Εκλογές στην Ινδία: Μπροστά οι ινδουιστές εθνικιστές του BJP -Οι πρώτες εκτιμήσεις Εκλογές στην Ινδία: Μπροστά οι ινδουιστές εθνικιστές του BJP -Οι πρώτες εκτιμήσεις | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Εκλογές στην Ινδία: Μπροστά οι ινδουιστές εθνικιστές του BJP -Οι πρώτες εκτιμήσεις

Εκλογές στην Ινδία: Μπροστά οι ινδουιστές εθνικιστές του BJP -Οι πρώτες εκτιμήσεις

Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι βουλευτικές εκλογές στην Ινδία.

Το Κόμμα του Ινδικού Λαού (BJP) του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι διαθέτει ευρύ προβάδισμα έναντι των αντιπάλων του, σύμφωνα με τις πρώτες τάσεις που καταγράφονται μερικές ώρες μετά την έναρξη της καταμέτρησης έπειτα από τη μαραθώνια εκλογική διαδικασία επτά φάσεων στο γιγαντιαίο κράτος της Νότιας Ασίας.

Προηγούνται οι ινδουιστές
Στις 10:05 τοπική ώρα (07:35 ώρα Ελλάδας), οι ινδουιστές εθνικιστές του BJP προηγούνταν με βάση την καταμέτρηση των ψήφων σε 277 εκλογικές περιφέρειες από τις 577 στις οποίες αναδεικνύονται μέλη της κάτω Βουλής, σύμφωνα με τον ιστότοπο της εκλογικής επιτροπής. 

Αν η τάση επιβεβαιωθεί, η συμμαχία υπό το BJP θα εξασφαλίσει με μεγάλη άνεση απόλυτη πλειοψηφία στην επόμενη Λοκ Σάμπα (η κάτω Βουλή στην Ινδία). Το αποτέλεσμα πάντως δεν είναι ακόμη οριστικό για καμία έδρα.

Εκλογές στην Ινδία

Εκλογές στην Ινδία -Φωτογραφία: AP/Bikas Das
Ο επικεφαλής της κυβέρνησης Ναρέντρα Μόντι, που αναδείχθηκε στην εξουσία με έναν για πολλούς απρόσμενο θρίαμβο το 2014, μοιάζει να οδεύει προς δεύτερη θητεία στο αξίωμα του πρωθυπουργού της χώρας του 1,3 δισεκ. πολιτών. 

Χαρισματικός ομιλητής, ο Μόντι αυτοπροβλήθηκε ως ο υπερασπιστής των απλών Ινδών και έκανε συστηματική προσπάθεια να μετατρέψει τις εκλογές σε δημοψήφισμα για το άτομό του.

67% η συμμετοχή στις εκλογές στην Ινδία
Ο 68χρονος ηγέτης των ινδουιστών εθνικιστών, που κατάγεται από το κρατίδιο Γκουτζάρατ, ήταν αντιμέτωπος με μια μυριάδα τοπικών κομμάτων που ήταν αποφασισμένα να τον ρίξουν, αλλά και με το κόμμα του Κογκρέσου, υπό τον διάδοχο της πολιτικής δυναστείας των Νεχρού-Γκάντι, τον Ραχούλ Γκάντι.

Από τα αστέρια του Μπόλιγουντ ως τους ταπεινούς πλανόδιους μικροπωλητές, από τους αγρότες της πεδιάδας του Γάγγη ως τους μεγιστάνες του πλούτου, το 67% των 900 εκατομμυρίων εκλογέων της Ινδίας πήρε μέρος σε μια διαδικασία κολοσσιαίων διαστάσεων από τον Απρίλιο ως τον Μάιο. Επρόκειτο για τη μεγαλύτερη ψηφοφορία που διεξήχθη στην ιστορία του πλανήτη.

Ράλι το Χρηματιστήριο
Το Χρηματιστήριο στην Ινδία, που κάνει ράλι ήδη από τη μετάδοση των exit poll την Κυριακή, συνεχίζει την ανοδική του πορεία, με τους δείκτες NSE και BSE να ανεβαίνουν σε επίπεδα που οι επενδυτές είχαν να δουν από το 2014. 

Αν επιβεβαιωθεί ότι ο Μόντι θα εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία στη Λοκ Σάμπα, η τάση είναι «απολύτως σίγουρο» ότι θα συνεχιστεί, έλεγαν χρηματιστές.

epirusblog.gr
5 of 5
Εκλογές στην Ινδία: Μπροστά οι ινδουιστές εθνικιστές του BJP -Οι πρώτες εκτιμήσεις
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 4044536703851175267
Σχόλια
item