Μακελειό στον Νίγηρα: Στους 76 οι νεκροί από έκρηξη βυτιοφόρου

Μακελειό στον Νίγηρα: Στους 76 οι νεκροί από έκρηξη βυτιοφόρου

Εβδομήντα έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν εξερράγη βυτιοφόρο που μετέφερε βενζίνη την 6η Μαΐου, κατά νεότερο απολογισμό που μεταδόθηκε χθες βράδυ από τη δημόσια τηλεόραση του Νίγηρα.

«Το καταστροφικό δυστύχημα του βυτιοφόρου ως σήμερα [σ.σ. χθες 12η Μαΐου] στοίχισε τη ζωή σε 76 ανθρώπους», μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Προηγούμενος απολογισμός που είχαν δημοσιοποιήσει οι αρχές έκανε λόγο για 60 νεκρούς, εκ των οποίων 55 ακαριαία, τη στιγμή της έκρηξης, που έγινε τη νύχτα της περασμένης Κυριακής 5ης προς την περασμένη Δευτέρα 6η Μαΐου, περί τη 01:00 τοπική ώρα [04:00 ώρα Ελλάδας], μερικές εκατοντάδες μέτρα από το διεθνές αεροδρόμιο της Νιαμέι.

Τα περισσότερα από τα θύματα προσπαθούσαν να μαζέψουν καύσιμο που διέρρεε από το βυτιοφόρο, που είχε ανατραπεί.

Άλλοι περίπου σαράντα άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν έγινε η έκρηξη.

Αξιωματικός των σωμάτων ασφαλείας του Νίγηρα είχε προειδοποιήσει πως ο αριθμός των νεκρών θα αυξανόταν την Τρίτη, καθώς πολλοί από τους τραυματίες υπέστησαν εγκαύματα τρίτου βαθμού και υπήρχαν «ελάχιστες πιθανότητες να επιζήσουν».

Κατά τα πρώτα στοιχεία της έρευνας που διενεργεί η αστυνομία, μια βλάβη οδήγησε στην ανατροπή του βυτιοφόρου, το οποίο επρόκειτο να μεταφέρει 50.000 λίτρα καυσίμου από τον Νίγηρα στην Μπουρκίνα Φάσο.

«Σύμφωνα με τις εξηγήσεις του οδηγού του φορτηγού», πήγαινε να ολοκληρώσει τις τελωνειακές διαδικασίες για τη μεταφορά του καυσίμου, όταν πιθανόν εξαιτίας «βραχυκυκλώματος» σημειώθηκε βλάβη σε όλα τα όργανα ελέγχου του οχήματος, «ειδικά στα φρένα», επομένως «δεν είχε άλλη επιλογή παρά να σβήσει τη μηχανή» και «το όχημα ανατράπηκε», αφηγήθηκε στην κρατική τηλεόραση αξιωματικός της αστυνομίας.

Κατά τις πρώτες μαρτυρίες, μοτοσικλετιστής που πήγε να γεμίσει μπιτόνια με βενζίνη άφησε τη μηχανή του αναμμένη, με αποτέλεσμα σπινθήρας να προκαλέσει ανάφλεξη του καυσίμου και την έκρηξη του βυτιοφόρου.

Η Νιαμέι κήρυξε «τριήμερο εθνικό πένθος» από την Τετάρτη ως την Παρασκευή, «στη μνήμη των θυμάτων του τραγικού δυστυχήματος».
epirusblog.gr
5 of 5
Μακελειό στον Νίγηρα: Στους 76 οι νεκροί από έκρηξη βυτιοφόρου
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 7710401637250806244
item