Γιάννενα: Ένα καταφύγιο αποκαλύπτεται στο Κάστρο Γιάννενα: Ένα καταφύγιο αποκαλύπτεται στο Κάστρο | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Ένα καταφύγιο αποκαλύπτεται στο Κάστρο

Γιάννενα: Ένα καταφύγιο αποκαλύπτεται στο Κάστρο
Καταφύγιο για να αντιμετωπίσουν την έλλειψη στέγης βρίσκουν στη συντριπτική τους πλειονότητα πολλοί ανέστιοι πρόσφυγες και μετανάστες, στις σπηλιές που βρίσκονται στο Κάστρο της πόλης.
Για πολλοστή φορά τις τελευταίες ημέρες οι φύλακες της Εφορείας Αρχαιοτήτων βρέθηκαν αντιμέτωποι με το ίδιο κάθε φορά θέαμα, σε μία από τις υποτίθεται «σφραγισμένες» εισόδους στις σπηλιές κάτω από το Ασλάν Τζαμί και το Δημοτικό Μουσείο.
Όπως αποκαλύφθηκε σε αυτοψίες, παρουσία και της αστυνομίας, στο χώρο αυτό βρίσκουν μία πρόχειρη στέγη, πρόσφυγες και μετανάστες που μπορούν παράλληλα να απολαμβάνουν και κάποιες… ανέσεις όπως είναι το ηλεκτρικό ρεύμα και το νερό!
Ακόμη και εμείς δεν περιμέναμε, μπαίνοντας το πρωί της Δευτέρας από την παραβιασμένη θύρα αμέσως μετά την Κυρά Φροσύνη, ότι θα βρισκόμασταν όχι απλώς σε μία από τις σπηλιές κάτω από το Κάστρο, αλλά σε ένα κανονικό καταφύγιο!
Ο χώρος αυτός ανακατασκευάστηκε πριν από την δεκαετία του 1940 από τον ελληνικό στρατό και χρησιμοποιήθηκε κατά την περίοδο του ελληνοϊταλικού πολέμου ως ένα από τα στρατηγεία της 8ης Μεραρχίας!
Ο χώρος είναι καλά διατηρημένος και οι εικόνες που συναντά κανείς με τη βοήθεια τεχνητού φωτός είναι εντυπωσιακές θυμίζοντας αντίστοιχες εικόνες των οχυρών του Ρούπελ στη Μακεδονία.
Δαιδαλώδεις σήραγγες, που συνδέονται μεταξύ τους και καταλήγουν σε διάφορες εξόδους, ενώ σε κάθε δωμάτιο φαίνονται ακόμη τα γράμματα και οι αριθμοί που είχαν σχεδιαστεί από τον ελληνικό στρατό. 
Ρεύμα και νερό παρέχονταν στους χρήστες του καταφυγίου, αφού είχαν ολοκληρωθεί και οι υδραυλικές και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, ωστόσο οι σύγχρονοι χρήστες βρίσκουν μία καλύτερη διέξοδο, στις διπλανές κοινόχρηστες τουαλέτες, στις οποίες παρέχεται ρεύμα και νερό.
Αυτός φαίνεται πως είναι ένας βασικός λόγος για τον οποίο χρησιμοποιείται ο συγκεκριμένος χώρος που υπό άλλες όμως προϋποθέσεις θα μπορούσε όχι απλώς να έχει αξιοποιηθεί, αλλά να αποτελεί ένα κορυφαίο σημείο επισκεψιμότητας για τις χιλιάδες των επισκεπτών της πόλης, αλλά και τους ίδιους τους κατοίκους.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
ele.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Ένα καταφύγιο αποκαλύπτεται στο Κάστρο
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 5612434537976029331
Σχόλια
item