Γιάννενα: Ποντάρουν σε… αναζωογόνηση οι καταστηματάρχες Γιάννενα: Ποντάρουν σε… αναζωογόνηση οι καταστηματάρχες | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Ποντάρουν σε… αναζωογόνηση οι καταστηματάρχες

Γιάννενα: Ποντάρουν σε… αναζωογόνηση οι καταστηματάρχες

Με προσμονή αναμένουν οι καταστηματάρχες την αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου, μέσω της δημιουργίας του Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου, με στόχο την τόνωση της κίνησης στην περιοχή και την προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών και καταναλωτών.

Για τη δημιουργία του Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου έχουν εξάλλου υπογράψει περίπου 110 καταστηματάρχες, που, μαζί με τον δήμο Ιωαννιτών και το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, θα προσπαθήσουν να δώσουν μια «νέα πνοή» στην περιοχή, μέσα από έργα και δράσεις.
Ο δήμος Ιωαννιτών θα χρηματοδαοτηθεί από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία» με κεφάλαια ύψους 1,8 εκ. ευρώ για τον σκοπό αυτό και δε θα χρησιμοποιηθούν ίδιοι πόροι.
Εκπροσωπώντας τον δήμαρχο Θωμά Μπέγκα και τη δημοτική αρχή, ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Θανάσης Μανταλόβας έκανε λόγο για μια πολύ σημαντική εξέλιξη, που αναβαθμίζει όχι μόνο τη συγκεκριμένη περιοχή, αλλά ολόκληρο τον δήμο.
«Η μέριμνα ενός δήμου δεν πρέπει να εξαντλείται στις κλασικές πολιτικές κατασκευής έργων, αλλά θα πρέπει να αναπτύσσει πολιτικές που αφορούν στο σύνολο των οικονομικών δραστηριοτήτων μιας περιοχής. Αυτό ακριβώς κάνει η δική μας δημοτική αρχή με την πρόταση για το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου. Διαχρονικός μας στόχος είναι η τόνωση της τοπικής οικονομικής δραστηριότητας. 
Πολύ περισσότερο δε σε μια περιοχή που έχει ισχυρή εμπορική παράδοση, αλλά τα τελευταία χρόνια η επιχειρηματική δραστηριότητα συνεχώς φθίνει. 
Με την έγκριση της πρότασή μας όμως τα επόμενα δύο χρόνια όμως θα υλοποιηθεί μια σειρά δράσεων οι οποίες θα αλλάξουν την όψη της περιοχής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μανταλόβας, προσθέτοντας ότι η σημερινή δημοτική αρχή ξέρει να βάζει στόχους και να τους πετυχαίνει, ενώ ευχαρίστησε για τη συνεργασία τόσο τον πρώην όσο και τον νυν πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, κ.κ. Μήτση και Δημητρίου αντίστοιχα.
Ο δήμος Ιωαννιτών, με προϋπολογισμό 1,5 εκατ. ευρώ, θα ολοκληρώσει παρεμβάσεις υποδομών της περιοχής, δίνοντας προτεραιότητα στην αναβάθμιση του οδοστρώματος της οδού Ανεξαρτησίας, στην ανάπλαση της πλατείας Αγ. Νικολάου και την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του αρχοντικού Πυρσινέλλα. 
Ταυτόχρονα, θα γίνει προμήθεια και εγκατάσταση τριών βυθιζόμενων κάδων απορριμμάτων με έξυπνα συστήματα κάθετης διαβαθμισμένης συμπίεσης απορριμμάτων, ενώ θα αναβαθμιστεί και ο φωτισμός των οδών με την προμήθεια και εγκατάσταση έξυπνων λαμπτήρων οικονομίας.
Από την πλευρά του, το Επιμελητήριο Ιωαννίνων θα αναλάβει τις δράσεις «Ανάδειξης της ταυτότητας της εμπορικής περιοχής», που στοχεύει στην οικονομική αναζωογόνηση των επιχειρήσεων λιανικού (κυρίως) και χονδρικού εμπορίου, σε μια περιοχή με ισχυρή παράδοση εμπορικής δραστηριοποίησης, την αποτροπή της αστικής υποβάθμισης και βελτίωση της ελκυστικότητας της περιοχής παρέμβασης μέσω των προβλεπόμενων αστικών αναπλάσεων και τη δημιουργία ενός ποιοτικού και αναβαθμισμένου χώρου στο ιστορικό κέντρο της πόλης που θα αποτελέσει σημείο έλξης εμπορικών δραστηριοτήτων.
Το μέλος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων και υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «Ήπειρος Όλον» Σπύρος Μπέκας μίλησε για μια ομαδική επιτυχία και την άμεση κινητοποίηση του Επιμελητηρίου για την εκπόνηση του επιχειρησιακού πλάνου. 
«Η πρόταση που υποβάλαμε ήταν άψογη και είμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση να έχουμε την έγκριση για ένα σημαντικό επιχειρησιακό πλάνο, που θα υλοποιηθεί τα επόμενα χρόνια με σκοπό να αναβαθμιστεί μια περιοχή ιστορική που όμως τα τελευταία χρόνια είναι εγκαταλελειμμένη», σημείωσε.
Το Επιμελητήριο, όπως ανέφερε ο κ. Μπέκας, θα προχωρήσει με τρεις δράσεις. Την αναβάθμιση των προσόψεων των καταστημάτων στην περιοχή παρέμβασης, με στόχο να αποκτήσουν οι εμπορικές επιχειρήσεις μια ομοιόμορφη αισθητική ταυτότητα, τη δημιουργία διαδικτυακής πλατφόρμας προώθησης των επιχειρήσεων, των προϊόντων τους και των προσφορών τους στο πλαίσιο μιας “έξυπνης” και δυναμικής εμπειρίας επικοινωνίας με τους επισκέπτες της περιοχής, και, τέλος, τη διοργάνωση καλλιτεχνικών δρώμενων με φορείς της πόλης για την ανάδειξη της περιοχής σε όλη τη διάρκεια του έτους.
Για την ολοκλήρωση της πρότασης, εκτός από τον δήμο και το Επιμελητήριο, κινητοποιήθηκαν και οργανώσεις πολιτών, οι οποίοι ενημέρωσαν τους επαγγελματίες της περιοχής, συγκέντρωσαν υπογραφές συμμετοχής και συμμετείχαν ενεργά σε συναντήσεις που οργανώθηκαν στο πλαίσιο της πρότασης.
Εκπροσωπώντας τον Σύλλογο των Επιχειρηματιών του Ιστορικού – Εμπορικού Κέντρου Ιωαννίνων, ο Κωνσταντίνος Μπαράτσας ευχαρίστησε τη δημοτική αρχή και το Επιμελητήριο για την πρωτοβουλία, επισημαίνοντας την ιστορικότητα του δρόμου, αλλά και τα οφέλη για τους καταστηματάρχες. 
Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι η δημιουργία του Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου δε θα επηρεάσει το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, το οποίο θα συνεχίσει να είναι αντίστοιχο με τον προγραμματισμό του Εμπορικού Συλλόγου.
Τέλος, η κατάθεση της πρότασης δε θα ήταν δυνατή χωρίς την καθοδήγηση της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου.

agon.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Ποντάρουν σε… αναζωογόνηση οι καταστηματάρχες
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 6239392406562886423
Σχόλια
item