Πώς θα φορολογηθούν τα ειδικά μισθολόγια -Τι ισχύει με τον ΕΝΦΙΑ των πυρόπληκτων Πώς θα φορολογηθούν τα ειδικά μισθολόγια -Τι ισχύει με τον ΕΝΦΙΑ των πυρόπληκτων | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Πώς θα φορολογηθούν τα ειδικά μισθολόγια -Τι ισχύει με τον ΕΝΦΙΑ των πυρόπληκτων

Πώς θα φορολογηθούν τα ειδικά μισθολόγια -Τι ισχύει με τον ΕΝΦΙΑ των πυρόπληκτων
Θριαμβολογεί το υπουργείο Οικονομικών για τα θηριώδη υπερπλεονάσματα της περιόδου 2016- 2018 κι επιμένει στην εκτίμηση ότι το περσινό πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στο 3,9%.
Για το πλεόνασμα του 2018 πάντως, αναμένεται η επίσημη επικύρωση από τη Eurostat στις 23 Απριλίου.
Φυσικά, η πραγματικότητα είναι πως αυτά που μπήκαν στα κρατικά ταμεία, αφαιρέθηκαν από την οικονομία, δηλαδή από την ανάπτυξη.
Τα νούμερα ζαλίζουν. Σύμφωνα με το 9ο Ενημερωτικό Δελτίο του υπουργείου Οικονομικών, στη διετία 2016- 2018, το… περίσσευμα από το μπαράζ φόρων έφτασε σωρευτικά στα 13 δις ευρώ! 
Από αυτά, μόλις 2 δισ. ευρώ διανεμήθηκαν ως μέρισμα, ενώ τα υπόλοιπα μπήκαν στον «κουμπαρά», στο περιβόητο «μαξιλάρι», μέρος του οποίου θα χρησιμοποιηθεί- ορθώς- για την πρόωρη εξόφληση ακριβών δανείων του ΔΝΤ.
Ωστόσο, δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά στα «φέσια» του Δημοσίου, που αυξάνονται κόντρα στις πιέσεις των δανειστών και της αγοράς, δικαιολογώντας απολύτως τη δυσφορία Ευρωπαίων αξιωματούχων, που σημειώνουν ότι «δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν στο ταμείο περί τα 30 δις ευρώ και να μην εξοφλούνται 2 δισ».
Εν τω μεταξύ, σε ένα ακόμα νομοσχέδιο- μαμούθ, που περιλαμβάνει τη συμφωνία για την Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης και Υποδομών, αλλά και τις διατάξεις για τον αιγιαλό, το υπουργείο Οικονομικών «χώρεσε» και μια ακόμα δέσμη φορολογικών διατάξεων. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων προβλέπεται:
1.Η εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης όσων έλαβαν αναδρομικά ειδικών μισθολογίων με την παρακράτηση φόρου 20% που έχει προηγηθεί, διευκρινίζοντας ότι στο ποσοστό αυτό περιλαμβάνεται και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης.
2. Παρατείνεται και για το 2019 η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές της Περιφέρειας Αττικής, τις οποίες έπληξαν οι πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018. 
Επίσης, παρατείνεται ομοίως η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τα δικαιώματα επί του συνόλου της ακίνητης περιουσίας των θανόντων εξαιτίας των πυρκαγιών κατά την προαναφερόμενη περίοδο.
3.Κυρώνεται και αποκτά ισχύ νόμου το από 27/2/2019 νέο Συνυποσχετικό μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της ναυτιλιακής κοινότητας.
4.Προστίθεται στον Κώδικα ΦΠΑ νέο άρθρο το οποίο περιλαμβάνει ορισμούς για τα κουπόνια, τα οποία διακρίνονται σε κουπόνια «συγκεκριμένου σκοπού», όταν ο τόπος παράδοσης των αγαθών ή παροχής των υπηρεσιών που αφορά το κουπόνι και ο ΦΠΑ που οφείλεται για τα εν λόγω αγαθά ή υπηρεσίες είναι γνωστά κατά το χρόνο έκδοσης του κουπονιού και, σε κουπόνια «πολλαπλών σκοπών», όταν πρόκειται για κουπόνι διαφορετικό από το κουπόνι συγκεκριμένου σκοπού. 
Η φορολογητέα αξία της παράδοσης αγαθών ή της παροχής υπηρεσιών που πραγματοποιείται έναντι κουπονιών πολλαπλών σκοπών ορίζεται ρητά με διατάξεις του νομοσχεδίου για τις νέες ρυθμίσεις οι οποίες ξεκινούν να ισχύουν από τη 1η Ιανουαρίου 2019. 
5. Προβλέπεται η επιβολή φόρου με συντελεστή 10% στα μερίσματα που εισπράττουν φυσικά πρόσωπα από αλλοδαπές ναυτιλιακές εταιρείες εγκατεστημένες στην Ελλάδα (του άρθρου 25 του ν 27/1975) καθώς και στα μπόνους που δίνουν στα στελέχη τους οι συγκεκριμένες εταιρείες. 
epirusblog.gr
5 of 5
Πώς θα φορολογηθούν τα ειδικά μισθολόγια -Τι ισχύει με τον ΕΝΦΙΑ των πυρόπληκτων
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 5165067674024930390
Σχόλια
item