Γιάννενα: Κόβουν τα φάρμακα λόγω κρίσης Γιάννενα: Κόβουν τα φάρμακα λόγω κρίσης | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Κόβουν τα φάρμακα λόγω κρίσης

Γιάννενα: Κόβουν τα φάρμακα λόγω κρίσης

Σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία χρόνιων ασθενών έχει δημιουργήσει η οικονομική κρίση και στη χώρα μας, καθώς ένας μεγάλος αριθμός πασχόντων επιδεικνύει κακή συμμόρφωση στη φαρμακευτική αγωγή, λόγω οικονομικής αδυναμίας εξασφάλισης των φαρμάκων.
Αυτό τόνισε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Μελέτης, Έρευνας και Εκπαίδευσης, για τον Σακχαρώδη Διαβήτη και τα Μεταβολικά Νοσήματα Σταύρος Ι. Παππάς, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου για το 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Ινστιτούτου, που ξεκίνησε προχθες στα Γιάννενα και ολοκληρώνεται σήμερα Κυριακή.
«Δυστυχώς, στην εποχή της κρίσης, εμφανίζεται το φαινόμενο της κακής συμμόρφωσης στη φαρμακευτική αγωγή, φαινόμενο με αυξητικές διαστάσεις και συνέπειες σε υγειονομικό και κοινωνικό επίπεδο. 
Κύριος λόγος είναι η αύξηση της συμμετοχής στα φάρμακα, που έφτασε από το 10% στο 30%. Αυτό σημαίνει πως ένας ασθενής με διαβήτη, πρέπει να δαπανά 90 ευρώ περίπου μηνιαίως για να εξασφαλίσει τη φαρμακευτική αγωγή. 
Όταν ένας ηλικιωμένος παίρνει σύνταξη 500 ευρώ, τότε αναγκάζεται να κάνει εκπτώσεις ή παραχωρήσεις όσον αφορά την υγεία του», τόνισε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με μελέτες που επικαλέστηκε και οι οποίες δεν αφορούν αποκλειστικά τους ασθενείς με διαβήτη, αλλά και άλλα χρόνια νοσήματα, όπως για παράδειγμα η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, το 40% των ασθενών επιδεικνύουν κακή συμμόρφωση με τον κύριο λόγο να είναι ο οικονομικός, δηλαδή η μη συμμόρφωση γίνεται εκ προθέσεως. 
Σε ένα μικρότερο ποσοστό, το φαινόμενο αποδίδεται σε μη κατανόηση οδηγιών και σε άλλους παράγοντες.
H μη συμμόρφωση στην φαρμακευτική αγωγή, προκαλεί κακή πορεία της υγείας του ασθενούς, κακή ποιότητα ζωής, μη βελτίωση δεικτών, αύξηση εισαγωγών στα νοσοκομεία, σπατάλη πόρων και φαρμάκων, επικράτηση ανθεκτικών στελεχών στα αντιβιοτικά, ανάγκη χρήσης ισχυρότερων φαρμάκων και αλλαγή ακόμα και ορθών φαρμακευτικών αγωγών, καθώς ο γιατρός πιστεύει πως δεν έχουν αποτέλεσμα, ενώ το σφάλμα ήταν στον τρόπο λήψης.

Εκρηκτική αύξηση του διαβήτη τύπου 2

«Ο αριθμός των πασχόντων από διαβήτη στην Ευρώπη μέχρι το 2025 αναμένεται να παρουσιάσει αύξηση κατά 30-40%, ενώ στις υπανάπτυκτες χώρες η αύξηση μπορεί να αγγίξει το 100%. 
Στην Ελλάδα ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη σχεδόν τετραπλασιάστηκε τα τελευταία 30 χρόνια και εκτιμάται ότι οι πάσχοντες στη χώρα μας είναι περίπου 1.000.000, δηλαδή το 10% του συνολικού πληθυσμού», επεσήμανε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Μελέτης, Έρευνας και Εκπαίδευσης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη και τα Μεταβολικά Νοσήματα, παθολόγος –διαβητολόγος Σταύρος Παππάς.
Ο διαβήτης τύπου 2 (ΣΔτ2), που κάποτε ήταν νόσος των ενηλίκων αφού αφορούσε άτομα άνω των 40 ετών, σήμερα πλέον προσβάλλει και νεαρά άτομα, ακόμα και παιδιά.
«Υπολογίζεται ότι το ποσοστό των περιστατικών με ΣΔτ2 στα παιδιά θα ξεπεράσει το 50% παγκοσμίως, την επόμενη 15ετία. Τα επόμενα 10-20 χρόνια, εάν δεν υπάρξουν σημαντικές παρεμβάσεις, εκτιμάται ότι το 40% των νέων περιπτώσεων διαβήτη σε παιδιά θα είναι τύπου 2», προειδοποίησε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ιλιγγιώδης αύξηση του ΣΔτ2 οφείλεται σε υψηλό ποσοστό στην αλλαγή των διατροφικών συνηθειών. Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού παγκοσμίως καταναλώνει τροφές πλούσιες σε λίπη και υδατάνθρακες και χαμηλές σε φυτικές ίνες. Επιπλέον, όλο και περισσότερες οικογένειες τρέφονται καθημερινά με προμαγειρεμένα φαγητά.

Επιδημία καρδιαγγειακών νοσημάτων

Παράλληλα, διαστάσεις επιδημίας σε παγκόσμιο πλέον επίπεδο λαμβάνουν και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Γι’ αυτό και στο πλαίσιο του συνεδρίου θα γίνει ενδελεχής ανάλυση κλινικών περιστατικών με παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου.
Με τον όρο «παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου» εννοούμε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, τα οποία διακρίνονται σε «μη τροποποιήσιμα» (π.χ. φύλο, ηλικία, οικογενειακό ιστορικό εμφάνισης πρώιμης καρδιαγγειακής νόσου) και «τροποποιήσιμα» (π.χ. κάπνισμα, υπέρταση, παχυσαρκία, διατροφή πλούσια σε ζωικά λίπη, έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, αυξημένα επίπεδα σακχάρου και λιπιδίων στο αίμα κ.λπ.), τα οποία συσχετίζονται σε σημαντικό βαθμό με την καρδιαγγειακή νόσο.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται και όλες οι νεότερες πληροφορίες για τη διαχείριση της αρτηριακής υπέρτασης σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 στην καθημερινή κλινική πράξη. 
Η υπέρταση παραμένει ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα δημόσιας υγείας, παγκοσμίως, αφού ο αριθμός των πασχόντων αναμένεται να αυξηθεί κατά 60% έως το 2025, συγκριτικά με το 2000 που οι ενήλικες ασθενείς με υπέρταση ήταν 972 εκατομμύρια. 
Εξάλλου, ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν ευρήματα μελέτης στις ΗΠΑ, που δείχνουν ότι το 30% των υπερτασικών ατόμων αγνοεί ότι πάσχει από τη νόσο, το 59% βρίσκεται υπό αγωγή και μόνο το 34% ελέγχει την αρτηριακή πίεση του.
Στο πρόγραμμα του συνεδρίου περιλαμβάνεται και αναφορά σε όλες τις τελευταίες θεραπευτικές εξελίξεις, που αφορούν στη διαχείριση και αντιμετώπιση της αθηροσκλήρωσης, η οποία αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου. 
Δεδομένου δε ότι η αθηροσκλήρωση είναι πολυπαραγοντική νόσος, επιβάλλεται η αναγνώριση όλων των παραγόντων κινδύνου (π.χ. κάπνισμα, υπέρταση, παχυσαρκία, διατροφή πλούσια σε ζωικά λίπη, αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης και σακχάρου κ.λπ.) και η εξατομικευμένη αντιμετώπισή τους. 
Κύρια πηγή λίπους της αθηρωματικής πλάκας είναι η LDL χοληστερίνη ή η «κακή» χοληστερόλη. 
Αντίθετα, μοναδικό φυσιολογικό μηχανισμό προστασίας αποτελεί η HDL χοληστερίνη ή «καλή» χοληστερίνη. 
Ωστόσο, στα άτομα με διαβήτη τύπου 2 που είναι παχύσαρκα, καθώς και σε άτομα που έχουν μεταβολικό σύνδρομο, παρατηρείται συχνά μειωμένη HDL χοληστερίνη και αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων (150-500 mg/dl), παράγοντες που συνεργατικά συντελούν στον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου.
Ιδιαίτερη βαρύτητα φέτος δίνεται στα νεότερα δεδομένα που αφορούν την αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη και των συννοσηροτήτων (μη αλκοολιλκή λιπώδης διήθηση του ήπατος, διαβήτης και πνεύμονας).
Τέλος, κεντρικό ρόλο στο πρόγραμμα έχουν τα σύγχρονα δεδομένα σχετικά με τη θέση των νέων αντιδιαβητικών φαρμάκων και νέων ινσουλινών, που έχουν αλλάξει την θεραπεία του σακχαρώδους διαβήτη και των επιπλοκών του.

Λειτουργεί ως «κακός μαγνήτης»

Την ανάγκη να υπάρχει σωστή ρύθμιση του διαβήτη επεσήμανε ο γενικός γραμματέας του Ινστιτούτου Αντώνης Αλαβέρας, καθώς ο διαβήτης λειτουργεί ως συνήθως ως «κακός μαγνήτης», που παρασύρει σε άλλες νοσηρότητες. 

«Όλα αυτά μπορούν να προληφθούν», ανέφερε και πρόσθεσε πως στα Γιάννενα υπάρχει ένα από τα καλύτερα διαβητολογικά κέντρα στη χώρα, πλέκοντας το εγκώμιο του καθηγητή Παθολογίας Μωυσή Ελισάφ.

Από την πλευρά του, ο κ. Ελισάφ, ο οποίος είναι αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, εστίασε στη σπουδαιότητα του συνεδρίου, που θα το παρακολουθήσουν περισσότεροι από 500 γιατροί. Πρόσθεσε δε πως ο χαρακτήρας του είναι κυρίως εκπαιδευτικός πέραν της παρουσίασης του ερευνητικού έργου των συναδέλφων του.

Στις καινοτομίες του φετινού συνεδρίου περιλαμβάνονται δύο σημαντικά κλινικά φροντιστήρια για περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων, ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο για φοιτητές και νέους γιατρούς, καθώς και ένα εφαρμοσμένο κλινικό φροντιστήριο των μεταβολικών νοσημάτων.
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Κόβουν τα φάρμακα λόγω κρίσης
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 6837916585739559651
Σχόλια
item