Γιάννενα: στον Υπουργό Υγείας κο Ξανθό από τον Σύλλόγο Εργαζομένων στο Π.Γ.Ν.Ι. Γιάννενα: στον Υπουργό Υγείας κο Ξανθό από τον Σύλλόγο Εργαζομένων στο Π.Γ.Ν.Ι. | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: στον Υπουργό Υγείας κο Ξανθό από τον Σύλλόγο Εργαζομένων στο Π.Γ.Ν.Ι.

Γιάννενα: στον Υπουργό Υγείας κο Ξανθό από τον Σύλλόγο Εργαζομένων στο Π.Γ.Ν.Ι.
Το υπόμνημα που δόθηκε στον Υπουργό Υγείας κο Ξανθό Α. από τον Σύλλόγο Εργαζομένων στο Π.Γ.Ν.Ι.
 
Ιωάννινα, 01 Απριλίου 2019
Προς:
- Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό
Κοιν.:
- Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Παύλο Πολάκη
 
Θέμα: «Προβλήματα και δυσχέρειες που αντιμετωπίζει το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων»
Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
σε συνέχεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στις 18 Ιουλίου 2016 και το υπόμνημα που σας δόθηκε τότε με τα προβλήματα που αντιμετώπιζε το Νοσοκομείο μας, σας υποβάλλουμε εκ νέου ένα επικαιροποιημένο υπόμνημα, στο οποίο περιγράφονται τα νέα δεδομένα καθώς οι σημερινές ανάγκες και προβλήματα, τα οποία εν πολλοίς σχετίζονται και αφορούν κυρίως την έναρξη λειτουργίας της νέας πτέρυγας (4ο κτήριο).

Το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων αποτελεί το μεγαλύτερο και πληρέστερο Νοσοκομείο της Δυτικής Ελλάδας και ένα από τα πιο καινοτόμα και στην αιχμή της τεχνολογίας Νοσοκομεία της χώρας, και παρέχει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε μια μεγάλη περιοχή που καλύπτει την Ήπειρο, τη Δυτική Ελλάδα, τη Λευκάδα, την Κέρκυρα, την Δυτική Μακεδονία αλλά και τη γειτονική Αλβανία (βάσει διακρατικών συμφωνιών). 

Σε αυτό λειτουργούν κλινικές που δεν υπάρχουν σε άλλες υγειονομικές δομές των εν λόγω περιοχών, όπως για παράδειγμα οι κλινικές Νευροχειρουργική, Ρευματολογική, Ογκολογική, Ακτινοθεραπείας, Νεογνολογική, Αιματολογική, Πλαστική Χειρουργική, Ψυχικής Υγείας με Μονάδα Οξέων Περιστατικών αλλά και τα εργαστήρια Επεμβατικής Καρδιολογίας – Αιμοδυναμικό, Πυρηνικής Ιατρικής και οι μονάδες Περιτοναϊκής Κάθαρσης – Τεχνητού Νεφρού, Χημειοθεραπείας, Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας (γραμμικοί επιταχυντές) κ.τ.λ., ενώ ξεκίνησε ήδη τη λειτουργία της και η λειτουργία ειδικής μονάδας χορήγησης θεραπευτικών δόσεων ραδιενεργού ιωδίου και CT – NM, μοναδικά και αυτά στην προαναφερθείσα περιοχή.

Το Π.Γ.Ν.Ι. είναι το πρώτο δημόσιο Νοσοκομείο το οποίο αναφορικά με τα απεικονιστικά Εργαστήρια είναι πλήρως ψηφιακό – ψηφιοποιημένο, ενώ εδώ και 5 χρόνια λειτουργεί σε πλήρη ανάπτυξη σύστημα PACS/RIS το οποίο εκτός από την αρχειοθέτηση των απεικονιστικών εξετάσεων που πραγματοποιούνται, δίνει στον θεράποντα ιατρό τη δυνατότητα πρόσβασης στις εν λόγω εξετάσεις, μέσω δικτύου που καλύπτει το σύνολο των κλινικών, μονάδων, τακτικών ιατρείων και τμήματος Επειγόντων του Νοσοκομείου. 

Η εγκατάσταση και λειτουργία του συστήματος είχε ως αποτέλεσμα τη δραστική περικοπή των δαπανών που αφορούν αγορά αναλώσιμου ακτινολογικού υλικού (φιλμ), αφού πλέον οι απεικονιστικές εξετάσεις δύνονται σε μέσα ψηφιακής αποθήκευσης, υποπολλαπλάσιου των φιλμ κόστους.

Παρά την αδιαμφισβήτητη διάθεση όλων μας να στηρίξουμε τη λειτουργία του Νοσοκομείου και την παροχή υπηρεσιών υγείας υψηλού επιπέδου, μια σειρά προβλημάτων αποτελούν τροχοπέδη στην όλη προσπάθεια. Τα κυριότερα από τα προβλήματα αυτά, τα οποία έπρεπε ήδη να είχαν λυθεί, είναι τα ακόλουθα:

Ι) Νέος Οργανισμός του Νοσοκομείου
Εδώ και πολλά χρόνια γινόταν συζήτηση για την ανάγκη εκσυγχρονισμού του ιδρυτικού Οργανισμού του Π.Γ.Ν.Ι. (1989) δεδομένης της ανεπάρκειάς του, αφού από την έναρξη λειτουργίας του Ιδρύματος μέχρι και σήμερα οι κλινικές, οι εφαρμοζόμενες μέθοδοι, τα επιστημονικά πεδία, οι παρεχόμενες εξειδικευμένες υπηρεσίες κ.ο.κ., πολλαπλασιάστηκαν, χωρίς όμως να αυξηθούν αντίστοιχα και οι οργανικές θέσεις σε εξειδικευμένο προσωπικό (Νοσηλευτικό, Παραϊατρικό, Βοηθητικό, Τεχνικό κτλ). Επανειλημμένα, τόσο οι εκάστοτε Διοικήσεις όσο και ο Σύλλογος Εργαζομένων κάναμε υπομνήματα τόσο σε επίπεδο Υγειονομικών Περιφερειών όσο και στην Ηγεσία του Υπουργείου Υγείας περιγράφοντας το μέγεθος του προβλήματος και υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα για άμεση κάλυψη των αναγκών αλλά και την επικαιροποίηση του Οργανισμού βάσει των νέων δεδομένων και την εναρμόνισή του με τις νέες τεχνολογικές απαιτήσεις (που απαιτούσαν την πρόβλεψη και οργανικών θέσεων νέων ειδικοτήτων).

Και ενώ όλοι περιμέναμε το αυτονόητο, τον εκσυγχρονισμό δηλ του Οργανισμού, με την δημοσίευση του πολυαναμενόμενου Νέου Οργανισμού (ΦΕΚ 1243/Β/11-4-2012) διαπιστώσαμε ότι όχι απλώς δεν προστέθηκε κάτι από όσα ήταν απαραίτητα, αλλά τουναντίον ο Νέος Οργανισμός δεν περιελάμβανε ζωτικά τμήματα του Νοσοκομείου όπως τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, τη Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας, το Διαβητολογικό Κέντρο της Ενδοκρινολογικής Κλινικής, τη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων Συμπαγών Οργάνων και τη Μονάδα Μεταμόσχευσης Κερατοειδούς!!! Αντίστοιχα και 24 οργανικές θέσεις, οι οποίες είναι καλυμμένες, είναι εκτός του Νέου Οργανισμού.

Αναρωτιόμαστε – εύλογα θεωρούμε – τί είδους Οργανισμός είναι αυτός που από ένα Τριτοβάθμιο Νοσηλευτικό Ίδρυμα αφαιρεί ακόμη και την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας!
Αποτελεί λοιπόν αδήριτη και επιτακτική ανάγκη για την διόρθωση των λαθών του προαναφερθέντος «Νέου Οργανισμού» βάσει των πραγματικών αναγκών του Ιδρύματος, της ιατρoτεχνολογικής εξέλιξης αλλά και της επέκτασής του. 

Ήδη παραδόθηκε και ξεκίνησε - εν μέρει - τη λειτουργία του το 4ο κτήριο συνολικού εμβαδού 8.500 τ.μ., στο οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη η εγκατάσταση και άλλων εξειδικευμένων νοσηλευτικών, εργαστηριακών (PET/CT) και θεραπευτικών μονάδων. Πρέπει, το ταχύτερο δυνατό, να συσταθεί επικαιροποιημένος Οργανισμός που θα προβλέπει το σύνολο των υπαρχουσών αλλά και των νέων λειτουργιών.

Και φυσικά επείγουσα ανάγκη είναι οι - με διαφανή και αξιοκρατικά κριτήρια - κρίσεις Διευθυντών και Προϊσταμένων (οι τελευταίες πραγματοποιήθηκαν το 2005!), η λειτουργία των Υπηρεσιακών Συμβουλίων, ώστε να ακολουθήσει και η στελέχωση του Νοσοκομείου και με το λοιπό απαραίτητο Προσωπικό. 

Στο πλαίσιο αυτό υπογραμμίζουμε την ανάγκη να βρεθεί ο κατάλληλος τρόπος ώστε να εξεταστούν και πάλι τα καθηκοντολόγια των υπαλλήλων κατηγορίας ΔΕ και να δοθούν κίνητρα στους Εργαζόμενους αυτούς ώστε να ενταχθούν – για όσους το επιθυμούν – σε εκπαιδευτικές διαδικασίες αναβάθμισης του πτυχίου τους.

Σημειώνουμε ότι σήμερα το σύστημα Υγείας επιφορτίζει τους υπαλλήλους αυτούς με καθήκοντα που δεν τους αντιστοιχούν (π.χ. Βοηθοί Νοσηλευτές ΔΕ) χωρίς όμως να τους αναγνωρίζει κανένα δικαίωμα ίσων ευκαιριών με τους αντίστοιχους ΠΕ και ΤΕ συναδέλφους τους, και χωρίς φυσικά να θίγονται τα κεκτημένα των Εργαζομένων τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

ΙΙ) Οικονομική Επιχορήγηση του Π.Γ.Ν.Ι.
Παρατηρώντας κανείς τις επιχορηγήσεις που πιστώθηκαν στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομειακά Ιδρύματα της ηπειρωτικής Ελλάδας (πλην Αττικής και Θεσσαλονίκης) τα τελευταία χρόνια (τα στοιχεία είναι διαθέσιμα στο www.diavgeia.gov.gr) θα παρατηρήσει την κατάφορη και εξόφθαλμη αδικία που υφίσταται το Π.Γ.Ν.Ι., όσον αφορά στην οικονομική του βιωσιμότητα και την ανάπτυξη του. 

Τα οικονομικά λοιπόν μεγέθη «μιλάνε» από μόνα τους. Νιώθουμε την ανάγκη να υπογραμμίσουμε τη κραυγαλέα ανισότητα μεταξύ της μεταχείρισης του Π.Γ.Ν. Πατρών και του Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων, δύο Νοσοκομείων που ανήκουν στην ίδια Δ.Υ.ΠΕ., έχουν συγκρίσιμα μεγέθη και προσφέρουν αντίστοιχες υπηρεσίες Υγείας. 

Με τη διαφορά όμως ότι το Π.Γ.Ν.Ι. καλύπτει μεγαλύτερη γεωγραφική περιοχή αλλά και την γειτνιάζουσα Αλβανία (στα πλαίσια διακρατικών συμφωνιών). Ενδεικτικός της λειτουργίας του Π.Γ.Ν.Ι. είναι ο αριθμός των 400.000 ασθενών που εξυπηρετήθηκαν από το Νοσοκομείο το 2018.

ΙΙΙ) Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (Φ.Ι.Α.)
Το Φ.Ι.Α. του Π.Γ.Ν.Ι. είναι ένα από τα λίγα αντίστοιχα δημόσια Κέντρα στην Χώρα και το μοναδικό στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Ιονίων Νήσων. 

Έχει σύγχρονες εγκαταστάσεις και υποδομές, οι οποίες δυστυχώς δεν αξιοποιούνται σε όλο τους το εύρος λόγω της υποστελέχωσής του (λειτουργούν μόνο οι 12 από τις 50 κλίνες λόγω ελλείψεων σε Προσωπικό). 

Οι κατά καιρούς αιτήσεις για στελέχωση του Φ.Ι.Α. έχουν παραπεμφθεί στις «καλένδες», την ώρα που αντίστοιχα ιδιωτικά κέντρα στην περιοχή παρουσιάζονται να κάνουν «χρυσές» δουλείες!

ΙV) Τραγικές Ελλείψεις σε Προσωπικό
Αποτέλεσμα της ανυπαρξίας Οργανισμού που να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα του Νοσοκομείου, είναι και οι μεγάλες ελλείψεις σε Προσωπικό. Για παράδειγμα ενώ βάσει του οργανογράμματος της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας οι οργανικές θέσεις ΤΕ – ΔΕ Νοσηλευτικής είναι καλυμμένες, το Νοσηλευτικό Προσωπικό που είναι τοποθετημένο δεν επαρκεί να καλύψει τις ανάγκες του Νοσοκομείου.

Ιδιαίτερη βαρύτητα πρέπει να δοθεί στην αύξηση των οργανικών θέσεων σε κλάδους ΤΕ Μαιών, ΥΕ Βοηθ. Υγ. Προσωπικού, ΤΕ Νοσηλευτών, ΔΕ Αδελφών Νοσοκόμων, ΤΕ Ραδ. – Ακτινολογίας, ΔΕ Χειρ. – Εμφανιστών, ΤΕ Ιατρ. Εργαστηρίων, ΔΕ Παρασκευαστών αλλά και ΤΕ Λογοθεραπείας, Τεχνικών και Διοικητικών, ενώ αντίστοιχες ενέργειες θα πραγματοποιηθούν και για όλους τους άλλους κλάδους, ανάλογα με τις σημερινές αλλά και τις αναμενόμενες απαιτήσεις του Νοσοκομείου.

Ιδιαίτερα τώρα με την αύξηση του αριθμού όσων αποχωρούν λόγω συνταξιοδότησης και το «πάγωμα» των προσλήψεων, τα κενά που δημιουργούνται είναι τεράστια και θέτουν σε κίνδυνο την λειτουργία του Νοσοκομείου.

Σημειώνουμε ότι στο θέμα των ελλείψεων σε Μόνιμο Προσωπικό, η Ηγεσία του Υπουργείου πρέπει να προβεί σε άμεσες λύσεις γιατί ήδη το Νοσοκομείο λειτουργεί με οριακή σύνθεση. Και επειδή η φύση της λειτουργίας του είναι άκρως ευαίσθητη, οφείλουμε να λάβουμε μέτρα πριν συμβεί το «μοιραίο».

Η κατάσταση αυτή έχει ενταθεί ακόμη περισσότερο με την παράδοση προς χρήση της νέας πτέρυγας του Νοσοκομείου και το γεγονός ότι γίνεται προσπάθεια από την πλευρά της Διοίκησης να λειτουργήσουν νέες δομές με συμβάσεις ΙΔΟΧ καθώς και Επικουρικού Προσωπικού του οποίου είναι αβέβαιο το εργασιακό του μέλλον.

Επιπλέον σημειώνουμε ότι είναι αδήριτη η ανάγκη να ενταχθούν στο σχεδιασμό του Νοσοκομείου Κλινικές και Μονάδες οι οποίες δεν υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή. Ενδεικτικές είναι η Αγγειοχειρουεγική Κλινική, Μ.Ε.Θ. Παίδων, κλπ.

V) Λειτουργία Νέου Κτηρίου
Η έναρξη της λειτουργίας του 4ου Κτηρίου, βασίστηκε σε ένα σχέδιο επαναχωροθέτησης των Κλινικών του νοσοκομείου, το οποίο εκπονήθηκε από Επιτροπή ορισθείσα από τον Διοικητή του Νοσοκομείου. 

Το σχέδιο αυτό βρήκε - για πολλούς και διαφορετικούς λόγους, τεκμηριωμένους σε κάθε περίπτωση - αντίθετους την Ε.Ι.Ν.Η., τον Σύλλογο Εργαζομένων, τον Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας και τον Χειρουργικό Τομέα του Π.Γ.Ν.Ι., τον Διευθυντή της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής, το Επιστημονικό Συμβούλιο και την Ιατρική Σχολή. Παρόλες τις τεκμηριωμένες ενστάσεις, το σχέδιο υπερψηφίστηκε με οριακή πλειοψηφία στο Δ.Σ. του Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων. 

Το Σχέδιο αυτό, από τη στιγμή της κατάθεσής του αλλά και καθ' όλη την πορεία υλοποίησής του δημιούργησε εντάσεις μεταξύ όλων των εμπλεκομένων, και κλίμα δυσπιστίας απέναντι στις πραγματικές προθέσεις της Διοίκησης.

Η κυριότερη αστοχία στου εν λόγω Σχεδίου εδράζεται στο γεγονός ότι εκπονήθηκε με κύριο γνώμονα τη συγκάλυψη της ανάγκης σε ανθρώπινο δυναμικό (κυρίως νοσηλευτικό). 

Ενώ τα επίσημα στοιχεία του Π.Γ.Ν.Ι. όπως προκύπτουν από την ετήσια έκθεση πεπραγμένων 2018 δείχνουν ότι διατηρήθηκε η αυξητική τάση του συνολικού αριθμού εξυπηρετούμενων ασθενών, από όλα γενικά τα Τμήματα του Νοσοκομείου, φτάνοντας τους 400.000 ασθενείς ετησίως και παρουσιάζοντας αύξηση 12,93% σε σχέση με το 2017. 

Η αυτή αυξητική τάση των εξυπηρετούμενων ασθενών, αφορά τόσο τους νοσηλευθέντες ασθενείς σε κλινικές όσο και τους ασθενείς που επισκέπτονται τα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία και το Τμήμα Επειγόντων του Νοσοκομείου. 

Έτσι ενώ το 2012 σε κάθε ιατρό (οποιασδήποτε βαθμίδας) αντιστοιχούσαν 490 ασθενείς ετησίως, το 2015 αντιστοιχούσαν 604, το 2017 ο αριθμός αυτός ανήλθε στους 755 ασθενείς και το 2018 έφτασε τους 795 ασθενείς ανά γιατρό. 

Αντίστοιχα για το νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ το 2012 σε κάθε νοσηλευτή/τρια αντιστοιχούσαν 311 ασθενείς ετησίως, το 2015 αντιστοιχούσαν 382, το 2017 αντιστοιχούσαν 410 ασθενείς και το 2018 ανήλθαν σε 455 ανά νοσηλευτή/τρια.

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, φαίνεται πως προτεραιότητα της Διοίκησης δεν είναι η ισχυροποίηση της λειτουργίας των ήδη υπαρχόντων κλινικών, με ενίσχυση του ιδιαίτερα επιβαρυμένου προσωπικού, αλλά η αποδυνάμωση τους και η ένταξη του προσωπικού αυτού στη λειτουργία του νέου κτηρίου. 

Αυτό είχε ως αρνητικό αποτέλεσμα την συνένωση των επιμέρους κλινικών τμημάτων της Ορθοπεδικής, της Χειρουργικής και της Παιδιατρικής Κλινικής με αντίκτυπο την επιβάρυνση και αφαίμαξη του ήδη βεβαρυμμένου προσωπικού.

Ως Εργαζόμενοι πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός που έχει γίνει για το 4ο κτήριο, χωρίς την ενίσχυση με νέο μόνιμο προσωπικό και χωρίς Νέο Οργανισμό και αύξηση του Προϋπολογισμού.

VΙ) Συμβασιούχοι Υπάλληλοι Π.Γ.Ν.Ι. (Ι.Δ.Ο.Χ., Επικουρικοί, Ο.Α.Ε.Δ. κ.λπ.)
Την τελευταία διετία στο Νοσοκομείο μας υπηρετεί μεγάλος αριθμός συμβασιούχων οι οποίοι καλύπτουν σημαντικές ανάγκες για τη λειτουργία του Νοσοκομείου (καθαριότητα, εστίαση, ιματισμός, φύλαξη) καθώς και προσωπικό άλλων ειδικοτήτων κυρίως σε Νοσηλευτικό Προσωπικό, με το οποίο στηρίχτηκε η έναρξη λειτουργίας του 4ου κτηρίου. 

Θεωρούμε ότι το συγκεκριμένο προσωπικό είναι απαραίτητο διότι ο αριθμός των ασθενών που επισκέπτεται το νοσοκομείο μας τα τελευταία χρόνια είναι αυξητικός (400.000 ασθενείς το 2018) και οι ανάγκες για την λειτουργία είναι μεγάλες καθώς οι ήδη αποχωρήσαντες σε σύνταξη αλλά και αυτοί που αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν στα προσεχή χρόνια δημιούργησαν και θα δημιουργήσουν μεγάλες ελλείψεις προσωπικού.

Με την έναρξη της λειτουργίας του 4ου κτηρίου οι ανάγκες αυτές πολλαπλασιάστηκαν και πρέπει να δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε αυτό το έμπειρο και καταρτισμένο προσωπικό να παραμείνει στις θέσεις του.

Προτείνουμε:
α. Στο Νέο Οργανισμό να συμπεριληφθούν θέσεις για την καθαριότητα, την εστίαση, την φύλαξη και τον ιματισμό.
β. Να μοριοδοτηθούν στις προσεχείς προκηρύξεις το ήδη εργαζόμενο προσωπικό ή και να γίνει μετατροπή των συμβάσεων αυτών σε Αορίστου Χρόνου.
VΙΙ) Αποκατάσταση αδικιών που θίγουν τους Εργαζομένους

Σε συνέχεια των όσων αναφέραμε για τον δημοσιευθέντα Οργανισμό, τονίζουμε ότι μεταξύ των άλλων, προβαίνει στον αποκλεισμό Εργαζομένων από τη διεκδίκηση θέσεων ευθύνης και εξέλιξης, καταστρατηγώντας το κριτήριο της ισοτιμίας. Για παράδειγμα ενώ δεν προβλέπει υπηρεσία Πληροφορικής και εντάσσει τους υπαλλήλους ΠΕ Πληροφορικής στο δυναμικό της Διοικητικής Υπηρεσίας, εν τούτοις αποκλείει τη συγκεκριμένη κατηγορία από τη διεκδίκηση θέσεων ευθύνης στη Διοικητική Υπηρεσία.

Αποκλεισμούς κατηγοριών Εργαζομένων έχουμε και από την καταβολή του επιδόματος επικινδύνου εργασίας. Κλάδοι Εργαζομένων που απασχολούνται σε τέτοιες εργασίες δε προβλέπεται να λαμβάνουν το επίδομα. 

Για παράδειγμα Φυσιοθεραπευτές, Λογοθεραπευτές, Μηχανικοί, οδηγοί κτλ, καίτοι εργάζονται σε Νοσοκομειακό Περιβάλλον, έρχονται σε επαφή με ασθενείς ή μολυσματικά απορρίμματα, έχουν εξαιρεθεί του επιδόματος.

Και μάλιστα η εξαίρεση αυτή συμπίπτει με την γενικότερη οικονομική εξαθλίωση που υπέστησαν όλοι οι μισθωτοί, και δη οι Εργαζόμενοι στο χώρο της Υγείας, οι μισθοί των οποίων υπήρχαν ανέκαθεν από τους χαμηλότερους του Δημόσιου Τομέα.

 Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (Β.Α.Ε.):
Στο πλαίσιο των αδικιών που υφίστανται οι Εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία αποτελεί και η μη ένταξή τους στο καθεστώς των Β.Α.Ε., παρόλο που οι συνθήκες εργασίας σ’ αυτά διέπονται κατ’ εξοχήν από τις προϋποθέσεις του Νόμου για τα Β.Α.Ε. Θεωρούμε πως αποτελεί επιτακτική ανάγκη – και για λόγους δικαιοσύνης – η συμπερίληψη του συνόλου των Εργαζομένων των Νοσοκομείων στο καθεστώς αυτό.

 Επέκταση Ειδικής Άδειας:
Βάσει α) του Άρθρου 105 Ν. 2071/92 και β) της Υπουργική Απόφαση υπ’ αριθμ. Υ4α/3024/93 Υπουργικής Απόφασης, έγινε επέκταση της συγκεκριμένης άδειας με Φ.Ε.Κ. 5489/τ.Β’/2018 συγχρόνως δημοσιεύτηκε και ερμηνευτική εγκύκλιος αυτής. 

Θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχει ομοιομορφία μεταξύ της εγκυκλίου και του Νόμου στο σύνολο των Νοσοκομείων της Ελλάδας και για να συμβεί αυτό απαιτείτε ξεκάθαρη διευκρίνιση Κλινικών Μονάδων και Ειδικοτήτων. Σε καμία περίπτωση δε θα ανεχτούμε επιλεκτική εφαρμογή του Νόμου και θα κινηθούμε με κάθε νόμιμο τρόπο για την διεκδίκηση της συγκεκριμένης άδειας.

 Επαναφορά ειδικής άδειας εργασίας σε χώρους Ιοντιζουσών Ακτινοβολιών:
Ο Σύλλογος Εργαζομένων θεωρεί αναγκαία την επαναφορά της ειδικής ακτινολογικής άδειας για τους Εργαζόμενους σε Εργαστήρια Ιοντιζουσών Ακτινοβολιών, καθώς τα κριτήρια κατάργησής της αφ’ ενός μεν δεν στηρίχτηκαν σε καμία επιστημονική βάση και αφ’ ετέρου σε ολόκληρη την Ευρώπη υπάρχουν διάφορες ευεργετικές ρυθμίσεις για το Προσωπικό που εργάζεται σε τέτοιους χώρους.

 Ασφάλεια και Υγιεινή στους Χώρους Εργασίας:
Ο Σύλλογος Εργαζομένων έχει ποικιλοτρόπως τονίσει την αδήριτη ανάγκη ορισμού Ιατρού Εργασίας και Τεχνικού Ασφαλείας. Θεωρούμε πως η τακτοποίηση της παραπάνω εκκρεμότητας αποτελεί «εκ των ων, ουκ άνευ» για την ασφάλεια των Εργαζομένων, η οποία θα πρέπει να είναι πρωτεύουσας σημασίας για το Υπουργείο Υγείας.

 Ένδυση και Υπόδηση Προσωπικού :
Τα τελευταία χρόνια ο Σύλλογος Εργαζομένων είναι αναγκασμένος να βρίσκεται σε διαρκείς δικαστικούς αγώνες ζητώντας το αυτονόητο: να χορηγούνται στους δικαιούχους ότι προβλέπεται για την ένδυση και υπόδηση ώστε και η ομοιομορφία του Προσωπικού και η έξωθεν καλή εικόνα του Νοσοκομείου να επιτυγχάνεται, αλλά και οι κανόνες υγιεινής των Εργαζομένων να τηρούνται.

Θεωρούμε ότι η απόφαση του Δ.Σ. που ελήφθη πρόσφατα πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα και να χορηγηθεί στο σύνολο του προσωπικού (Νοσηλευτικό, Παραϊατρικό, Τεχνικό, Ιατρικό) οι στολές και ο εξοπλισμός που απαιτείται.
 
Κύριε Υπουργέ,
με το παρόν υπόμνημά μας ακροθιγώς αναφερθήκαμε σε ορισμένα από τα φλέγοντα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Π.Γ.Ν.Ι., τα οποία και δημιουργούν πλείστες όσες παρενέργειες στην καθημερινή του λειτουργία και στην απρόσκοπτη παροχή υπηρεσιών υγείας προς όσους συνανθρώπους μας το έχουν ανάγκη. 

Η υγεία, ως το ύψιστο κοινωνικό αγαθό, πρέπει να διασφαλίζεται από κάθε κράτος πρόνοιας. Είναι λοιπόν υποχρέωση όλων όσων εμπλέκονται με το χώρο υγείας να εργάζονται προς την κατεύθυνση αυτή. Θεωρούμε λοιπόν υποχρέωση της Πολιτείας να ενσκήψει με διάθεση επίλυσης στα προβλήματα του Π.Γ.Ν.Ι., τα περισσότερα από τα οποία έπρεπε ήδη να έχουν διευθετηθεί.

Εμείς ως Σύλλογος Εργαζομένων είμαστε διαθέσιμοι για κάθε βοήθεια προς την κατεύθυνση αυτή. Άλλωστε αν το Π.Γ.Ν.Ι. συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες του, βασίζεται κατ’ αποκλειστικότητα στο φιλότιμο των Εργαζόμενων σ’ αυτό. Επειδή όμως οι αντοχές όλων εξαντλούνται, πρέπει κάτι να γίνει άμεσα!
 
To Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων στο Π.Γ.Ν.Ι.
Φλούδας Γεώργιος Πρόεδρος 
Φωτίου Άρης Αντιπρόεδρος 
Γιολάντα Ζήκα Γεν. Γραμματέας 
Δαβής Παναγιώτης Ταμίας 
Αγγέλης Νικόλαος Αναπληρωτής Γραμματέας 
Οικονόμου Μαργαρίτα Μέλος 
Κίτσιος Ευάγγελος Μέλος 
Σαφαρίκας Λεωνίδας Μέλος 
Πρέντζας Γεώργιος Μέλος

vimanews.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: στον Υπουργό Υγείας κο Ξανθό από τον Σύλλόγο Εργαζομένων στο Π.Γ.Ν.Ι.
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 3936821980028673118
Σχόλια
item