Δεκάδες απάτες στον ΦΠΑ από «εξαφανισμένους εμπόρους» αναζητά το ΣΔΟΕ Δεκάδες απάτες στον ΦΠΑ από «εξαφανισμένους εμπόρους» αναζητά το ΣΔΟΕ | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Δεκάδες απάτες στον ΦΠΑ από «εξαφανισμένους εμπόρους» αναζητά το ΣΔΟΕ

Δεκάδες απάτες στον ΦΠΑ από «εξαφανισμένους εμπόρους» αναζητά το ΣΔΟΕ

Δεκάδες υποθέσεις «εξαφανισμένων εμπόρων» οι οποίοι έχουν κλέψει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από το κράτος μέσω επιστροφών ΦΠΑ βρίσκονται στο στόχαστρο του φοροελεγκτικού μηχανισμού, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής της Κυριακής».

Τα κλιμάκια του ΣΔΟΕ και της ΑΑΔΕ εξετάζουν περίπου 70 εταιρείες στην Αττική οι οποίες εκτιμάται πως ζημιώνουν το Δημόσιο κατά 650 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Η έρευνα της εφημερίδας εντάσσεται στο πλαίσιο πανευρωπαϊκής δημοσιογραφικής μελέτης, η οποία υπολογίζει ότι η χώρα μας έχει την δεύτερη μεγαλύτερη φοροδιαφυγή στην ΕΕ με όχημα τον ΦΠΑ, με τις πραγματικές ετήσιες απώλειες να φτάνουν τα 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι ύποπτες επιχειρήσεις εμφανίζονται να δραστηριοποιούνται στο εμπόριο ακινήτων, στην ανακύκλωση, στο εμπόριο τροφίμων ή στις μεταφορές, όμως οι ελεγκτές εκτιμούν ότι σε πολλές περιπτώσεις η κύρια αποστολή τους είναι η έκδοση πλαστών τιμολογίων.

Η απάτη λειτουργεί με μορφή «καρουζέλ», δηλαδή με αλλεπάλληλες συναλλαγές όπου δεν πληρώνεται στο Δημόσιο το 24% αλλά εν τέλει οι επιχειρήσεις το εισπράττουν με επιστροφή.

Οι έμποροι που εμπλέκονται σε τέτοια σχήματα συνήθως εξαφανίζονται μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, αφήνοντας πίσω τους εταιρείες-φαντάσματα.

Σύμφωνα με την έρευνα της «Καθημερινής» υπάρχουν δύο μοντέλα αξιοποίησης του συστήματος. 

Στην μία περίπτωση οι απατεώνες παίρνουν την επιστροφή ΦΠΑ και εξαφανίζονται, ενώ εναλλακτικά κόβει τιμολόγια για πραγματικές επιχειρήσεις που τα χρειάζονται ώστε να δικαιολογήσουν δαπάνες και κρατά προμήθεια 8 έως 10%.

epirusblog.gr
5 of 5
Δεκάδες απάτες στον ΦΠΑ από «εξαφανισμένους εμπόρους» αναζητά το ΣΔΟΕ
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 7636786877238067026
Σχόλια
item