Βερολίνο: Η Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ

Βερολίνο: Η Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ

Το Βερολίνο κάλεσε σήμερα την Τουρκία να σεβασθεί την κυπριακή ΑΟΖ, απέφυγε ωστόσο να δώσει για την ώρα ξεκάθαρη απάντηση για το νομικό καθεστώς που επικρατεί στην περιοχή.

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που τέθηκε στη διάρκεια της σημερινής κυβερνητικής ενημέρωσης, η εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Αντεμπάρ, δήλωσε πως «η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, στις 4 Μαΐου, εξέφρασε τις σοβαρές ανησυχίες που υπάρχουν σχετικά με τις προθέσεις της Τουρκίας να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. 


Συμφωνήσαμε μαζί της και αναμένουμε από την Τουρκία να σεβασθεί την κυπριακή ΑΟΖ και να αποφύγει οποιαδήποτε κλιμάκωση στην περιοχή».

Σχετικά με το εάν η Τουρκία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, η εκπρόσωπος υποστήριξε πως «η Κύπρος είναι μέλος της συμφωνίας για το Δίκαιο της Θάλασσας, η Τουρκία όμως όχι. 

Εκεί υπάρχουν δύσκολα θέματα Διεθνούς Δικαίου για την νομική κατάσταση του θέματος. Αλλά μπορώ με την πρώτη ευκαιρία να σας δώσω μια πιο ακριβή απάντηση για τις θέσεις μας. Καλούμε όλα τα μέρη να σεβασθούν την κυπριακή ΑΟΖ».

Για το ίδιο θέμα, ο Γερμανός Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, ανέφερε πως ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στο χθεσινό άτυπο Συμβούλιο της ΕΕ στη Ρουμανία «μας εξέφρασε τις ανησυχίες του για τις τουρκικές δραστηριότητες στην περιοχή. 


Η Καγκελάριος στην συνέντευξη Τύπου ανέφερε πως ο κ. Αναστασιάδης κάλεσε τα άλλα μέλη της ΕΕ που συνομιλούν με την Τουρκία να υπερασπισθούν τα δικαιώματα της Κύπρου. Η Γερμανία θα το πράξει».
epirusblog.gr
5 of 5
Βερολίνο: Η Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 3615938455411193266
item