Στροφή της κυβέρνησης για την Cosco -«Πράσινο» φως για πέντε επενδύσεις

Στροφή της κυβέρνησης για την Cosco -«Πράσινο» φως για πέντε επενδύσεις
Αλλαγές και τροποποιήσεις στο επενδυτικό σχέδιο της Cosco προκειμένου να μπορέσει να προχωρήσει γρήγορα συμφώνησαν κυβέρνηση – Cosco, σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε αργά χθες το απόγευμα, στον απόηχο των έντονων αντιδράσεων που προκάλεσε η απόφαση του ΚΑΣ για την ανακήρυξη σε αρχαιολογικό χώρο μεγάλο μέρος του Πειραιά.
Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Επικρατείας, Ναυτιλίας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, ο υφυπουργός Πολιτισμού και στελέχη του ΟΛΠ, αποφασίστηκε να δρομολογηθεί η έγκριση σημαντικών επενδύσεων που υπερβαίνουν τα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Κέντρο logistics

Μεταξύ αυτών είναι κέντρο logistics αξίας 60 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο ο βασικός μέτοχος του ΟΛΠ, η κινεζική Cosco Shipping, θεωρεί μείζονος σημασίας για την περαιτέρω ανάπτυξη του λιμανιού. 
Τα σχέδια του ΟΛΠ περιλαμβάνουν την κατεδάφιση των υφιστάμενων αποθηκών έκτασης 16.000 τμ στην περιοχή του ΟΔΔΥ και την ανέγερση νέων, εμβαδού 48.000 τμ.
Στελέχη του Οργανισμού τονίζουν πως το κέντρο logistics είναι απαραίτητο προκειμένου να μετατραπεί σε κόμβο διακίνησης εμπορευμάτων ο Πειραιάς. 
Προσθέτουν πως αρκετοί πελάτες του ΟΛΠ, όπως η Hewlett Packard ζητούν την κατασκευή του κέντρου το οποίο θα συμβάλλει σημαντικά στην καθιέρωση του Πειραιά ως κόμβου και για προϊόντα ηλεκτρονικού εμπορίου.
Η υλοποίηση της επένδυσης είχε μπλοκάρει λόγω της αρνητικής γνωμοδότησης της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ), στην οποία συμμετέχουν στελέχη από αρκετά υπουργεία. 
Πηγές με γνώση της υπόθεσης τονίζουν πως πίσω από την αρνητική γνωμοδότηση της ΕΣΑΛ βρίσκεται η πρόθεση ορισμένων στελεχών της κυβέρνησης να μην υπάρξει ανταγωνισμός στο σχεδιαζόμενο εμπορευματικό κέντρο ιδιωτών στο Θριάσιο Πεδίο.
Στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΣΑΛ ο ΟΛΠ θα υποβάλει αιτιολογική έκθεση σύμφωνα με την οποία το κέντρο στον ΟΔΔΥ δε θα λειτουργεί ανταγωνιστικά σε εκείνο που σχεδιάζεται στο Θριάσιο.

Τα δύο πάρκινγκ

Αιτιολογικές εκθέσεις θα καταθέσει ο Οργανισμός και για την κατασκευή δύο κτηρίων στάθμευσης αυτοκινήτων, έκτασης 150.000 τμ, για τα οποία επίσης γνωμοδότησε αρνητικά η ΕΣΑΛ.
Η επένδυση των 27 εκατομμυρίων ευρώ αναμένεται να εγκριθεί από τη διυπουργική επιτροπή καθώς στην αιτιολογική έκθεση θα αναφέρεται πως οι ταράτσες των 2 κτηρίων δεν περιλαμβάνονται στο συντελεστή δόμησης και ως εκ τούτου το ύψος τους δεν υπερβαίνει το επιτρεπόμενο όριο.

Terminal κρουαζιέρας

Σε ό,τι αφορά το νέο terminal κρουαζιέρας, προϋπολογισμού 80 εκατομμυρίων ευρώ, στη σύσκεψη του Μεγάρου Μαξίμου αποφασίστηκε να προχωρήσει η υλοποίησή του, δίχως την κατασκευή εμπορικού κέντρου.
Ως εκ τούτου, ο νέος τερματικός σταθμός κρουαζιέρας θα έχει έκταση 22.000 τμ και όχι 40.000 τμ που προβλεπόταν στον αρχικό σχεδιασμό μαζί με το mall.

Το ξενοδοχείο

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη συζητήθηκε και η επένδυση του ξενοδοχείου 6 αστέρων που θέλει ο ΟΛΠ να κατασκευάσει στο Πόρτο Λεόνε.
Το ΚΑΣ γνωμοδότησε πως το ξενοδοχείο θα πρέπει να είναι χαμηλότερο από 4 ορόφους και πως ο όγκος του θα πρέπει να είναι μικρότερος. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στελέχη του ΟΛΠ θεωρούν πως η επένδυση μπορεί να προχωρήσει λαμβάνοντας υπόψη τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ.
epirusblog.gr
5 of 5
Στροφή της κυβέρνησης για την Cosco -«Πράσινο» φως για πέντε επενδύσεις
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 8642452864318838717
item