Πρέβεζα: Μία Ιερή στιγμή για την πόλη της Πρέβεζας

Πρέβεζα: Μία Ιερή στιγμή για την πόλη της Πρέβεζας
Ένα όραμα και μία επιθυμία πολλών ενοριτών του Αγίου Κωνσταντίνου αλλά και πολλών Πρεβεζάνων έγινε πράξη, με τα αποκαλυπτήρια από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. κ Χρυσόστομο, της ψηφιδωτής εικόνας του π. Κοσμά του Αιτωλού, του δεύτερου φωτιστού της περιοχής μας μετά τον Απόστολο Παύλο.


Για πρώτη φορά η εικόνα αυτή είχε τοποθετηθεί στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού του Αγίου Κωνσταντίνου το 1971 επί Μητροπολίτη Στυλιανού, ως έκφραση ευλάβειας των Ιερέων και των Διδασκάλων της Πρέβεζας. 

Δυστυχώς όμως, κατά τις εργασίες διαπλάτυνσης της Οδού Κλεμανσώ το 1987, χτυπήθηκε από φορτηγό με αποτέλεσμα να διαλυθεί. 

Σήμερα με μέριμνα και φροντίδα του εκκλησιαστικού συμβουλίου του Ιερού Ναού του Αγίου Κωνσταντίνου αλλά και πολύτιμο βοηθό τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Πρέβεζα» μπήκε ξανά στη θέση ένα κομμάτι της ιστορίας της πόλης μας. 

Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου και τα μέλη του έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον με αποτέλεσμα να βρεθεί το κατάλληλο πρόσωπο το οποίο και ανέλαβε την συντήρηση και αποκατάσταση του ψηφιδωτού αφιλοκερδώς.


Ο π. Γεώργιος ως μέλος του εκκλησιαστικού συμβουλίου εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες στον Πολιτιστικό Σύλλογο «Πρέβεζα» και στον Ευάγγελο Τσώλη που απεκατέστησε αφιλοκερδώς το ψηφιδωτό και τους απέδωσε έναν αναμνηστικό έπαινο.


Ο Δήμαρχος Πρέβεζας από την πλευρά του απευθύνοντας έναν σύντομο χαιρετισμό συνεχάρη όσους πήραν την πρωτοβουλία και συνετέλεσαν στην αποκατάσταση του ψηφιδωτού του Ιερομάρτυρα  Κοσμά του Αιτωλού, αλλά ιδιαίτερα συνεχάρη τον καλλιτέχνη Ευάγγελο Τσώλη για την σπουδαία συνεισφορά του.


Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Πρέβεζα»  εξέφρασε την απέραντη εκτίμηση του στο πρόσωπο του π. Γεώργιου, ο οποίος όπως ανέφερε ο κ. Λογοθέτης δικαιώθηκε καθώς,  χάρις στην ευλάβεια και την προνοητικότητα του με σεβασμό το συμμάζεψε, το διέσωσε, με την πίστη και την ελπίδα ότι θα έρθει η σημερινή μέρα.

«Το ολοκληρωμένο πλέον ψηφιδωτό του Αγίου Ιερομάρτυρα Κοσμά του Αιτωλού, τα αποκαλυπτήρια του οποίου μόλις πραγματοποιήθηκαν, είναι ένα από τα μικρά αλλά πολύτιμα κομμάτια της ιστορίας της πόλης. Της Ιστορίας των ανθρώπων της. Ήταν και ξανα έγινε ένα ταπεινό ιερό μνημείο που θα αντανακλά ένα εξίσου ταπεινό ιστορικό παρελθόν. 

Ένα παρελθόν που σήμερα γίνεται ξανά παρόν. Θαμμένο στην στάχτη της λήθης για τρεις δεκαετίες περίπου, όπως και τόσα άλλα αποτυπώματα της τοπικής μας ιστορίας τροφοδοτούσε με την ανάσα του, αν και ακρωτηριασμένο τον ιερό χώρο του ομώνυμου ναού του.  

Η αποκατάσταση και η επανατοποθέτηση του γεμίζει έναν Ιερό κενό στο προαύλειο του Αγίου Κωνσταντίνου. 

Συγχρόνως γεμίζει και έναν κενό στην μνήμη και την ψυχή γενναίων Πρεβεζάνων ξεδιπλώνοντας σε πολλούς από εμάς ξεχασμένους κόσμους των μαθητικών μας χρόνων γεννώντας σκέψεις, προκαλώντας αισθήσεις που αναβλύζουν συγκίνηση.» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Λογοθέτης και στη συνέχεια μίλησε για τις συνεχείς προτροπές του κ. Λάζαρου Συνέσιου ενώ χαρακτήρισε θεόσταλτη την εμφάνιση του συμπολίτη μας Ευάγγελου Τσώλη για το οποίο πρόσθεσε «Ο Βαγ. Τσώλης είναι μια δοτική, κοινωνική και καλλιτεχνική προσωπικότητα της πόλης μας. 

Εμφανίστηκε ξαφνικά στα γραφεία του Συλλόγου μας όταν αρχίσαμε να απογοητευόμαστε από την άκαρπη συνεργασία με Δημόσια Υπηρεσία που μας είχε υποσχεθεί τη βοήθειά της στην εκπλήρωση του σκοπού μας. 

Ανέλαβε χωρίς ενδοιασμούς το πράγματι δύσκολο έργο της αποκατάστασης και προσέδωσε στο μνημείο, πέρα από την τεχνική αρτιότητα, μια γαλήνη, μια ηρεμία και μία αυθεντική αρχοντιά, στοιχεία που νομίζω χαρακτηρίζουν και τον ίδιο».


Ο Καλλιτέχνης Ευάγγελος Τσώλης ευχαρίστησε τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Πρέβεζα» και προσωπικά τον πρόεδρο του κ. Κώστα Λογοθέτη για την πρόταση του να αναλάβει εκείνος την αποκατάσταση του ψηφιδωτού, αλλά και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη και τον π. Γεώργιου για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπο του. 

Μεταξύ άλλων ο κ. Τσώλης σημείωσε  «Από μικρός όταν βρισκόμουν στους χώρους της εκκλησίας εδώ πάντα πήγαινα και θαύμαζα και κοίταζα με δέος το ψηφιδωτό αυτό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού. 

Τότε δεν μπορούσα να φανταστώ ότι στο μέλλον θα ασχολούμουν και εγώ με τα ψηφιδωτά είτε με πέτρες, είτε με κοχύλια, είτε με άλλα υλικά. Ωστόσο τότε φάνταζε μαγικός στα μάτια μου ο τρόπος που συναρμόζονταν  οι ψηφίδες μεταξύ τους και σχημάτιζαν την εικόνα του Αγίου Κοσμά. 

Σήμερα βλέπω με πολύ μεγάλη χαρά να ξαναμπαίνει στην θέση του το ψηφιδωτό αυτό που όπως είπε και ο κ. Κώστας Λογοθέτης αποτελεί ένα κομμάτι της Ιστορίας της πόλης μας»

Στην τελετή των αποκαλυπτηρίων παρευρέθησαν εκπρόσωποι των στρατιωτικών και πολιτικών αρχών.







epirusblog.gr
5 of 5
Πρέβεζα: Μία Ιερή στιγμή για την πόλη της Πρέβεζας
epirusblog.gr
5 of 5
Πρεβεζα 5827311072012124844
item