Γιάννενα: ΥΓΕΙΑ - Δυο νέοι υπερσύγχρονοι αξονικοί τομογράφοι στα Γιάννενα Γιάννενα: ΥΓΕΙΑ - Δυο νέοι υπερσύγχρονοι αξονικοί τομογράφοι στα Γιάννενα | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: ΥΓΕΙΑ - Δυο νέοι υπερσύγχρονοι αξονικοί τομογράφοι στα ΓιάννεναΓιάννενα: ΥΓΕΙΑ - Δυο νέοι υπερσύγχρονοι αξονικοί τομογράφοι στα Γιάννενα
Δεκαεννέα υπερσύγχρονοι αξονικοί τομογράφοι θα εγκατασταθούν τους επόμενους μήνες σε αντίστοιχο αριθμό νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας. 
Τις προγραμματικές συμβάσεις για την προμήθεια των 19 αξονικών που θα καλύψουν τις ανάγκες νοσοκομειακών μονάδων σε όλη την χώρα, υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης.
Ένας από τους πέντε αξονικούς 64 τομών θα ενισχύσει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και ένας από τους αξονικούς 32 τομών το Νοσοκομείο «Χατζηκώστα».
Με τη νέα αυτή μαζική προμήθεια των σύγχρονων ιατρικών μηχανημάτων αναβαθμίζεται συνολικά η διαγνωστική και θεραπευτική επάρκεια του δημόσιου συστήματος Υγείας πανελλαδικά, ενώ μειώνεται δραστικά - σε κάποιες περιπτώσεις εκμηδενίζεται σχεδόν - ο απαιτούμενος χρόνος της εξέτασης/θεραπείας και κατ' επέκταση και της επίπονης διαδικασίας που υφίστανται οι ασθενείς
Αναλυτικά, πέντε νοσοκομεία (ΓΝΑ Γεννηματάς, ΓΝΑ Σισμανόγλειο, ΓΝΕ Θριάσιο, ΓΝΘ Παπανικολάου και ΠΓΝ Ιωαννίνων) θα παραλάβουν αξονικούς τομογράφους 64 τομών, ενώ τα υπόλοιπα (Πύργου, Καρπενησίου, Κυθήρων, Κέρκυρας, Νάουσας, ΨΝΑ, ΝΜ Γεννηματάς, Χατζηκώστα Ιωαννίνων, Σητείας, Μεσολογγίου, Διδυμοτείχου, Άργους, ΚΥ Κω και Αμ. Φλέμινγκ) θα αποκτήσουν τομογράφους CT 16 Τύπου Α (32 τομών) και CT 16 Tύπου Β (16 τομών).
«Με τη νέα αυτή μαζική προμήθεια των σύγχρονων ιατρικών μηχανημάτων αναβαθμίζεται συνολικά η διαγνωστική και θεραπευτική επάρκεια του δημόσιου συστήματος Υγείας πανελλαδικά, ενώ μειώνεται δραστικά - σε κάποιες περιπτώσεις εκμηδενίζεται σχεδόν - ο απαιτούμενος χρόνος της εξέτασης/θεραπείας και κατ' επέκταση και της επίπονης διαδικασίας που υφίστανται οι ασθενείς», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.
Ο διεθνής διαγωνισμός, όπως αναφέρθηκε, διεξήχθη από το Σισμανόγλειο Γενικό Νοσοκομείο με πιλοτικό τρόπο σε σχέση με τις μέχρι σήμερα διαδικασίες προμηθειών, διήρκησε μόλις 18 μήνες. 
Το τελικό συνολικό τίμημα που προέκυψε για την προμήθεια, εγκατάσταση, συντήρηση/τεχνική κάλυψη για 5 χρόνια και εκπαίδευση του προσωπικού, ανέρχεται στο ποσόν των 8.600.000 ευρώ περίπου, από μια διπλάσια σχεδόν προϋπολογισμένη δαπάνη που εκτιμήθηκε αρχικά.
Με τον τρόπο αυτό επετεύχθη μεγάλη εξοικονόμηση για τους δημόσιους πόρους, επισήμανε ο Π. Πολάκης και πρόσθεσε πως τα μηχανήματα θα πληρωθούν στις προμηθεύτριες εταιρείες από τα Νοσοκομεία που θα τα υποδεχτούν, αξιοποιώντας τους πόρους που μεταφέρονται σε αυτά από τον ΕΟΠΥΥ.
Υπενθυμίστηκε δε ότι η ενίσχυση που δέχεται το δημόσιο σύστημα Υγείας από τον ΕΟΠΥΥ φέτος, έχει υπερβεί τα 670 εκ. ευρώ έναντι των 50 εκ. ευρώ που ήταν το 2015. 
Οι 3 εταιρείες που προκρίθηκαν από τον διαγωνισμό (General Electric, Siemens, «Πρώτον»), δεσμεύτηκαν για ταχύτατες διαδικασίες παράδοσης και εγκατάστασης των μηχανημάτων μέσα στο καλοκαίρι 2019.

epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: ΥΓΕΙΑ - Δυο νέοι υπερσύγχρονοι αξονικοί τομογράφοι στα Γιάννενα
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 4390431985682128698
Σχόλια
item