Γιάννενα: Ανακύκλωση και στα μπάζα Γιάννενα: Ανακύκλωση και στα μπάζα | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Ανακύκλωση και στα μπάζα

Γιάννενα: Ανακύκλωση και στα μπάζα

Μπάζα που μπορούν να καλύψουν 100 μεγάλα γήπεδα ποδοσφαίρου με βάθος δύο μέτρων, παράγει μόνο ο ιδιωτικός τομέας στον νομό Ιωαννίνων ετησίως.

Αν συνυπολογιστούν και αυτά των δημόσιων έργων, πρόκειται για έναν τεράστιο όγκο αποβλήτων εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ), που αντί να ανακυκλώνονται ορθολογικά, καταλήγουν σήμερα σε ανεξέλεγκτους μπαζότοπους, που συνήθως μετατρέπονται και σε σκουπιδότοπους και χώρους συγκέντρωσης επιβλαβών, πολλές φορές, αποβλήτων.
Το νέο θεσμικό πλαίσιο για την ανακύκλωση, περιλαμβανομένων και των δομικών υλικών, εισάγει τη χώρα και την περιοχή μας στην ορθή διαχείριση των αποβλήτων αυτών, ενώ το Συλλογικό Σύστημα Ανακύκλωση ΑΕΚΚ Κεντρικής Μακεδονίας Α.Ε. (ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε.) ξεκινά τη συνεργασία με αναδόχους δημοσίων και ιδιωτικών έργων, αλλά και ιδιώτες στα Γιάννενα.
Το ΣΣΕΔ ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε. ξεκίνησε να λειτουργεί Κέντρο Ανακύκλωσης αποβλήτων εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων στα Γιάννενα, όπως αναδείχθηκε στην ενημερωτική ημερίδα που συνδιοργανώθηκε με το Τμήμα Ηπείρου του ΤΕΕ, με στόχο την ενημέρωση του τεχνικού κόσμου για το νέο θεσμικό πλαίσιο και τις απαιτούμενες διαδικασίες.
«Η ημερίδα σηματοδοτεί την έναρξη της δυνατότητας στην Π.Ε. Ιωαννίνων για τη διαχείριση των αποβλήτων δημόσιων και ιδιωτικών τεχνικών έργων, τα οποία μέχρι σήμερα καταλήγουν ανεξέλεγκτα στα δάση, τα ρέματα και τις εθνικές οδούς. 
Πλέον και εδώ υπάρχει η δυνατότητα ορθολογικής διαχείρισης», σημείωσε ο Ηλίας Δημητριάδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε., με τον πρόεδρο του ΤΕΕ/ΤΗ Γιώργο Παππά να σημειώνει ότι «δυστυχώς σήμερα ούτε ένα κυβικό ΑΕΚΚ δεν ανακυκλώνεται στην περιοχή».
Σύμφωνα δε με τη διαδικασία που προβλέπει ο νόμος για τα δημόσια έργα, θα πρέπει ο ανάδοχος κάθε έργου να καταθέτει στην αρμόδια τεχνική υπηρεσία σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων (ποσότητα και είδος) και σύμβαση με Σύστημα Ανακύκλωσης ενώ τέλος, με την αποπεράτωση, βεβαίωση παραλαβής μπαζών.
Όπως ανέφερε ο κ. Δημητριάδης, οι ανάδοχοι, αλλά ακόμη και οι πολίτες που θέλουν να κάνουν μικρής κλίμακας ανακαίνιση (για την οποία δεν απαιτείται άδεια από την Πολεοδομία), μπορούν να επικοινωνούν με την εταιρία και να λαμβάνουν βεβαίωση. 
«Υπάρχει ένα κόστος αλλά η ανεξέλεγκτη διάθεση κοστίζει πολύ περισσότερο από την ανακύκλωση, όχι μόνο οικονομικά, αλλά και περιβαλλοντικά, κοινωνικά ακόμη και πολιτιστικά. 
Οι ανεξέλεγκτοι μπαζότοποι καταλαμβάνουν χώρους, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν, ή σε άλλες περιπτώσεις υποβαθμίζουν το πολιτιστικό και τουριστικό προϊόν μιας περιοχής… 
Μην ξεχνάτε ότι αυτά τα μπάζα συνήθως “προσκαλούν” και άλλους επιτήδειους να πετάξουν και άλλα απόβλητα, ενδεχομένως και πιο επιβλαβή, όπως αμίαντος, βαρέα μέταλλα, συσσωρευτές, μπαταρίες», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Τη διάσταση της οικονομίας αλλά και των εθνικών και ευρωπαϊκών στόχων για την ανακύκλωση, έθεσαν τόσο ο κ. Παππάς όσο και ο ιδιοκτήτης της ΑΝΑΚΕΜ Γιάννης Παπαηλιόπουλος.
«Σύμφωνα με τον εθνικό σχεδιασμό, το 2020 θα πρέπει να ανακυκλώνεται το 70% των ΑΕΚΚ. Αντιλαμβάνεστε πόσο πίσω βρισκόμαστε», σημείωσε ο κ. Παππάς, ευχόμενος να ακολουθηθούν οι ορθές διαδικασίες, που θα αποτρέψουν τα πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Επιπλέον, έχει εξαιρετικά μεγάλη σημασία ότι τα ΑΕΚΚ είναι ένας από τους πέντε άξονες της κυκλικής οικονομίας, αποτελώντας το μεγαλύτερο ποσοστό αποβλήτων στην Ε.Ε., ίσο με 30%.
«Πρέπει να εμπεδώσουμε ότι αυτά τα απόβλητα δεν πρέπει να τα “ξεφορτωθούμε”. Μπορούμε να τα ξαναβάλουμε σαν πρώτη ύλη στην παραγωγική διαδικασία και να έχουμε και κέρδος», σημείωσε.
Με αυτό το σκεπτικό, ο κ. Παπηλιόπουλος έκανε λόγο για την «οικονομία του μέλλοντος». «Υπάρχει δυνατότητα το 95% του συνολικού τονάζ να γίνει ξανά πρωτογενές υλικό και να ξαναχρησιμοποιηθεί στα δομικά έργα. 

Αυτό και μόνο είναι μια τεράστια πρόκληση, που ήδη εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη, οπότε είναι δική μας ευθύνη στον στίβο αυτό να δείξουμε τι μπορούμε να κάνουμε», κατέληξε.

agon.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Ανακύκλωση και στα μπάζα
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 3656664048761904411
Σχόλια
item