Ήπειρος: Ανθρώπινο «τείχος» κατά των πετρελαίων

Ήπειρος: Ανθρώπινο «τείχος» κατά των πετρελαίων

Ένα ανθρώπινο τείχος έξω από τις εγκαταστάσεις στις οποίες φυλάσσονται τα μηχανήματα των σεισμικών εργασιών για την έρευνα υδρογονανθράκων των πετρελαϊκών Repsol και Energean, έχουν στήσει εδώ και λίγη ώρα ακτιβιστές του ελληνικού γραφείου της Greenpeace και μέλη τοπικών πρωτοβουλιών.
Στο πλαίσιο της ακτιβιστικής δράσης, το ελληνικό γραφείο της Greenpeace ζητάει συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκη, προκειμένου να δοθούν ουσιαστικές απαντήσεις σχετικά με την ενεργειακή και κλιματική πολιτική της Ελλάδας.
«Οι εξορύξεις υδρογονανθράκων εκτός από το κλίμα απειλούν ευθέως και το τοπικό περιβάλλον. 
Προκαλεί απορία η ευκολία με την οποία οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν παραχωρήσει χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα γης και θάλασσας σε πετρελαϊκές, ακόμα και σε σπάνιας ομορφιάς και υψηλής περιβαλλοντικής και πολιτιστικής σημασίας περιοχές της χώρας, όπως η Ήπειρος, το Ιόνιο νησιωτικό σύμπλεγμα, η νοτιοδυτική Κρήτη και ο Κυπαρισσιακός Κόλπος. 
Η επιχειρησιακή επιβάρυνση και η ρύπανση που προκαλείται, αναμένεται να πλήξουν ανεπανόρθωτα ούτως ή άλλως τις τοπικές κοινωνίες, τα τοπικά προϊόντα και τον τουρισμό, ακόμα και αν δεν υπάρξει μεγάλο ατύχημα», αναφέρει σε δελτίο τύπου η Greenpeace.
«Κοντά στο τέλος της εποχής του πετρελαίου, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να παραχωρήσει τη μισή χώρα σε πετρελαϊκές για εξορύξεις. 
Αρνείται να πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό, ότι οι υδρογονάνθρακες είναι ξεπερασμένος ενεργειακός πόρος και πρέπει να τον αφήσουμε πίσω μας, ενώ δεν διστάζει να μετατρέψει τις ομορφότερες περιοχές της χώρες σε εργοτάξια εξορύξεων», ανέφερε ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.
«Συμμετέχοντας ενεργά στο κίνημα κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων στην Ήπειρο, προστατεύουμε την υδρολογική καρδιά της Ελλάδας, τα ποιοτικά μας προϊόντα, τον ήπιο τουρισμό και, πάνω από όλα, την υγεία μας», ανέφερε ο Ηλίας Ευθυμίου, μέλος της Πρωτοβουλίας Πολιτών Ενάντια στις Εξορύξεις στην Ήπειρο, και πρόσθεσε: «Θεωρούμε πως οι εξορύξεις είναι μία καταστροφική επένδυση για τον τόπο μας. 

Παρά τις υποσχέσεις, γνωρίζουμε καλά ότι οι θέσεις εργασίας που θα χαθούν θα είναι περισσότερες από αυτές που θα προκύψουν, καθώς αυτό αποδεικνύει η διεθνής εμπειρία».

agon.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Ήπειρος: Ανθρώπινο «τείχος» κατά των πετρελαίων
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 3391175121334964800
item