Προεκλογική προκήρυξη Σπίρτζη για 750 λεωφορεία -Κονδύλι ύψους 461 εκατ. ευρώ Προεκλογική προκήρυξη Σπίρτζη για 750 λεωφορεία -Κονδύλι ύψους 461 εκατ. ευρώ | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Προεκλογική προκήρυξη Σπίρτζη για 750 λεωφορεία -Κονδύλι ύψους 461 εκατ. ευρώ

Προεκλογική προκήρυξη Σπίρτζη για 750 λεωφορεία -Κονδύλι ύψους 461 εκατ. ευρώ

Λίγο πριν τις πρόωρες εκλογές που κήρυξε ο Αλέξης Τσίπρας μετά την μεγάλη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, η κυβέρνηση αποφασίζει να προχωρήσει σε διαγωνισμό για την προμήθεια 750 λεωφορείων, ύψους 461 εκατομμυρίων ευρώ.

Τα 400 προορίζονται για την Αθήνα και τα υπόλοιπα 350 για τη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», η προκήρυξη προχωρά χωρίς να έχει εξασφαλιστεί ακόμα η χρηματοδότηση, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί μια ανάσα πριν την εκλογική μάχη της 7ης Ιουλίου και συγκεκριμένα έξι ημέρες πριν, δηλαδή την 1η του μηνός που είναι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών, με την αποσφράγιση των προσφορών να γίνεται στις 5 Ιουλίου, στις 10 το πρωί.

Παράλληλα να αναφερθεί, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου», ότι πριν από μερικές ημέρες είχε αναρτηθεί απόφαση στη Διαύγεια με την οποία του αρμόδιο υπουργείο ζητούσε από εταιρείες να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον του για το διαγωνισμό όποτε αυτός αναρτηθεί.

Στο ίδιο έγγραφο, για τη χρηματοδότηση είχε σημειωθεί χαρακτηριστικά ότι «η παρούσα προμήθεια χρηματοδοτείται από πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων» και αμέσως μετά πως «δεν υφίσταται ανάληψη νομικών δεσμεύσεων μέχρι την οριστική ένταξη του έργου σε Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Π.Π. 2014-2020». 

Δηλαδή, το υπουργείο αναζητούσε στο ΕΣΠΑ το απαραίτητο κεφάλαιο προκειμένου να «τρέξει» το διαγωνισμό.

Υπενθυμίζεται, ότι στις 24 Μαΐου, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είχε ανακοινώσει ότι στάλθηκε στην Ε.Ε η προκήρυξη του διαγωνισμού «για την προμήθεια 750 αστικών λεωφορείων και τη συντήρησή τους για 15 χρόνια», ενώ κατά πληροφορίες οι θεσμοί φαίνεται πως δεν ήταν ιδιαίτερα θετικοί με την ιδέα.

Τι είχε προηγηθεί
Ωστόσο, άξιο αναφοράς είναι ότι είχε προηγηθεί η ακύρωση απόφασης από το υπουργείο Μεταφορών για την προμήθεια 92 νέων λεωφορείων για τα οποία ήταν εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής, ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ. 

Ωστόσο, όπως αναφέρουν ο ίδιες πηγές η απόφαση μπήκε στο… ψυγείο καθώς ήταν πιο σημαντικό να γίνει νέος διαγωνισμός για να προμηθευτούν περισσότερα οχήματα στον υποστελεχωμένο στόλο των Οργανισμών.

Οσα προβλέπει η απόφαση
Σύμφωνα με όσα περιλαμβάνονται στην απόφαση, γίνεται λόγος για 490 οχήματα +260 με δικαίωμα προαίρεσης με συνολικό προϋπολογισμό 461.094.000 ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 371,8 εκατ. ευρώ).

Η διάρκεια της σύμβασης που περιλαμβάνει και τη συντήρηση των λεωφορείων έχει οριστεί σε 17 χρόνια. Συγκεκριμένα, η συντήρηση θα διαρκεί 15 χρόνια από την παραλαβή του κάθε λεωφορείου. Η χρηματοδότηση καλύπτεται από το ΠΔΕ μέχρι η παρούσα προμήθεια να ενταχθεί σε κάποιο επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Αναλυτικότερα, περιλαμβάνει:
100 πετρελαιοκίνητα αρθρωτά αστικά λεωφορεία 18 m, κατηγορίας EURO VI (Τμήμα 1 της σύμβασης) 200 απλά αστικά λεωφορεία συμπιεσμένου φυσικού αερίου 12 m (CNG), με δικαίωμα προαίρεσης άλλων 130, ήτοι, σύνολο 330 (Τμήμα 2 της σύμβασης)
190 απλά ηλεκτρικά αστικά λεωφορεία 12 m, με δικαίωμα προαίρεσης άλλων 130, ήτοι, σύνολο 320 (Τμήμα 3 της σύμβασης) παρελκόμενα, ήτοι 190 σταθερούς φορτιστές βραδείας φόρτισης, με δικαίωμα προαίρεσης άλλων 130, ήτοι, σύνολο 320, 13 κινητούς φορτιστές βραδείας φόρτισης, με δικαίωμα προαίρεσης άλλων 9, ήτοι, σύνολο 22 και 19 ταχυφορτιστών, με δικαίωμα προαίρεσης άλλων 13, ήτοι, σύνολο 32, για τα ηλεκτρικά αστικά λεωφορεία (εντάσσεται στο Τμήμα 3 της Σύμβασης και αφορά στα ηλεκτρικά λεωφορεία) την εκπόνηση όλων των μελετών και σχεδίων που απαιτούνται από τις Τεχνικές Προδιαγραφές της Σύμβασης, καθώς των τελικών σχεδίων κατασκευής των λεωφορείων «ως κατασκευάσθη» (as built) (αφορά σε όλα τα Τμήματα της Σύμβασης). 

Προμήθεια όλων των εγχειριδίων, των τεχνικών εγγράφων και των εικονογραφημένων καταλόγων εξαρτημάτων που είναι απαραίτητα για την εκπαίδευση οδηγών, τη λειτουργία, τη συντήρηση, τη γενική επισκευή, την ανίχνευση και αποκατάσταση βλαβών και την επισκευή των οχημάτων και των φορτιστών (αφορά στο Τμήμα 3), καθώς και του βιβλίου «ιστορικού» του κάθε οχήματος (αφορά σε όλα τα τμήματα της Σύμβασης).

Ο ανάδοχος θα πρέπει ακόμη να προχωρήσει:
στην παροχή υπηρεσιών εκτέλεσης δοκιμών, επαλήθευσης επιδόσεων και θέσης σε λειτουργία στο δίκτυο, στις οποίες θα αποδείξει τη δυνατότητα της Προμήθειας να τηρεί τις Τεχνικές Προδιαγραφές (αφορά σε όλα τα Τμήματα της Σύμβασης) στην παροχή εκπαίδευσης στο κατάλληλο προσωπικό των Φορέων Λειτουργίας των λεωφορείων σε Αττική και Θεσσαλονίκη, ώστε να εξασφαλιστεί η απόλυτη εξοικείωση με το σχεδιασμό, τη λειτουργία και την ανίχνευση βλαβών των οχημάτων και των παρελκόμενων αυτών (αφορά σε όλα τα Τμήματα της Σύμβασης).

στη συντήρηση και επισκευή των αστικών λεωφορείων όλων των τύπων και των παρελκομένων τους, για χρονικό διάστημα 15 ημερολογιακών ετών από την οριστική παραλαβή του κάθε λεωφορείου ή/και του κάθε παρελκομένου (αφορά όλα τα Τμήματα της Σύμβασης για τα λεωφορεία, το Τμήμα 3 για τα παρελκόμενα).

Πληροφοριακά, υπενθυμίζεται ότι περισσότερα από 300 οχήματα του ΟΑΣΑ βρίσκονται στα αμαξοστάσια προς επισκευή, ενώ μόλις τα 950 κυκλοφορούν στους δρόμους της Αθήνας, με το συνολικό αριθμό του στόλου να μετρά 1.657 λεωφορεία – ενώ πριν μερικούς μήνες ήταν 2.023.

Καθημερινά κυκλοφορούν στους δρόμους 950 λεωφορεία, αντίθετα με πέρσι τέτοια περίοδο που 1.100 λεωφορεία εξυπηρετούσαν το επιβατικό κοινό. Αντίστοιχα, ο προγραμματισμός προβλέπει να γίνονται 11.000 δρομολόγια, ενώ μόνο 9.000 πραγματοποιούνται τελικά κάθε μέρα.

epirusblog.gr
5 of 5
Προεκλογική προκήρυξη Σπίρτζη για 750 λεωφορεία -Κονδύλι ύψους 461 εκατ. ευρώ
epirusblog.gr
5 of 5
κοινωνία 4666736998382504660
Σχόλια
item