Γιάννενα: Τα αρχαία νομίσματα ως έργα τέχνης...από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Γιάννενα: Τα αρχαία νομίσματα ως έργα τέχνης...από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Τα αρχαία νομίσματα ως έργα τέχνης...από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων

Γιάννενα: Τα αρχαία νομίσματα ως έργα τέχνης...από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων
Είκοσι αρχαία αργυρά νομίσματα από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας και από διαφορετικές χρονικές περιόδους, από το 500 π.Χ μέχρι το 290 π.Χ, περιλαμβάνονται στην πρωτότυπη έκθεση σχεδιογραφίας της εικαστικού Έφης Σταύρου, που παρουσιάζεται στην πυριτιδαποθήκη της Ακρόπολης του Ιτς Καλέ. 
Η έκθεση έχει τίτλο «Η μία όψη του νομίσματος» και τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και την Εταιρεία Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου. 
Η Έφη Σταύρου σε δηλώσεις της στο ITV αναφέρθηκε στην προσπάθεια που κράτησε αρκετούς μήνες και στον τρόπο με τον οποίο επιχειρεί μέσα από την έκθεση να παρουσιάσει τα νομίσματα όχι ως μέσο συναλλαγής, αλλά ως έργα τέχνης. 
Σε αυτά άλλωστε εικονίζονται κεφαλές θεοτήτων, βασιλέων καθώς επίσης φυτικά και ζωικά μοτίβα. «Έχουν αποδοθεί με την τεχνική της σχεδιογραφίας, τρόπο απόδοσης περισσότερο τεχνικό, αφού απαιτείται μεγάλη ακρίβεια στις διαστάσεις (σχέδιο υπό κλίμακα) και στη λεπτομέρεια. 
Δίνεται έμφαση στο ανάγλυφο και τον όγκο, καθώς επίσης και στην υφή του υλικού με συνέπεια το έργο να δείχνει έξεργο», ανέφερε η κα Σταύρου. Κεντρικοί ομιλητές κατά τη διάρκεια της παρουσίασης ήταν ο Έφορος Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, Κωνσταντίνος Σουέρεφ και η ομότιμη καθηγήτρια του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Παν/μίου Ιωαννίνων, Κατερίνη Λιάμπη.
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Αυγούστου και οι ώρες λειτουργίας είναι 08.30 – 16.00.
ele.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Τα αρχαία νομίσματα ως έργα τέχνης...από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 8538005226279867141
Σχόλια
item