Μοσκοβισί: Να μην παγιωθούν τα υπερπλεονάσματα στην Ελλάδα Μοσκοβισί: Να μην παγιωθούν τα υπερπλεονάσματα στην Ελλάδα | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Μοσκοβισί: Να μην παγιωθούν τα υπερπλεονάσματα στην Ελλάδα

Μοσκοβισί: Να μην παγιωθούν τα υπερπλεονάσματα στην Ελλάδα

Στις εν εξελίξει διαβουλεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς παρέπεμψε ο Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το περιθώριο να αξιοποιηθεί ο δημοσιονομικός χώρος για παροχές και αποφυγή της μείωσης του αφορολογήτου ορίου. 

Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση της (απερχόμενης) Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η υπέρβαση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα δεν μπορεί να συνεχιστεί στο διηνεκές, σημειώνοντας πως «στην Κομισιόν δεν είχαμε πειστεί ποτέ ότι τα υπερβολικά πλεονάσματα είναι υπέρ της Ελλάδας».

Όπως δήλωσε ο κ. Μοσκοβισί αναφορικά με τον δημοσιονομικό χώρο, «δεν χρειάζεται να παρέμβουμε εμείς σε πραγματικό χρόνο στις αποφάσεις που μπορεί να λάβει μια κυβέρνηση. Είναι σημαντικά όσα γίνονται στο πλαίσιο της προβλεπόμενης εποπτείας από κοινού με τις ελληνικές αρχές». 


Πρόσθεσε πως «υπάρχουν αρκετά καλά στοιχεία ως προς τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος και η Ελλάδα προβλέπεται να τους πετύχει τόσο το 2019 όσο και το 2020». Διευκρίνισε δε ότι οι εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν λαμβάνουν υπόψη το Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατέθεσε η Ελλάδα, γιατί είχαν συνταχθεί νωρίτερα.

«Και στο παρελθόν οι στόχοι όχι μόνο επετεύχθησαν, αλλά υπερεπετεύχθησαν και το Eurogroup είχε αποδεχθεί να υπάρξουν μέτρα όπου υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο, αλλά αυτό πρέπει να το δούμε αργότερα, όχι να το σχολιάσουμε εμείς εδώ σε πραγματικό χρόνο», τόνισε ο Γάλλος Επίτροπος. 

Συμπλήρωσε ακόμα πως ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ υπενθύμισε νωρίτερα σήμερα ότι η Επιτροπή ήταν πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας όσον αφορά στην Ελλάδα, δηλαδή τασσόταν κατά του Grexit και «δεν είχε ποτέ πειστεί ότι τα υπερβολικά πλεονάσματα είναι υπέρ της Ελλάδας». 

Όπως σχολίασε ο κ. Μοσκοβισί, «υπάρχουν δεσμεύσεις που πρέπει να γίνουν σεβαστές, αλλά δεν θα πρέπει να υπάρχει υπέρβαση των στόχων στο διηνεκές. Ξέρουμε ότι στο μέλλον θα υπάρξει συζήτηση και η συζήτηση αυτή θα πρέπει να είναι σοβαρή και με σεβασμό προς τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί».

Κάνοντας τον απολογισμό της θητείας του στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Γιούνκερ ανέφερε νωρίτερα σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων πως είναι υπερήφανος για την παραμονή της χώρας μας στην ευρωζώνη. 


«Η Ελλάδα έπρεπε να μείνει στην ευρωζώνη. Έχει συνεισφέρει τα μέγιστα στην ευρωζώνη και εξακολουθεί να δικαιούται την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κομισιόν και πρόσθεσε: «Πολλές εθνικές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων μικρών χωρών, ήθελαν να μας απαγορεύσουν να ασχοληθούμε με την Ελλάδα. 

Είμαι υπερήφανος που δεν ενέδωσα στις πιέσεις αυτές και η Ελλάδα παρέμεινε στην ευρωζώνη».
epirusblog.gr
5 of 5
Μοσκοβισί: Να μην παγιωθούν τα υπερπλεονάσματα στην Ελλάδα
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 4368202233123472062
Σχόλια
item