Τραγωδία στο Μάτι: «Είναι εντολή του υπουργού... Δεν μπορώ...»

Τραγωδία στο Μάτι: «Είναι εντολή του υπουργού... Δεν μπορώ...»

Η πλήρης επιχειρησιακή κατάρρευση και οι επικοινωνιακοί ελιγμοί της κυβέρνησης για την εκατόμβη στο Μάτι αποτυπώνονται στα ηχητικά ντοκουμέντα που ήρθαν στη δημοσιότητα από την έρευνα του ΣΚΑΪ, προσθέτοντας μία τραγικότερη πινελιά στην πλέον μελανή σελίδα της σύγχρονης ιστορίας. 

Αρχής γενομένης από την επιχειρησιακή κατάρρευση, ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι δεν πέταξαν πυροσβεστικά αεροσκάφη, προκειμένου να συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης. Τα πυροσβεστικά οχήματα έλειπαν, ενώ απουσίασε και η κοινή λογική, καθώς δεν ζητήθηκε συνδρομή από τις Ένοπλες Δυνάμεις. 

Η πρώτη κινητοποίηση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας έγινε μετά τις 19:00 το απόγευμα, όταν το Μάτι είχε παραδοθεί ολοκληρωτικά στις φλόγες. Εκείνη την ώρα διατάχθηκε ο απόλους ενός αρματαγωγού και μιας φρεγάτας -η οποία μάλιστα εκτελούσε καθήκοντα σκοπούντος πλοίου- από το ναύσταθμο Σαλαμίνας. 

Απέπλευσαν μετά τις 21:00 το βράδυ, ενώ έφτασαν ανοιχτά ης Ραφήνας περίπου τα μεσάνυχτα. Ωστόσο, δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν, επειδή οι ακτές είναι βραχώδεις.

Ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας προσπάθησε να πάρει πάνω του την ευθύνη. 

Ενώ στη συνέντευξη της 26ης Ιουλίου, είχε πει ότι όλα έγιναν όπως έπρεπε κι όταν αν επαναλαμβανόταν η φωτιά θα χερίζοταν την κρίση με τον ίδιο τρόπο, ο ίδιος τώρα μετά τα αποκαλυπτικά ντοκουμέντα φαίνεται να παραδέχεται ότι δεν είχε ενημερώσει τον Αλέξη Τσίπρα για τους νεκρούς, καθότι ήταν ασαφείς οι πληροφορίες. 


Όμως, τα ντοκουμέντα που έχει αποκάλυψει ο Γιάννης Αντύπας στο protothema.gr από τις 7 Ιαουαρίου 2019 δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία ότι ο πρωθυπουργός και οι κορυφαίοι υπουργοί είχαν επίσημη πληροφόρηση για την ύπαρξη νεκρών από τις 19:51 της μαύρης Δευτέρας.

Σε ανάλογη δήλωση είχε προχωρήσει τότε και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, ο οποίος είχε υποστηρίξει τότε ότι «ο μηχανισμός ανταποκρίθηκε θετικά και αποτελεσματικά, όσο και αν ο τελικός αριθμός θυμάτων "θολώνει" την εικόνα». 

Ένα ρεσιτάλ αμοραλισμού της κυβέρνησης που επιχείρησε να επιχειρεί να παρουσιάσει το Μάτι ως «μια στραβή στη βάρδια», αποποιούμενη την όποια ευθύνη και επιρρίπτοντάς την στο χτίσιμο αυθαιρέτων στην περιοχή.


Το παρακάτω απόσπασμα από τα ηχητικά ντοκουμέντα των διαλόγων στο κέντρο συντονισμού εκθέτει την κυβέρνηση και την Πολιτική Προστασία για τους χειρισμούς τους σχετικά με την πυρκαγιά:

Ένας από τους συντονιστές τηλεφωνεί στην αστυνομία για μία εγκλωβισμένη οικογένεια ζητώντας να πάνε στο σημείο αστυνομικοί.

Στην άλλη γραμμή του απαντούν: 

Αν έχει φωτιά στον περιβάλλοντα χώρο πώς θα ενεργήσουν; 
Και ο συντονιστής αναφέρει: -Συνάδελφε να επαναλάβω, το είπα και πριν. Εμείς τα αιτήματα τα παίρνουμε από κάτω. Εννοώντας από κάτω, υπουργός, γενικός στρατηγός και δύο στρατηγοί
-Τι να πω εντάξειΣε άλλο σημείο ακούγεται ένας πυροσβέστης ο οποίος ζητά από τη συντονίστρια εναγωνίως βοήθεια ωστόσο ο προϊστάμενός της δηλώνει ότι υπάρχει εντολή υπουργού για τη μη διάθεση του εναέριου μέσου

-Με ακούς Μαρία; Είναι εντολή του υπουργού. Τι να; Δεν μπορώ να κάνω...

- Άμα ξαναπάρει τηλέφωνο θα του το πω

Ακούστε τους σχετικούς διαλόγους στο 25.02 και στο 26.36




Τέσσερις ημέρες αργότερα, την Παρασκευή 27 Ιουλίου, συγκλήθηκε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο και ο Τσίπρας ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία. 

«Θέλω να αναλάβω την πολιτική ευθύνη. Είναι αυτονόητο για τον πρωθυπουργό της χώρας και σας καλώ να την αναλάβετε κι εσείς όσο βαρύ κι αν είναι», είχε πει στο υπουργικό συμβούλιο ο Αλέξης Τσίπρας.



Έχει νεκρούς και δεν τους ανακοινώνουν
Απαντήσεων χρήζουν και οι καταγραφές στους ασυρμάτους που αποδίδουν σε πολιτικές παρεμβάσεις επιχειρησιακές εντολές! 


Κάποια στιγμή ο εκφωνητής του «199» ακούγεται να ενημερώνει τους συναδέλφους του στην πρώτη γραμμή ότι είναι... εντολή υπουργού! Σε άλλο σημείο ακούγεται η φράση «είναι από ψηλά, από πολύ ψηλά, να μη λέμε ονόματα»! 

Σε κάθε περίπτωση, οι φωνές εθελοντών και πυροσβεστών να ανακοινώνουν τους νεκρούς στο Κέντρο Επιχειρήσεων δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για το τι ήξεραν και από πότε όσοι ήταν εκεί. 


Ο ένας μετά τον άλλον ακούγονται να λένε: Τέσσερις νεκροί στην Πανός, έξι απανθρακωμένοι στο Κόκκινο Λιμανάκι κ.ο.κ. 

Και στο τέλος μια σβησμένη φωνή: Έχει νεκρούς, αλλά δεν τους ανακοινώνουν... 
epirusblog.gr
5 of 5
Τραγωδία στο Μάτι: «Είναι εντολή του υπουργού... Δεν μπορώ...»
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 2292261175512108446
item