Ποιοι δανειολήπτες κινδυνεύουν με έξωση από το νόμο Κατσέλη Ποιοι δανειολήπτες κινδυνεύουν με έξωση από το νόμο Κατσέλη | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Ποιοι δανειολήπτες κινδυνεύουν με έξωση από το νόμο Κατσέλη

Ποιοι δανειολήπτες κινδυνεύουν με έξωση από το νόμο Κατσέλη
Χιλιάδες δανειολήπτες που βρίσκονται υπό το καθεστώς του νόμου Κατσέλη κινδυνεύουν να υποστούν έξωση από τις διατάξεις που προστατεύουν την πρώτη κατοικία από πλειστηριασμό μετά το τέλος του μήνα, εφόσον δεν έχουν μέχρι τότε προσκομίσει βεβαίωση οφειλών από τις τράπεζες. 
Η διαδικασία έξωσης προβλέπεται στο πλαίσιο των αλλαγών που έγιναν με την θέσπιση του νέου πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, το οποίο έχει ήδη ψηφιστεί και αναμένεται να λειτουργήσει το επόμενο διάστημα, όταν θα είναι έτοιμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα υποβάλλονται οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων.
Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, οι τελευταίοι απαίτησαν να υιοθετηθεί η πρόβλεψη ότι όσοι δανειολήπτες δεν προσκομίσουν αναλυτική βεβαίωση οφειλών από τις τράπεζες μέχρι το τέλος Απριλίου θα τεθούν εκτός του νόμου.
Ωστόσο, λόγω τεχνικών, γραφειοκρατικών ή άλλων ζητημάτων, η διαδικασία αποδεικνύεται χρονοβόρα και πολλοί δανειολήπτες δεν έχουν λάβει τις σχετικές βεβαιώσεις, όπως λένε πηγές οι οποίες γνωρίζουν το ζήτημα. 
Στην κυβέρνηση, μάλιστα, συζητούν το ενδεχόμενο να δοθεί κάποια παράταση, αλλά παρότι το ζήτημα είναι περισσότερο τυπικό και όχι ουσίας, η απόφαση δεν είναι απλή καθώς η σχετική δέσμευση αποτελεί μέρος της συμφωνίας με τους δανειστές και θεωρητικά δεν μπορεί να τροποποιηθεί χωρίς προηγούμενο διάλογο. 
Κάτι τέτοιο, όμως, ίσως αποδειχθεί πιο περίπλοκο, καθώς ήδη είναι σε εκκρεμότητα οι συζητήσεις για τις 120 δόσεις της εφορίας, για τις οποίες επίσης οι δανειστές έχουν πολλές ενστάσεις.
Το σχέδιο για τις 120 δόσεις της εφορίας
Οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένονται στην Αθήνα στις 6 Μαΐου και το βασικό θέμα είναι το ζήτημα των 120 δόσεων για τις οφειλές στην εφορία,  το οποίο η κυβέρνηση επείγεται να κλείσει για να κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις προ των ευρωεκλογών.
Όμως από τις πρώτες ανεπίσημες συζητήσεις με τους δανειστές, πηγές που ασχολούνται με το ζήτημα διαβλέπουν ότι θα τεθούν αρκετά ζητήματα από την πλευρά τους.
Το κυριότερο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών που έχουν μακρά πείρα στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές είναι να τεθούν περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια, όχι μόνο για τους οφειλέτες αλλά και για τους στενούς συγγενείς, όπως π.χ. καταθέσεις ή ακόμα και ακίνητα. 
Επιπλέον, θεωρείται βέβαιο ότι οι δανειστές θα θέσουν ως όρο να χρησιμοποιούνται τα εισοδηματικά κριτήρια που έχουν τεθεί για την προστασία της πρώτης κατοικίας (31.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα για ένα ζευγάρι με δύο παιδιά).
epirusblog.gr
5 of 5
Ποιοι δανειολήπτες κινδυνεύουν με έξωση από το νόμο Κατσέλη
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 8488004178014398184
Σχόλια
item