Αλβανία: Νέες κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης - Απέκλεισαν εθνικούς δρόμους σε 12 πόλεις

Αλβανία: Νέες κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης - Απέκλεισαν εθνικούς δρόμους σε 12 πόλεις

Αρκετές χιλιάδες οπαδοί της αντιπολίτευσης απέκλεισαν τους εθνικούς δρόμους σε δώδεκα πόλεις της Αλβανίας σήμερα το βράδυ, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις που έχουν ξεκινήσει εδώ και τρεις μήνες, σε μια προσπάθεια να πιέσουν την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Η αντιπολίτευση, υποστηρίζοντας ότι έγινε νοθεία στις βουλευτικές εκλογές του 2017, οργανώνει διαδηλώσεις και έχει διακόψει τις σχέσεις με το κοινοβούλιο, όμως η κυβέρνηση απορρίπτει τις κατηγορίες αυτές. 


Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν νόμιμη την κυβέρνηση και έχουν καλέσει την αντιπολίτευση να επιστρέψει στο κοινοβούλιο και να συμμετάσχει κανονικά στις τοπικές εκλογές της 30ής Ιουνίου.

Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος Λουλζίμ Μπασά είπε σήμερα ότι ο Ράμα θα πρέπει να παραιτηθεί και στη συνέχεια το κόμμα του θα συνομιλήσει με το Σοσιαλιστικό για τη συγκρότηση μιας μεταβατικής κυβέρνησης που θα αναλάβει να προετοιμάσει τις επόμενες "ελεύθερες και δίκαιες εκλογές".

"Καλώ τους Ευρωπαίους και τους διεθνείς φίλους μας να μην τιμωρήσουν την Αλβανία", είπε ο Μπασά σε μια συγκέντρωση στο Ελμπασάν. "Δεν θα υπάρξουν εκλογές χωρίς την αντιπολίτευση της χώρας", πρόσθεσε.

Ο Μπασά αναφερόταν στο γεγονός ότι σε δύο μήνες οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα κληθούν να αποφασίσουν αν θα ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.

Οι διαδηλωτές απομάκρυναν τα οδοφράγματα αφού ολοκληρώθηκαν οι ειρηνικές κινητοποιήσεις τους.

Οι Σοσιαλιστές διαμηνύουν ότι οι τοπικές εκλογές του Ιουνίου θα διεξαχθούν κανονικά, έστω και χωρίς τη συμμετοχή του Δημοκρατικού Κόμματος.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Έριον Μπράτσε χλεύασε την πρόταση του Μπασά. "Καλή τύχη με την κυβένησή σας. Ξεχάστε ότι θα αρπάξετε την εξουσία κάτω από το τραπέζι. Κάνει κακό στην υγεία σας", έγραψε στο Twitter.
epirusblog.gr
5 of 5
Αλβανία: Νέες κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης - Απέκλεισαν εθνικούς δρόμους σε 12 πόλεις
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 1700227596949495276
item