Πρέβεζα: "Προτεραιότητα για την ''Δημοτική Ανατροπή'' είναι η μέριμνα για τα αδέσποτα ζώα, αλλά παράλληλα και μέλημα όλων μας"

           Πρέβεζα: "Προτεραιότητα για την ''Δημοτική Ανατροπή'' είναι η μέριμνα για τα αδέσποτα ζώα, αλλά παράλληλα και μέλημα όλων μας"

Γράφει η Ζωή Παλιούρα Οικονομολόγος Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος Πρέβεζας με τον συνδυασμό ''Δημοτική Ανατροπή'' με υποψήφιο Δήμαρχο τον Βαγγέλη Ροπόκη.

Η ύπαρξη αδέσποτων ζώων είναι δείγμα αδιαφορίας και πληγή για τον πολιτισμό μας. Οφείλουμε να σεβόμαστε και να συνυπάρχουμε αρμονικά με τους τετράποδους φίλους μας. 

Η ισχύουσα νομοθεσία για τα «Δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό» (Νόμοι 4039/12 και 4235/14), ορίζει με σαφήνεια τις αρμόδιες αρχές, τις αρμοδιότητες, την καταγραφή και σήμανση, τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών, κ.α. 

Βάσει του άρθρου 9 του Ν. 4039/12, οι Δήμοι υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς. 

Η αρμοδιότητα αυτή μπορεί να ασκείται και από συνδέσμους δήμων, καθώς και από φιλοζωικές ενώσεις και σωματεία σε συνεργασία με το Δήμο, εφόσον αυτά διαθέτουν υποδομή, συνιστάμενη στην ύπαρξη κατάλληλων σχετικών εγκαταστάσεων ή οχημάτων μεταφοράς ζώων και ανθρώπινο δυναμικό με εμπειρία στο χειρισμό των ζώων. 

Για τον παραπάνω σκοπό κάθε Δήμος ή όμοροι ή συνεργαζόμενοι Δήμοι ιδρύουν και λειτουργούν δημοτικά ή διαδημοτικά κτηνιατρεία και καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις ή και εθελοντές φιλόζωους σε ιδιόκτητους ή μισθωμένους ή παραχωρούμενους από το Δημόσιο, την Περιφέρεια ή από ιδιώτες χώρους. 

Με λύπη παρακολουθούμε τον αυξανόμενο αριθμό των αδέσποτων σκύλων σε διάφορες περιοχές του Δήμου Πρέβεζας, τόσο στην ευρύτερη περιοχή της Πρέβεζας, όσο και στα υπόλοιπα Δημοτικά Διαμερίσματα. 

Είναι θλιβερό μάλιστα κάποιοι να επιλέγουν ως λύση τις φόλες ως μέσο περιορισμού των αδέσποτων. 

Οι αδέσποτοι σκύλοι και γάτες δεν βρέθηκαν χαμένοι στους αφιλόξενους δρόμους από δική τους επιλογή. 

Η θέση τους δεν είναι στους δρόμους των Δημοτικών Διαμερισμάτων του Δήμου μας, αλλά ως μέλη σε οικογένειες που θα τα αγαπήσουν και με τη σειρά τους τα ζώα θα ανταποδώσουν την αγάπη στους ιδιοκτήτες τους. 

Αποδοκιμάζουμε πάρα πολλοί συμπολίτες μας τα περιστατικά εγκληματικής εγκατάλειψης ζώων. Είναι θλιβερή η εικόνα των ζώων που περιφέρονται νηστικά στις γειτονιές του Δήμου μας. 

Δυστυχώς, κάποια από αυτά τα ζώα αναγκάζονται να χρησιμοποιήσουν τα άγρια ένστικτά τους προκειμένου να επιβιώσουν. 

Όλοι μας με το χέρι στην καρδιά ας αναλογιστούμε τις ευθύνες μας, αλλά και η Δημοτική Αρχή ιδιαίτερα. 

Ανεξάρτητα από την ευθύνη όσων εγκαταλείψαν τα αδέσποτα ζώα, η αύξησή τους είναι το αποτελέσματα της ανεπαρκής μέριμνας για το θέμα των αδέσποτων της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής. Ως προς τη διαχείριση των φιλοζωικών θεμάτων στο Δήμο Πρέβεζας, έχουν σημειωθεί σημαντικές παραλείψεις. 

Δημοτική Αρχή, Φιλοζωικές οργανώσεις και Δημότες, όλοι μαζί μπορούμε καλύτερα με συλλογικές προσπάθειες να μετατρέψουμε την περιοχή μας σε τόπο με αγάπη για τα ζώα. 

Σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα η Δημοτική αρχή έχει ευθύνη και αρμοδιότητα βάσει της Νομοθεσίας. Η διάθεση πόρων για τη σίτιση και ευζωία των αδέσποτων ζώων έχει θετική επίπτωση στην ποιότητα της Δημόσιας Υγείας. 

Αναφορικά με το τόσο σημαντικό αυτό θέμα χρειάζεται επιτέλους να ανοίξει η συζήτηση προκειμένου να προκριθούν λύσεις και να περάσουμε από τη διάγνωση στη θεραπεία του προβλήματος. 

Στη Δημοτική Κίνηση-Παράταξη «Δημοτική Ανατροπή» πιστεύουμε πως το ζήτημα των αδέσποτων δεν μπορεί πλέον να αντιμετωπιστεί με αδιαφορία. 

Θεωρούμε επιβεβλημένο ο Δήμος Πρέβεζας, που εξελίσεται σε πρώτης προτεραιότητας τουριστικός προορισμός, να επιλύσει αυτό το σημαντικό ζήτημα με την περισυλλογή, τη σήμανση, τη φιλοξενία και την προώθηση σε αναδόχους των αδέσποτων ζώων. 

Η ''Δημοτική Ανατροπή'' θα δώσει μεγάλη βαρύτητα στο θέμα αυτό, άμεσα, ύστερα από την δική σας επιλογή, να μας αναδείξετε δημοτική αρχή.
epirusblog.gr
5 of 5
           
Πρέβεζα: "Προτεραιότητα για την ''Δημοτική Ανατροπή'' είναι η μέριμνα για τα αδέσποτα ζώα, αλλά παράλληλα και μέλημα όλων μας"
epirusblog.gr
5 of 5
           
Πρεβεζα 5489462952680376770
item