«Πόρτα» από ΝΔ στον Καλογήρου για αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης

«Πόρτα» από ΝΔ στον Καλογήρου για αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης

Με ένα ηχηρό «όχι» απάντησε η ΝΔ στην επιστολή του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου για συναίνεση σε αλλαγές στην ηγεσία του Αρείου Πάγου.

Με απαντητική του επιστολή ο αρμόδιος τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Παναγιωτόπουλος ενημερώνει τον κ. Καλογήρου ότι δεν προτίθεται να συναινέσει σε μια «εξόφθαλμα αντιθεσμική διαδικασία».

Αναλυτικά η επιστολή του τομεάρχη της ΝΔ
«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Σχετικά με το αίτημά σας να προχωρήσει η διαδικασία πλήρωσης θέσεων ανωτάτων δικαστικών λειτουργών, το οποίο κι ο ίδιος συνομολογείτε ότι εγείρει πολιτικό ζήτημα, είναι αυτονόητο ότι η Νέα Δημοκρατία δεν είναι δυνατόν να συναινέσει σε μια εξόφθαλμα αντιθεσμική διαδικασία.

Γνωρίζετε άλλωστε ότι την άποψη αυτή έχουν ήδη διατυπώσει δημοσίως διακεκριμένοι συνταγματολόγοι και καθηγητές Νομικής, χαρακτηρίζοντας «προκλητική περιφρόνηση του Συντάγματος ως προς το πνεύμα και το γράμμα του» τον διορισμό της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων από μια κυβέρνηση η οποία προκηρύσσοντας εθνικές εκλογές επί της ουσίας έχει ήδη παραιτηθεί.

Ο διορισμός της ανώτατης Δικαιοσύνης από την παρούσα κυβέρνηση θα ήταν πράξη αντισυνταγματική και παράνομη. Αντισυνταγματική γιατί μια κυβέρνηση που έχει προκηρύξει εκλογές είναι επί της ουσίας υπηρεσιακή και ως εκ τούτου μπορεί να προβαίνει μόνον σε πράξεις διαχείρισης τρεχουσών υποθέσεων ενόψει των εκλογών. 

Και παράνομη διότι ο νόμος 2190/94 ρητά απαγορεύει, κατά την προεκλογική περίοδο, οποιονδήποτε διορισμό σε θέση δημοσίου υπαλλήλου ή λειτουργού, πολλώ δε μάλλον στην ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων. 

Με τα δεδομένα αυτά ακόμη και αν υπάρξει διακομματική συναίνεση για το ζήτημα αυτό, το Σύνταγμα και ο νόμος δεν επιτρέπουν να ληφθεί μια τέτοια απόφαση.

Ο Κώδικας Οργάνωσης των Δικαστηρίων προβλέπει με τρόπο σαφή την αναπλήρωση του Προέδρου και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, για το διάστημα το οποίο οι θέσεις παραμένουν κενές. Άλλωστε στις τελευταίες κρίσεις για θέσεις ανωτάτων δικαστικών (πρόεδροι του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας), η κυβέρνησή σας έκανε χρήση αυτής της διάταξης και τις άφησε να χηρεύουν για περισσότερο από πέντε (5) μήνες.

Τέλος, όπως προφανώς αντιλαμβάνεστε και εσείς, τυχόν παράνομη επιλογή των ανωτάτων δικαστικών όπως αυτή που προτείνετε, θα οδηγούσε σε βέβαια ακύρωση του σχετικού προεδρικού διατάγματος από το Συμβούλιο της Επικρατείας και, συνεπώς, η Νέα Δημοκρατία δεν θα μπορούσε να διακινδυνεύσει τη νομιμότητα των αποφάσεων που θα εκδοθούν στο μέλλον από τα ανώτατα δικαστήρια.

Με εκτίμηση, Νίκος Παναγιωτόπουλος -Τομεάρχης Δικαιοσύνης ΝΔ

ΥΓ. Σας παραπέμπουμε και στη σχετική νομική αρθρογραφία:
Ν.Αλιβιζάτος, Καθημερινή 28/5
Α. Μανιτάκης, Καθημερινή 28/5
Μ.Σταθόπουλος Κathimerini.gr 28/5
Α.Καραμπατζός, Τα Νέα 29/5
Ν.Παπασπύρου, Τα Νέα 30/5
Κ. Μποτόπουλος Τα Νέα 30/5
Η κυβέρνηση απαντά στη ΝΔ: «Τι φοβάστε;»

Η κυβέρνηση απάντησε στην ΝΔ για την άρνησή της να συναινέσει στην αλλαγή ηγεσία της Δικαιοσύνης υποστηρίζοντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν ενδιαφέρεται για την τήρηση της συνταγματικής νομιμότητας.

Σε ανακοίνωσή του το μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζει ότι «η κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι έχει τη συνταγματική αρμοδιότητα, αλλά και τη νομική υποχρέωση να προχωρήσει στον ορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, μετά και την προεπιλογή της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, κάλεσε τη ΝΔ στο τραπέζι του διαλόγου για να βρεθεί συναινετική λύση».

Σύμφωνα με το πρωθυπουργικό γραφείο «η άρνηση της ΝΔ στην συναινετική πρόταση της κυβέρνησης, επιβεβαιώνει πως ουδόλως την ενδιαφέρει η τήρηση της συνταγματικής νομιμότητας».

«Οι μάσκες έπεσαν για τη ΝΔ. Δε θέλουν τη συναινετική επιλογή, δε θέλουν την τήρηση του νόμου και του Συντάγματος. Γιατί άραγε;» διερωτάται το Μαξίμου και προσθέτει: «Ποιος έχει λόγο να αρνείται τη συναινετική επιλογή; Και τι σχέση μπορεί να έχει αυτή η σπουδή της ΝΔ με τις ανοιχτές δικαστικές υποθέσεις στελεχών της; Τα συμπεράσματα τα βγάζει ο ελληνικός λαός».

Καλογήρου: Οι μάσκες έπεσαν
«Οι μάσκες έπεσαν», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, σχολιάζοντας την απάντηση της ΝΔ, στην επιστολή που έστειλε στον πρόεδρο του κόμματος, με την οποία του ζητούσε να υπάρξει συναίνεση στην διαδικασία τοποθέτησης της νέας ηγεσίας της Δικαιοσύνης.

Η αρνητική απάντηση της η ΝΔ στην επιστολή, με την οποία επιδιώκεται να υπάρξει θεσμική συναίνεση σε αυτό το ζήτημα, είναι αποκαλυπτική των προθέσεων της, σχολίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης. Εξήγησε ότι το πιο σημαντικό της επιστολής προς τον πρόεδρο της ΝΔ, ήταν η εκδήλωση της πρόθεσης το πολιτικό σύστημα να επιδιώκει συναίνεση σε τέτοια ζητήματα, όπως πρέπει και μπορεί.

Οι απαντήσεις στην επιστολή του Ν. Παναγιωτόπουλου
Ο Μιχάλης Καλογήρου υπογράμμισε ότι "σύμφωνα με το νόμο Καστανίδη, που ορίζει την διαδικασία, ακόμη και σε διάλυση της Βουλής συνεχίζεται κανονικά η διαδικασία τοποθέτησης της ηγεσίας της δικαιοσύνης. 

Σημείωσε ότι "οι θέσεις κενώνονται στις 30 Ιουνίου και το σχετικό προεδρικό διάταγμα θα εκδοθεί αμέσως μετά. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει το αποτέλεσμα των εκλογών ,ούτε πόσος χρόνος θα χρειαστεί μέχρι τον σχηματισμό κυβέρνηση. Σε αυτό το διάστημα είναι απαραίτητο να υπάρχει ηγεσία της Δικαιοσύνης".

Ακολούθως απάντησε αναλυτικά στα επιχειρήματα της ΝΔ όπως διατυπώθηκαν στην δική της απαντητική επιστολή από τον αρμόδιο τομεάρχη Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Το πρώτο επιχείρημα της ΝΔ είναι ότι αυτή είναι μία υπηρεσιακή κυβέρνηση και ως εκ τούτου δεν νομιμοποιείται να προβεί σε τοποθέτηση της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. 

Η απάντηση, είπε ο υπουργός είναι ότι δεν είναι υπηρεσιακή κυβέρνηση, είναι κανονική κυβέρνηση που ασκεί τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα καθήκοντά της. Επίσης η βουλή δεν έχει διαλυθεί. Αυτό που έχει γίνει είναι η προαναγγελία της πρόθεσης του πρωθυπουργού να προκηρύξει εκλογές.

Δεύτερο επιχείρημα της ΝΔ, είπε ο υπουργός, επικαλείται το νόμο περί δημοσίων υπαλλήλων και με βάση αυτόν ότι δεν μπορούμε να προβούμε σε προαγωγές.
Η απάντηση είναι ότι δεν υπάγονται οι δικαστικοί λειτουργοί στο νόμο περί προαγωγών των δημοσίων υπαλλήλων.

Τρίτον, η ΝΔ προδικάζει ότι το προεδρικό διάταγμα που θα ορίζει τη νέα ηγεσία θα πέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Προδικάζει, όπως έχει κάνει ξανά στο παρελθόν, είπε ο υπουργός, κάτι που δεν έχει συμβεί και αυτό είναι ανεπίτρεπτο.

Τέλος είπε ο υπουργός, δίνεται η εικόνα ότι οι δικαστές είναι υποχείριο ή εργαλείο της εκάστοτε κυβέρνησης. Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι εκείνη εκτιμά ότι οι δικαστές και η Δικαιοσύνη γίνεται εργαλείο.

Σε ερώτηση για το αν "Προχωράτε μονομερώς;", ο κ. Καλογήρου απάντησε ότι δεν τίθεται θέμα μονομέρειας κατά την άσκηση των καθηκόντων της κυβέρνησης και σε επόμενη ερώτηση πρόσθεσε ότι "δεν κάνουμε βήμα πίσω, το ζήτημα αυτό είναι ξεκάθαρο και η απόφαση θα ληφθεί από τον πρωθυπουργό και το υπουργικό Συμβούλιο".

Ο κ. Καλογήρου διευκρίνισε ότι η διαδικασία ορισμού της νέας ηγεσίας δεν ξεκίνησε τώρα, αντίθετα έχει ξεκινήσει από τις 30 Απριλίου, όπως ακριβώς προβλέπει ο νόμος και έχει γίνει και η σχετική διαδικασία από την διάσκεψη των προέδρων της Βουλής.

Τι αναφέρει ο Καλογήρου για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Σε ερώτημα για το αν υπάρχει θέμα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως αναφέρουν κάποια ρεπορτάζ, και ενδεχόμενο να αρνηθεί να βάλλει την υπογραφή του στο σχετικό προεδρικό διάταγμα, ο κ. Καλογήρου απάντησε "Δεν σχολιάζω διαρροές ή ρεπορτάζ που αφορούν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πολύ περισσότερο που έχουν διαψευστεί από κύκλους της Προεδρίας". Σημείωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι έμπειρος και ξέρει να κρατά τις δέουσες αποστάσεις.

«Δεν θα ζητήσουμε τις παραιτήσεις της ηγεσίας του Αρείου Πάγου»
Σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση σκέπτεται να ζητήσει την παραίτηση του προέδρου και της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία και να διευκολυνθεί η κυβέρνηση, ο κ. Καλογήρου απάντησε: «Ασφαλώς και όχι. 

Δεν θα ζητήσουμε τις παραιτήσεις του προέδρου και της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου. Αυτά τα πράγματα δεν είναι σοβαρά».

Η επιστολή που είχε στείλει ο Μιχάλης Καλογήρου στον πρόεδρο της ΝΔ
Υπενθυμίζεται ότι μετά τον σάλο και τις αιτιάσεις του συνόλου της αντιπολίτευσης αλλά και έγκριτων συνταγματολόγων και του νομικού κόσμου, η κυβέρνηση επιχείρησε να νομιμοποιήσει αυτό που χαρακτηρίστηκε ως «πραξικόπημα στη Δικαιοσύνη».

Μετά και τις πληροφορίες για παρέμβαση και του Προέδρου της Δημοκρατίας και αφού η επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει στην αλλαγή της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων εν μέσω προεκλογικής περιόδου (και μετά τη συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές) ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχ. Καλογήρου έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη ζητώντας την συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην αλλαγή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης.

Η ανακοίνωση του Μ. Καλογήρου
«Αναφορικά με το θέμα της διαδικασίας επιλογής της ηγεσίας των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας, ο Υπουργός, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Μιχάλης Καλογήρου απέστειλε επιστολή στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, στην οποία επισημαίνει την απόλυτη τήρηση της συνταγματικής νομιμότητας και κοινοβουλευτικής τάξης κατά τη διενεργηθείσα διαδικασία προεπιλογής και απευθύνει πρόσκληση, η εκκρεμής διαδικασία επιλογής του επόμενου Προέδρου και Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και των τριών Αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας να ολοκληρωθεί μετά από συμφωνία με την Αξιωματική Αντιπολίτευση».

Γεννηματά: Να σταματήσουν τα δικομματικά παιχνίδια με τη Δικαιοσύνη
Την ίδια ώρα, στο ΚΙΝΑΛ επικρατεί δυσφορία για την επιστολή Καλογήρου στην ΝΔ με την οποία ζητάει να οριστεί με συναίνεση μόνο των δύο κομμάτων νέας ηγεσίας στη Δικαιοσύνη.

Η Φώφη Γεννηματά σε δήλωσή της επισημαίνει: «Η δικομματική συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ούτε αντιμετωπίζει, ούτε διορθώνει την θεσμική ακροβασία που επιχειρείται. Η διασφάλιση της ανεξαρτησίας και του κύρους της Δικαιοσύνης, απαιτεί αξιοκρατική επιλογή για την ηγεσία της με ευρύτερη συναίνεση. Τα δικομματικά παιχνίδια με την Δικαιοσύνη, πρέπει τώρα να σταματήσουν».

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος Τύπου, Παύλος Χρηστίδης, στην καθιερωμένη εβδομαδιαία ενημέρωση με τους δημοσιογράφους, είπε πως «αν ο κ. Μητσοτάκης αποδεχθεί- την πρόταση Καλογήρου για συναινετική αναζήτηση των νέων επικεφαλής των Ανωτάτων Δικαστηρίων- τότε θα πρόκειται για ακόμη μια ένδειξη ότι υπάρχουν υπόγειες συζητήσεις και συνεννοήσεις».

Προσέθεσε ότι το timing είναι προβληματικό, απαράδεκτο και αντισυνταγματικό και ότι είναι αντιδημοκρατικό να προχωρήσει η κυβέρνηση τώρα, σε ορισμό προέδρου και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

epirusblog.gr
5 of 5
«Πόρτα» από ΝΔ στον Καλογήρου για αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 4658799927108652168
item