Μητσοτάκης: Η ΝΔ θα αναλάβει διεθνείς πρωτοβουλίες για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων

Μητσοτάκης: Η ΝΔ θα αναλάβει διεθνείς πρωτοβουλίες για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής ανέλαβε προσωπική δέσμευση για τις κινήσεις που θα κάνει η Νέα Δημοκρατία αλλά και οι ευρωβουλευτές που θα εκλεγούν στις 26 Μαΐου προκειμένου να προωθηθούν πρωτοβουλίες για την αναγνώριση της γενοκτονίας των ποντίων.

«Δέσμευση μου είναι ότι η ομάδα των ευρωβουλευτών της ΝΔ θα αναλάβει αμέσως μετά την εκλογή της καλά προετοιμασμένη πρωτοβουλία προώθησης αυτού του εθνικού καθήκοντος.
Την ίδια δράση θα αναλάβουν και βουλευτές μας στο συμβούλιο της Ευρώπης. Ήδη η Νέα Δημοκρατία έθεσε το ζήτημα αυτό σε ανώτατο επίπεδο και στον οργανισμό ηνωμένων εθνών.

Προσωπική παραταξιακή και ηθική υποχρέωση είναι να συνεχίσουμε και να εντείνουμε αυτές τις προσπάθειες και αυτή η οφειλή, αυτό το εθνικό καθήκον δεν θα ανασταλεί».

Βολές κατά της Τουρκίας
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε επίθεση και κατά της Τουρκίας για τα όσα ανέφερε χθες ο Τούρκος Πρόεδρος όσον αφορά την γενοκτονία των Ποντίων. «Η αναγνώριση της ιστορικής πραγματικότητας θα ήταν και από τους γείτονες μας μια γενναία και απελευθερωτική για τους ίδιους πράξη. 

Λυπάμαι που μένουν ακόμα εγκλωβισμένοι σε μια στρεβλή και παραμορφωμένη ανάγνωση της ιστοριας. Θα κάνουμε το καθήκον μας απέναντι σε εκείνους που χάθηκαν κρατώντας την πατρίδα στην καρδιά τους ως την τελευταία στιγμή».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον ξεριζωμό των ποντίων και στην γενοκτονία τους από το 1919 ως το 1922, στην εγκατάσταση τους στην Ελλάδα αλλά και στην δυσπιστία όπως είπε με την οποία τους δέχτηκαν αρχικά οι Ελληνες. «Γνώρισαν την ωμή βία, την εξολόθρευση και τον ξεριζωμό από το 1919 μέχρι το 1922. 

Η απάνθρωπη πολιτική ασύμμετρης βίας είναι που εγείρει το μέγα ζήτημα της γενοκτονίας, την αναγνώριση της οποίας θέτουμε πλέον πως μια ηθική υποχρέωση της ανθρωπότητας. 

Οι Πόντιοι συχνά δέχτηκαν την δυσπιστία και ακόμη και την εχθρότητα των γηγενών Eλλήνων. Μια άδικη κοινωνική περιθωριοποίηση.

Πρέπει αυτό να το θυμηθούμε και να αποτίσουμε τον πρέποντα φόρο τιμής στους παππούδες μας που βίωσαν αυτή τη δύσκολη εποχή.

Η ένταξη των προσφύγων στον κορμό της ελληνικής κοινωνίας υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του σύγχρονου ελληνικού κράτους τα 200 χρόνια της ύπαρξης του.

Οι Πόντοι είναι ένα εκλεκτό τμήμα του ελληνισμού, τίμησαν την πατρίδα με κάθε τρόπο και συνεχίζουν να το κάνουν. Χωρίς να λησμονούν τις ρίζες και τα δίκαιά τους με τα οποία συμπαρατάσσεται και η ΝΔ».

epirusblog.gr
5 of 5
Μητσοτάκης: Η ΝΔ θα αναλάβει διεθνείς πρωτοβουλίες για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 6942323930465687123
item