Μανολέτε: Ο κορυφαίος ταυρομάχος που άφησε την τελευταία του πνοή στο καθήκον της ψυχαγωγίας Μανολέτε: Ο κορυφαίος ταυρομάχος που άφησε την τελευταία του πνοή στο καθήκον της ψυχαγωγίας | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Μανολέτε: Ο κορυφαίος ταυρομάχος που άφησε την τελευταία του πνοή στο καθήκον της ψυχαγωγίας

Μανολέτε: Ο κορυφαίος ταυρομάχος που άφησε την τελευταία του πνοή στο καθήκον της ψυχαγωγίας
Ο Μανολέτε είναι ο μεγαλύτερος ίσως ταυρομάχος που πέρασε ποτέ από την ισπανική αρένα και σίγουρα ο κορυφαίος που άφησε την τελευταία του πνοή στο καθήκον της ψυχαγωγίας.
Όταν τον νίκησε ο ταύρος στην αρένα του Λινάρες στις 29 Αυγούστου 1947, θεωρούνταν ήδη εθνικός θησαυρός της χώρας και μια από τις μεγαλύτερες τουριστικές ατραξιόν της Ισπανίας! Ολόκληρο μουσείο (Μουσείο Ταυρομαχίας) στήθηκε στη γενέτειρά του Κόρδοβα προς τιμήν του.
Ο Μανουέλ Ροδρίγκεζ Σάντσεζ, που θα έμενε γνωστός με το καλλιτεχνικό του ψευδώνυμο «Μανολέτε», αποτέλεσε ορόσημο για την επικράτεια της ταυρομαχίας, καθώς καθιέρωσε το δικό του στιλ σε τέτοιο βαθμό που η ιστορία του βάρβαρου αθλήματος χωρίζεται πια σε προ και μετά Μανολέτε!
Ο ματαδόρ άφησε το χνάρι του βαθιά στον χώρο της ταυρομαχίας, πυροδοτώντας πολεμικές και παθιασμένους διαξιφισμούς τόσο μεταξύ των ταυρομάχων όσο και ανάμεσα στο κοινό, καθώς έφερε στις βαλίτσες του μια πληθώρα νέων τεχνικών στην ταυρομαχία αλλάζοντας άρδην την ίδια την καθημερινότητα της αρένας.
Ο Μανολέτε πήρε τα βασικά εργαλεία της ταυρομαχίας και τα μετέτρεψε σε ένα απαράμιλλο θέαμα που δεν ήταν για λιπόψυχους: ο ματαδόρ στεκόταν αγέρωχα ακίνητος κάνοντας τον ταύρο να περιστρέφεται γύρω του, με τα κέρατά του να τον αγγίζουν σχεδόν!
Ακόμα και τον τραγικό θάνατο του περήφανου ζώου είχε μετατρέψει σε τέρψη για τα μάτια του φιλοθεάμονος κοινού, παίρνοντας απίστευτα ρίσκα για τη δική του ζωή. 
Πάμπολλες φορές τα φαρμακερά κέρατα του ταύρου πέρασαν ξυστά από το σώμα του, κάποιες φορές τον βρήκαν κιόλας, προκαλώντας ρίγη ανατριχίλας στις εξέδρες.
Αλλά και για την ίδια την ιστορία της ταυρομαχίας είναι ογκόλιθος, καθώς έδρασε αμέσως μετά τα αιματοβαμμένα χρόνια του ισπανικού εμφυλίου, όταν κανείς δεν είχε πια την όρεξη να αναβιώσει τη δολοφονική σκληρότητα των ταυρομαχιών. 
Κι όμως, ο Μανολέτε άλλαξε τον βαρύ παραδοσιακό ταύρο με νεότερα και πιο ενεργητικά ζώα, δίνοντας στην ταυρομαχία νέες προοπτικές και κάνοντάς τη σύμβολο τελικά της εθνικής αναγέννησης!
Κι όλα αυτά πριν καν φτάσει στα 30 χρόνια της ζωής του, όταν ένας νεαρός και αδάμαστος ταύρος έμελλε να αποδείξει πως δεν κερδίζει πάντα ο άνθρωπος στην αρένα…

Πρώτα χρόνια

mmalvlolellters1
Ο Μανουέλ Λαουρεάνο Ροδρίγκεζ Σάντσεζ γεννιέται στις 4 Ιουλίου 1917 στην Κόρδοβα, την καρδιά της ισπανικής ταυρομαχίας, μέσα σε χαροκαμένη οικογένεια ματαδόρ. 
Ο θείος του είχε σκοτωθεί από διαβόητο ταύρο μέσα στην αρένα και η μητέρα του ήταν ήδη χήρα ταυρομάχου όταν παντρεύτηκε τον ματαδόρ πατέρα του, ο οποίος τυφλώθηκε και πέθανε μέσα στη φτώχεια πριν κλείσει ο μικρός το πέμπτο έτος της ηλικίας του.
Ο Μανουέλ δεν θα ξέφευγε από τη μοίρα που φαινόταν να σφραγίζει την οικογένεια και ήδη από 12 ετών παιδί θα βρεθεί στην αρένα να εκπαιδεύεται για ταυρομάχος! 
Αφού ολοκλήρωσε τη βασική εκπαίδευση σε μόλις έναν μήνα, εμφανίστηκε για πρώτη φορά ως επαγγελματίας ταυρομάχος σε ηλικία 13 ετών. Το 1933 θα βρεθεί μέλος μιας κωμικής μπάντας ταυρομάχων που λεγόταν «Χαλίφηδες».
mmalvlolellters3
Ο λιπόσαρκος και αδέξιος έφηβος ανακαλύφθηκε στις αρένες της Κόρδοβας από έναν παλαίμαχο ταυρομάχο που λειτουργούσε ως κυνηγός ταλέντων. 
Αφού αναγνώρισε τις καλές προοπτικές του πιτσιρικά, τον παίρνει υπό την προστασία του στη Μαδρίτη. 
Η ισόβια σχέση με τον προπονητή του θα κάνει τον Μανολέτε έναν σωστό χορευτή της αρένας!
Τόσο η χάρη που είχε στα πόδια όσο και το εξευγενισμένο στιλ του ήταν πρωτόγνωρα για τον χώρο των ταυρομαχιών. 
Ο νεαρός πλαισίωνε τις ικανότητές του με απίστευτο θάρρος, παντελή έλλειψη φόβου αλλά και μια στωικότητα μπροστά στο μανιασμένο θηρίο που θα τον έστεφαν σύντομα βασιλιά του σπορ.
mmalvlolellters4
Η πρώτη του κανονική ταυρομαχία ως ματαδόρ θα έρθει στις 2 Ιουλίου 1939 στη Σεβίλλη και μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχει πάρει ήδη μέρος σε 16 μάχες με τον ταύρο…

Ο θρυλικός ματαδόρ

mmalvlolellters2
Τόσο ραγδαία ήταν η άνοδος του Μανολέτε στην επικράτεια της ταυρομαχίας που μέσα σε πολύ λίγα χρόνια θεωρούνταν ήδη εθνικός θησαυρός της Ισπανίας! 
Ακόμα και ο περίφημος ματαδόρ Χουάν Μπελμόντε τον έχρισε διάδοχό του όταν αποσύρθηκε από την αρένα το 1935.
Δεκάδες χιλιάδες κόσμου έσπευδαν στην αρένα για να θαυμάσουν από κοντά τον χορευτή-ματαδόρ και εκατοντάδες από δαύτους στρατοπέδευαν έξω από το στάδιο για μέρες ώστε να εξασφαλίσουν καλές θέσεις. 
Όσο για τον Μανολέτε, ζητούσε και έπαιρνε τεράστιες χρηματικές αμοιβές, ανήκουστες μέχρι πρότινος για το σπορ, καθώς όλοι ήξεραν ότι η αρένα θα ήταν κατάμεστη.
mmalvlolellters5








Όταν ξέσπασε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, ο Μανολέτε μετακόμισε στη Λατινική Αμερική και είδε τη φήμη του να εξαπλώνεται σε όλο τον νότο της ηπείρου! 
Τέτοια ήταν η απήχησή του στο Μεξικό, το Περού, τη Βενεζουέλα και την Κολομβία που ακόμα και καυγάδες ξεσπούσαν για ένα μαγικό χαρτάκι για τις παραστάσεις του, την ίδια ώρα που κυκλοφόρησαν κούκλες Μανολέτε για τα κοριτσάκια αλλά και αλκοόλ με το όνομά του για την ψυχαγωγία των ενηλίκων!
mmalvlolellters7
Υπολογίζεται ότι η περιουσία του στη δεκαετία του 1940 ήταν πάνω από 4 εκατ. δολάρια. 
Ο Μανολέτε έφερε στην Ισπανία και μια αμερικανική κούρσα Buick, παρά το γεγονός ότι βενζίνη για να τη φουλάρει δεν υπήρχε στη χώρα…
epirusblog.gr
5 of 5
Μανολέτε: Ο κορυφαίος ταυρομάχος που άφησε την τελευταία του πνοή στο καθήκον της ψυχαγωγίας
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 7581883167607343411
Σχόλια
item