ΥΠΟΙΚ: Με χρήματα από το «μαξιλάρι ρευστότητας» θα αποπληρωθεί πρόωρα το ΔΝΤ

ΥΠΟΙΚ: Με χρήματα από το «μαξιλάρι ρευστότητας» θα αποπληρωθεί πρόωρα το ΔΝΤ

Την πρόθεση της κυβέρνησης να αποπληρώσει πρόωρα μέρος του χρέους της Ελλάδας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ)προαναγγέλλει ουσιαστικά το υπουργείο Οικονομικών στο 9ο τεύχος του αγγλόφωνου οικονομικού δελτίου του (Economic Bulletin). 

Μάλιστα, επιχειρεί να πείσει ότι η υπερβολική, αχρείαστη λιτότητα που επέβαλε η κυβέρνηση την τριετία 2016-2018, στερώντας από την αγορά 11 δισ. ευρώ, θα φανεί ότι πιάνει τόπο, διότι, πέρα από τη διανομή κοινωνικού μερίσματος τα προηγούμενα χρόνια, τμήμα της υπεραπόδοσης του κρατικού προϋπολογισμού θα χρησιμοποιηθεί τώρα για την πρόωρη εξόφληση χρέους.

«Η πρόθεση των αρχών είναι να χρησιμοποιήσουν μέρος του ταμειακού αποθεματικού που έχει συσσωρευθεί λόγω της δημοσιονομικής υπεραπόδοσης των τελευταίων τεσσάρων ετών για την πρόωρη αποπληρωμή του ακριβότερου τμήματος του χρέους της Ελλάδας προς τον επίσημο τομέα», αναφέρεται στο δελτίο του υπουργείου Οικονομικών.

Το υπουργείο επισημαίνει ότι «η σωρευτική δημοσιονομική υπεραπόδοση την περίοδο 2016-2018 διαμορφώθηκε, σε ονομαστικούς όρους, στα 13 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 2 δισ. ευρώ διανεμήθηκαν με τη μορφή καλά σχεδιασμένου εφάπαξ κοινωνικού μερίσματος. 

Το υπόλοιπο ποσό, ύψους 11 δισ. ευρώ, συνέβαλε στο χτίσιμο ενός σημαντικού μαξιλαριού ρευστότητας, μέρος του οποίου θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί τώρα για την πρόωρη αποπληρωμή του ακριβότερου τμήματος του χρέους της Ελλάδας προς τον επίσημο τομέα».

Το κομμάτι του ελληνικού χρέους που βαρύνεται με το υψηλότερο κόστος εξυπηρέτησης είναι τα 3,7 δισ. ευρώ του δανείου του ΔΝΤ τα οποία λήγουν φέτος και το 2020 και έχουν επιτόκιο 5,13%. Υπενθυμίζεται ότι συνολικά η Ελλάδα καλείται να αποπληρώσει 9,7 δισ. ευρώ έως το 2024. 


Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλιγκ δήλωσε το μεσημέρι, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, ότι υποστηρίζει την πρόωρη αποπληρωμή μέρους των υποχρεώσεων της Ελλάδας προς το ΔΝΤ: «Από τη σκοπιά του ESM, έχει νόημα η πρόωρη αποπληρωμή, γιατί μειώνει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους. 

Πρέπει να συζητηθούν οι προϋποθέσεις με όλους τους πιστωτές, αλλά από τη σκοπιά του ESM την υποστηρίζω».

Το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ακόμα ότι, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις του, το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3,9% του ΑΕΠ το 2018, σύμφωνα με τον ορισμό της ενισχυμένης εποπτείας, «ξεπερνώντας τον δημοσιονομικό στόχο για 4η συνεχή χρονιά». 

Τα επίσημα στοιχεία της Eurostat και της ΕΛΣΤΑΤ για τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2018 θα ανακοινωθούν στις 23 Απριλίου.

Προχωρώντας σε μια σύντομη ανασκόπηση των τελευταίων εξελίξεων στην ελληνική οικονομία, το δελτίο σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι:
- Το Eurogroup ενέκρινε σήμερα την εκταμίευση των 970 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που συμφωνήθηκαν τον περασμένο Ιούνιο, επιβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις της.
- Οι ελληνικές τράπεζες μείωσαν το στοκ των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 2,9 δισ. ευρώ το 4ο τρίμηνο του 2018, με αποτέλεσμα το συνολικό ύψος τους να διαμορφώνεται στα 81,8 δισ. ευρώ. Επίσης οι νέοι στόχοι που υπέβαλαν οι τράπεζες στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) υποδηλώνουν ότι το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων θα περιοριστεί ελαφρώς κάτω από το 20% έως το τέλος του 2021, ενώ οι προηγούμενοι στόχοι προέβλεπαν μείωση στο 21.2%.

- Χθες ο οίκος Moody’s σημείωσε ότι το αναθεωρημένο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας είναι πιστωτικά θετικό για την Ελλάδα και τις ελληνικές τράπεζες.
- Τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού το πρώτο δίμηνο του έτους ξεπέρασαν τον στόχο κατά 344 εκατ. ευρώ και τα φορολογικά έσοδα κατά 195 εκατ. ευρώ.
- Η ανεργία μειώθηκε κατά 2,8 ποσοστιαίες μονάδες σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο του 2018 και διαμορφώθηκε στο 18%.
epirusblog.gr
5 of 5
ΥΠΟΙΚ: Με χρήματα από το «μαξιλάρι ρευστότητας» θα αποπληρωθεί πρόωρα το ΔΝΤ
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 8381257726089051444
item