Γιάννενα: ΟΙ ΠΛΑΝΟΔΙΟΙ…ΣΤΕΓΝΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ! Οξύνεται το πρόβλημα και στα Γιάννενα, απαιτούνται περισσότεροι έλεγχοι

PAREMPORIO LIMNH

Από 15 έως 20 δισ. ευρώ οι ετήσιες απώλειες εσόδων… ΕΣΕΕ: «Λερναία Ύδρα» το παρεμπόριο, πλήττει τους καταστηματάρχες.

Σα να μην φτάνουν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο εμπορικός κόσμος της χώρας, λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, η οποία σφόδρα έχει πλήξει τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, έρχεται και το παρεμπόριο να τους δώσει την χαριστική βολή! 
Το φαινόμενο αυτό, δυστυχώς, ανθεί και στα Γιάννενα, με αποτέλεσμα να προκαλεί σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στις νόμιμες επιχειρήσεις, οι οποίες προσπαθούν να επιβιώσουν σ’ ένα περιβάλλον αθέμιτου ανταγωνισμού. 
Μια βόλτα να κάνει κανείς και θα διαπιστώσει «ιδίοις όμμασι» πλανόδιους μικροπωλητές, με ιδιαίτερη προτίμηση στο παραλίμνιο (απ’ όπου περνούν και οι περισσότεροι επισκέπτες), αλλά και σε άλλα σημεία να εκθέτουν την πραμάτεια τους, χωρίς φυσικά να κόβουν νόμιμες αποδείξεις, να πληρώνουν φόρους και εισφορές, ούτε και να παρέχουν κάποια εγγύηση ποιότητας για τα προϊόντα που πωλούν στους ανυποψίαστους καταναλωτές. 
Και μπορεί οι πολίτες να γνωρίζουν ότι αγοράζοντας από πλανόδιους, την ίδια στιγμή δέχεται καίριο χτύπημα μια νόμιμη μικρή επιχείρηση στην τοπική αγορά, ωστόσο πολλές φορές είναι πολύ δύσκολο να αντισταθούν στις χαμηλές τιμές των αδασμολόγητων προϊόντων, αφού το διαθέσιμο εισόδημά τους ολοένα και συρρικνώνεται. 
Γι’ αυτό και μόνη λύση για πάταξη του φαινομένου είναι οι εντατικοί έλεγχοι επί μονίμου βάσεως στα σημεία που στήνεται συνήθως το παρεμπόριο, οι οποίοι δυστυχώς σήμερα απουσιάζουν σχεδόν εντελώς!
«Λερναία Ύδρα»
Ως «Λερναία Ύδρα» και μάστιγα που ταλανίζει την οργανωμένη εμπορική επιχείρηση χαρακτήρισε το παρεμπόριο ο Πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) Γιώργος Καρανίκας, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, καταθέτοντας μάλιστα συγκεκριμένες προτάσεις για τον περιορισμό του φαινομένου. 
Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν είναι εντυπωσιακά και άκρως ανησυχητικά σε μια περίοδο που γενικότερα η αγορά περνάει πολύ δύσκολες μέρες. 
Οι τζίροι των καταστημάτων ακολουθούν πτωτική πορεία, ενώ οι οικονομικές υποχρεώσεις των μικρομεσαίων αυξάνονται κατακόρυφα!
Μεγάλες απώλειες…
Τα έσοδα που χάνονται σε ετήσια βάση εξαιτίας του παρεμπορίου εκτιμάται ότι ανέρχονται στα 15 με 20 δισ. ευρώ, ενώ οι απώλειες σε ΦΠΑ υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε 3-4 δισ. ευρώ. 
Παρά τους ελέγχους και τις κατασχέσεις που αυξήθηκαν κατά 743%, το παρεμπόριο όχι μόνο δεν περιορίζεται, αλλά αντιθέτως εξακολουθεί να ανθεί και να διογκώνεται. 
Πολλές νόμιμες επιχειρήσεις οδηγούνται σε λουκέτο, ενώ την ίδια ώρα τα κυκλώματά του έχουν βρει στο διαδίκτυο νέο, ευρύ πεδίο δράσης, και εντοπίζονται πολύ δύσκολα.
Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ, πρόκειται, όπως είπε για «ένα τριτοκοσμικό φαινόμενο που τρέφει την παραοικονομία και στερεί έσοδα και πόρους από το κράτος. 
Ένα ωραιότατο για τους επιτήδειους κανάλι, που φορτώνει στον ανυποψίαστο καταναλωτή κλεψίτυπα, λαθραία μέχρι κλοπιμαία και επικίνδυνα για την υγεία του προϊόντα, όπου ο όρος «εγγύηση» είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο. 
Μια ντροπή για τους εμπορικούς δρόμους των πόλεών μας, που τους μετατρέπει σε παζάρια της Μέσης Ανατολής».
Ο ρόλος του ΣΥ.ΚΕ.Α.Α.Π.
Ο Γ. Καρανίκας τόνισε πως ο ρόλος του Συντονιστικού Κέντρου Εποπτείας Αγοράς και Αντιμετώπισης Παραεμπορίου (ΣΥ.ΚΕ.Α.Α.Π.) είναι νευραλγικός στην καταπολέμηση του παρεμπορίου και επανέφερε με έμφαση το αίτημα της ΕΣΕΕ να περιοριστεί η υπαίθρια διάθεση αποκλειστικά σε προϊόντα γης και θάλασσας. 
Για τη συνολική αντιμετώπιση του φαινομένου, ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ ζήτησε να ενταχθούν τα σχετικά μέτρα στο γενικότερο σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της παραοικονομίας. 
Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Το οργανωμένο εμπόριο ζητά την απαλλαγή του από την «ομηρεία» του παρεμπορίου. 
Είναι ανάγκη να υπάρξει επιτέλους μία συνολική και γενναία αντιμετώπιση του προβλήματος που θέτει τη νόμιμη επιχειρηματικότητα σε πολύ δύσκολη θέση και υπονομεύει τη λειτουργία της ελληνικής αγοράς».
Προτάσεις από την ΕΣΕΕ
Η ΕΣΕΕ, όπως είπε ο Πρόεδρός της, έχει πέντε συγκεκριμένες προτάσεις:
- Να υλοποιηθεί η πάγια πρότασή της για ανίχνευση των παράνομων προϊόντων κατά την είσοδό τους στην χώρα,
- Να εντατικοποιηθούν οι αυστηροί έλεγχοι στις αποθήκες χονδρικής διανομής και πώλησης, όπου συγκεντρώνονται τα παράνομα εμπορεύματα.
- Να αναβαθμιστεί ο ρόλος του ΣΥΚΕΑΑΠ, μέσω διενέργειας εντατικότερων και ποιοτικότερων ελέγχων, με τη άμεση δέσμευση και καταστροφή των κατασχεμένων αντικειμένων.
- Να αναπτυχθεί κουλτούρα συνεργασιών και ανταλλαγής πληροφοριών και απόψεων μεταξύ των συνεργαζόμενων μερών.
- Τέλος, να διενεργούνται εξονυχιστικοί έλεγχοι τόσο στα εμπορεύματα υπαίθριου εμπορίου όσο και στις άδειες των μικροπωλητών.
proinoslogos.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: ΟΙ ΠΛΑΝΟΔΙΟΙ…ΣΤΕΓΝΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ! Οξύνεται το πρόβλημα και στα Γιάννενα, απαιτούνται περισσότεροι έλεγχοι
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 1061860682250555044
item