Σκέψεις για αύξηση του ανταποδοτικού τέλους της ΕΡΤ, αλλά δίνουν 17 εκατ. ευρώ σε ποδοσφαιρικές ομάδες Σκέψεις για αύξηση του ανταποδοτικού τέλους της ΕΡΤ, αλλά δίνουν 17 εκατ. ευρώ σε ποδοσφαιρικές ομάδες | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Σκέψεις για αύξηση του ανταποδοτικού τέλους της ΕΡΤ, αλλά δίνουν 17 εκατ. ευρώ σε ποδοσφαιρικές ομάδες

Σκέψεις για αύξηση του ανταποδοτικού τέλους της ΕΡΤ, αλλά δίνουν 17 εκατ. ευρώ σε ποδοσφαιρικές ομάδες

Έντονες αντιδράσεις αναμένεται να προκαλέσει ενδεχόμενη αύξηση του ανταποδοτικού τέλους της ΕΡΤ, ωστόσο η πρόταση φαίνεται πως εξετάζεται από την κυβέρνηση μετά το έλλειμμα που παρουσίασε η δημόσια τηλεόραση.

Μάλιστα, οι αντιδράσεις θα είναι ακόμα εντονότερες όταν οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερο για την ΕΡΤ, την ώρα που η δημόσια τηλεόραση χαρίζει 17 εκατ. ευρώ σε ποδοσφαιρικές ομάδες, οι οποίες τις αποφέρουν διαφημιστικά έσοδα που περιορίζονται μόλις στο 1 εκατομμύριο ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή φαίνεται πως αναγκάζει την κυβέρνηση να σκεφτεί ακόμα και αύξηση του ανταποδοτικού τέλους που καταβάλλουν όλα τα νοικοκυριά μέσω του λογαριασμού του ηλεκτρικού ρεύματος, προκειμένου να αντιμετωπίσει το έλλειμμα της ΕΡΤ -στα πρότυπα του 2004, που το τέλος αυξήθηκε από τα 3 ευρώ στα 3,24 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κρατική τηλεόραση αναμένεται να επιβαρυνθεί κατά 68 εκατ. ευρώ από την Κοινή Υπουργική Απόφαση για τον συμψηφισμό των μισθών και των αποζημιώσεων καθώς και των ασφαλιστικών εισφορών από το κλείσιμο της πρώην ΕΡΤ το 2013 και την επαναφορά του φορέα το 2015. 

Συνέπεια αυτού θα είναι ο προϋπολογισμός της ΕΡΤ να βγει ελλειμματικός και επομένως θα πρέπει να αναζητηθούν έσοδα.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως το ΔΣ της ΕΡΤ με απόφασή του, κατά τη συνεδρίαση της Παρασκευής 10/5/2019, εξουσιοδότησε τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ να υποβάλει προς τους αρμόδιους υπουργούς αίτημα «μεγάλης αναπροσαρμογής» του προϋπολογισμού έτους 2019.

Τα συμβόλαια που προσέφερε η ΕΡΤ σε 7 ΠΑΕ
Οι εξελίξεις αυτές επαναφέρουν τα ερωτήματα που προκύπτουν σχετικά με τις επιλογές της διοίκησης της ΕΡΤ να προσφέρει σε συγκεκριμένες ποδοσφαιρικές ομάδες «χρυσά» συμβόλαια εκατομμυρίων ευρώ. 

Υπενθυμίζεται πως η ελλειμματική ΕΡΤ για τη σεζόν 2018-19 ξόδεψε πάνω από 17 εκατ. ευρώ για τα τηλεοπτικά δικαιώματα 7 ομάδων της Super League και κατάφερε να εισπράξει μόλις 1 εκατ. ευρώ διαφήμιση.

Ωστόσο, το πρόβλημα δεν περιορίζεται εκεί, καθώς, παρά το οικονομικό πλήγμα που υπέστη από τη συμφωνία η ΕΡΤ με τις ποδοσφαιρικές ομάδες, η διοίκηση της δημόσιας τηλεόρασης φαίνεται πως δεν πτοήθηκε και ετοιμάζεται να προσφέρει «χρυσάφι» στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ και τον Ιβάν Σαββίδη.

Το πολιτικό αλισβερίσι ΠΑΟΚ-Μαξίμου
Πληροφορίες αναφέρουν πως το ποσό που θα δώσει η ΕΡΤ στον ΠΑΟΚ ανέρχεται στο αστρονομικό ύψος των 10 εκατ. ευρώ. 

Πρόκειται για ποσό-ρεκόρ που έχει πληρώσει ποτέ η δημόσια τηλεόραση για τηλεοπτικά δικαιώματα ποδοσφαιρικής ομάδας. Ως γνωστόν, το μεγαλύτερο ποσό ήταν τα 8 εκατ. ευρώ που είχε πετύχει η ΠΑΕ Ολυμπιακός το 2008, δηλαδή πριν αρχίσει η οικονομική κρίση και τα μνημόνια.

Εύλογα λοιπόν εγείρεται το ερώτημα αν το «χρυσό deal» ΕΡΤ - Σαββίδη είναι μία πολιτική συναλλαγή από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου στην προσπάθεια να καταλαγιάσει την οργή που επικρατεί στη Βόρεια Ελλάδα για την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών. 

Ωστόσο, το θέμα δεν περιορίζεται μόνο στη συμφωνία με την ΠΑΕ ΠΑΟΚ, καθώς και τα deals με τις υπόλοιπες ΠΑΕ αποτελούν περιπτώσεις παράνομων κρατικών ενισχύσεων.

epirusblog.gr
5 of 5
Σκέψεις για αύξηση του ανταποδοτικού τέλους της ΕΡΤ, αλλά δίνουν 17 εκατ. ευρώ σε ποδοσφαιρικές ομάδες
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 6606420687339275793
Σχόλια
item