovatt από το το Πανεπιστήμιο του Hertfordshire. «Ο χορός μας ερεθίζει σωματικά και συναισθηματικά ενώ υπάρχουν και διανοητικά και κοινωνικά στοιχεία σε αυτό», εξηγεί.
«Κάποιος που χορεύει εμφανίζει μεγαλύτερη απελευθέρωση ενδορφινών σε σχέση με άλλες σωματικές ασκήσεις. Ο χορός συνδέεται επίσης με τα κέντρα που διαχειρίζονται τα συναισθήματα στον εγκέφαλο. 
Για πολλούς ανθρώπους, ο χορός ενθαρρύνει την απελευθέρωση των συναισθημάτων – συχνά είναι απλή χαρά, ενώ άλλους μπορεί να τους κάνει να κλάψουν. Είναι καθαρτικό, μία απελευθέρωση των συσσωρευμένων συναισθημάτων».
Tα νοητικά οφέλη
Σύμφωνα με τον Telegraph, πειράματα έχουν αποδείξει τα νοητικά οφέλη του χορού. Ακαδημαϊκοί ερευνητές από τα πανεπιστήμια York και Sheffield πήραν μια ομάδα ανθρώπων και έστειλαν τον καθένα από αυτούς σε εργαστήριο στο οποίο έπαιζε μουσική για πέντε λεπτά. Ο καθένας τους είχε τρεις επιλογές: να καθίσει και να ακούσει ήσυχα μουσική, να κάνει ποδήλατο όσο άκουγε μουσική ή να σηκωθεί και να χορέψει. Σε όλους τους δόθηκαν γνωστικές ασκήσεις να λύσουν πριν και μετά το πείραμα.
Ο Δρ Lovatt λέει: «Όλοι αυτοί που επέλεξαν να χορέψουν είχαν καλύτερες επιδόσεις στη λύση προβλημάτων μετά τον χορό. Η ίδια έρευνα έδειξε ότι η διάθεση αυτών των ατόμων ανέβηκε. Φαίνεται πως ο χορός μετά μουσικής ακόμη και για πέντε λεπτά μπορεί να ανεβάσει τα επίπεδα χαράς και να βελτιώσει τη δημιουργική σκέψη».
Ο χορός βελτιώνει ακόμη την αίσθηση του χώρου, καθώς επίσης αυξάνει τους παλμούς της καρδιάς και προκαλεί απελευθέρωση ενδορφινών στο αίμα. Ένα ακόμη όφελος είναι ότι βοηθάει να μειωθούν τα επίπεδα της κορτιζόλης – ορμόνης που προκαλεί στρες. «Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που σε κάνει να νιώθεις χαρούμενος και πιο χαλαρωμένος» υποστηρίζει ο ειδικός σε θέματα φυσικής αγωγής Matt Roots.
«Και πέρα από το γεγονός ότι βοηθάει τη λειτουργία της καρδιάς και των πνευμόνων, ο χορός κάνει και κάτι απλό. Απελευθερώνει το σώμα μας και του επιτρέπει να κινείται, πράγμα που δεν κάνουμε και πολύ στις μέρες μας. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής συχνά μας κάνει να αποσυνδεόμαστε από τα σώματά μας, επειδή σπαταλάμε τόσο πολύ χρόνο καθιστοί και εθισμένοι στην τεχνολογία. Ο χορός σε κάνει να νιώθεις ωραία επειδή σε κάνει να νιώθεις ζωντανός».
Ένα ακόμη ενδιαφέρον σημείο για τον χορό είναι το κοινωνικό στοιχείο. «Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι ο χορός βοηθάει την κοινωνικό δέσιμο», εξηγεί ο Δρ Lovatt. «Ο συγχρονισμός που επιβάλει ο χορός είναι ένας δυναμικός τρόπος για να συνδέονται οι άνθρωποι».
Η Ginny Brown από το Imperial Society of Teachers of Dancing συμφωνεί. «Ο χορός βάζει τους ανθρώπους σε έναν κοινωνικό χώρο όπου μπορούν να μπορούν να ασχοληθούν από κοινού με αυτή την ευχάριστη δραστηριότητα».
«Αυτό το στοιχείο της αλληλεπίδρασης μπορεί να είναι ένα τέλειο σημείο εκκίνησης για να γνωρίσεις ανθρώπους. Μπορεί να περπατήσεις σε μια αίθουσα χορού και να μην γνωρίζεις κανέναν και σύντομα θα ανακαλύψεις ότι ο χορός -κάθε επιπέδου- είναι ένας υπέροχος τρόπος να φεύγουν οι συστολές και να ενθαρρύνεται η θετική συνύπαρξη».

epirusblog.gr
5 of 5
Η επιστήμη εξηγεί: Γιατί νιώθουμε ωραία όταν χορεύουμε
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 499722263259639089
item