Εκλογές στην Ισπανία: Οι αναποφάσιστοι και η Καταλονία καθορίζουν το αποτέλεσμα

Εκλογές στην Ισπανία: Οι αναποφάσιστοι και η Καταλονία καθορίζουν το αποτέλεσμα

Το θέμα της Καταλονίας και οι αναποφάσιστοι θα δώσουν τον «τόνο» στις εκλογές της Ισπανίας την Κυριακή 28 Απριλίου με τους ηγέτες των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων να σηκώνουν τα μανίκια για να αλιεύσουν την ψήφο του 30% του εκλογικού σώματος. 

Πρόκειται για τις τρίτες εθνικές εκλογές στη χώρα μέσα σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια, γεγονός που επιβεβαιώνει την παρατεταμένη πολιτική κρίση στη χώρα με το ζήτημα της Καταλονίας να παραμένει στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης.

Χθες, οι ηγέτες των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων διασταύρωσαν τα ξίφη τους στο κρατικό δίκτυο «RTVE» σε υψηλούς τόνους χωρίς όμως να υπάρξει νικητής, όπως επισημαίνουν τα ισπανικά ΜΜΕ.

Οι τέσσερις υποψήφιοι για τις εκλογές ανανέωσαν το τηλεοπτικό ραντεβού τους για απόψε, σε μία νέα τηλεμαχία που θα τους δώσει μία ακόμη ευκαιρία να διαφοροποιηθούν μεταξύ τους.

Η ανεξαρτησίας της Καταλονίας αποτελεί τον βασικό πυρήνα αυτής της εκλογικής διαμάχης με τους πολιτικούς αναλυτές να διερωτώνται για τους μετεκλογικούς συνασπισμούς. 

Ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, αν και προηγείται στο σύνολο των δημοσκοπήσεων, δεν εξασφαλίζει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, ούτε ο ηγέτης του συντηρητικού «Λαϊκού Κόμματος» Πάμπλο Κασάδο. 

Το ίδιο ισχύει για τον πρόεδρο των «Ciudadanos» Άλβερτ Ριβέρα όπως και τον επικεφαλής των «Podemos» Πάμπλο Ιγκλέσιας.

Χθες, το τηλεοπτικό κοινό των ψηφοφόρων της 28ης Απριλίου δεν είδε κανέναν από τους τέσσερις ηγέτες, τον Σοσιαλιστή πρωθυπουργό Σάντσεθ, τον ηγέτη του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Κασάδο, τον πρόεδρο των Ciudadanos Ριβέρα και τον αρχηγό των Podemos Ιγκλέσιας, να υποστηρίζουν κάτι διαφορετικό από το διατυπωμένο πρόγραμμα των κομμάτων τους.

Για τους πολιτικούς αναλυτές, αυτές οι βουλευτικές εκλογές θεωρούνται από τις πιο διχαστικές από την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα, στα τέλη της δεκαετίας του ΄70 και επικεντρώνονται περισσότερο σε θέματα ταυτότητας – όπως η Καταλονία και λιγότερο στην οικονομία.

Υπενθυμίζεται ότι, το δημοψήφισμα για ανεξαρτησία στην Καταλονία - διεξήχθη τον Οκτώβριο του 2017 - κηρύχθηκε παράνομο από τα ισπανικά δικαστήρια, ωστόσο κατάφερε σοβαρό πλήγμα στην ισπανική πολιτική, το οποίο έχει το δικό του βάρος στις εκλογές της Κυριακής. 

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, μία πιθανή συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί ανάμεσα στους Σοσιαλιστές και τους Ciudadanos. 

Ο Ριβέρα, ωστόσο το έχει διαψεύσει επανειλημμένως και το ίδιο έκανε και χθες το βράδυ.
epirusblog.gr
5 of 5
Εκλογές στην Ισπανία: Οι αναποφάσιστοι και η Καταλονία καθορίζουν το αποτέλεσμα
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 3527972208325877101
item