Ρέγκλινγκ: Με τις παροχές η Ελλάδα δεν πιάνει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%

Ρέγκλινγκ: Με τις παροχές η Ελλάδα δεν πιάνει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%

Ηχηρό μήνυμα κατά των κυβερνητικών παροχών έστειλε το σημερινό Eurogroup, παρότι η Ελλάδα δεν βρισκόταν επισήμως στην ατζέντα της συνεδρίασης και τη χώρα μας εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, αντί του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου. 

Όπως τόνισε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, «η προκαταρκτική αποτίμηση των θεσμών δείχνει πως με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν και ψηφίστηκαν για φέτος ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μπορεί να μην επιτευχθεί σε σημαντικό βαθμό. 


Το ίδιο πιθανώς να γίνει και τον επόμενο χρόνο, αλλά τα μέτρα δεν έχουν ακόμα ψηφιστεί, ενώ θα χρειαστεί νέος προϋπολογισμός».

Μολονότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν συζήτησαν εκτενώς το ελληνικό ζήτημα και επιφυλάχθηκαν να το εξετάσουν στην επόμενη συνεδρίασή τους, στις 13 Ιουνίου, με βάση την 3η έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας, το κλίμα για τη χώρα μας μετά την παρουσίαση των παροχών από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη ήταν βαρύ, όπως φάνηκε ξεκάθαρα από τη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση. 

Ο κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε μάλιστα ότι τις τελευταίες εβδομάδες τα spreads αυξήθηκαν, γιατί οι εμπορικές εντάσεις έκαναν τους επενδυτές να αποφύγουν το ρίσκο σε χώρες όπου υπάρχουν ερωτηματικά για τις οικονομικές πολιτικές, όπως η χώρα μας. 

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί ανησυχούν επίσης, γιατί «τα μέτρα δεν είναι φιλικά προς την ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα». 

Όσον αφορά στο σχέδιο μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων με τη δέσμευση 5,5 δισ. ευρώ από το «μαξιλάρι» διαθεσίμων σε ειδικό λογαριασμό, σημείωσε ότι θα συζητηθεί στο πλαίσιο της εξέτασης του προϋπολογισμού του 2020. 

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί εμφανίστηκε για άλλη μια φορά πιο διπλωματικός, δηλώνοντας: «Το θέμα της Ελλάδας δεν ήταν στην ατζέντα, αλλά τέθηκε. 


Ο κ. Χουλιαράκης ήθελε να παρουσιάσει το πακέτο. Εξετάζουμε τον πιθανό δημοσιονομικό αντίκτυπο των μέτρων. 

Η Ελλάδα δεν είναι πια σε πρόγραμμα, οι ελληνικές αρχές μπορούν να αποφασίσουν τον σχεδιασμό των πολιτικών τους, αλλά η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να τηρήσει τους δημοσιονομικούς στόχους και τα μέτρα που ανακοινώθηκαν μπορεί να έχουν σημαντικό δημοσιονομικό αντίκτυπο. 

Αυτό πρέπει να το αξιολογήσουμε. Είναι σημαντικό οι ελληνικές αρχές να δουλέψουν με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, για να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη».

Ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο σχολίασε: «Η Ελλάδα μας ενημέρωσε για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα και νομοθετήθηκαν. Στοχεύουμε να τα συζητήσουμε τον Ιούνιο με βάση την επόμενη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Κομισιόν.


Η Ελλάδα υπεραπέδωσε στους δημοσιονομικούς στόχους μέχρι τώρα. Περιμένουμε να συνεχίσουν να γίνονται σεβαστές οι δεσμεύσεις προς το Eurogroup, ώστε η Ελλάδα να συνεχίσει να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στο μέλλον». 

Ερωτηθείς για την πρόωρη αποπληρωμή του δανείου του ΔΝΤ προς τη χώρα μας, ο κ. Ρέγκλινγκ τάχθηκε εκ νέου υπέρ του εγχειρήματος, αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μη δουν θετικά την πρόωρη αποπληρωμή τα εθνικά κοινοβούλια κάποιων κρατών της ευρωζώνης, μετά τις κυβερνητικές εξαγγελίες στην Ελλάδα: «Υποστηρίζω την πρόωρη εξόφληση, γιατί μπορεί να βελτιώσει τη βιωσιμότητα του χρέους. 


Εάν το ακριβό κομμάτι του δανείου αποπληρωθεί νωρίτερα, θα χρειαστεί άδεια από τα κράτη-μέλη του ESM και απομένει να δούμε εάν οι πρόσφατες ανακοινώσεις θα έχουν αντίκτυπο σ' αυτό».
epirusblog.gr
5 of 5
Ρέγκλινγκ: Με τις παροχές η Ελλάδα δεν πιάνει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 7877714571918962425
item