Εκλογές στην Ισπανία: Έκλεισαν οι κάλπες - Δημοσκόπηση δίνει νίκη χωρίς αυτοδυναμία στον Σάντσεθ Εκλογές στην Ισπανία: Έκλεισαν οι κάλπες - Δημοσκόπηση δίνει νίκη χωρίς αυτοδυναμία στον Σάντσεθ | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Εκλογές στην Ισπανία: Έκλεισαν οι κάλπες - Δημοσκόπηση δίνει νίκη χωρίς αυτοδυναμία στον Σάντσεθ

Εκλογές στην Ισπανία: Έκλεισαν οι κάλπες - Δημοσκόπηση δίνει νίκη χωρίς αυτοδυναμία στον Σάντσεθ

Προηγούνται οι Σοσιαλιστές του απερχόμενου πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ στις βουλευτικές εκλογές, που διεξήχθησαν στην Ισπανία, χωρίς, ωστόσο, να καταφέρνουν να συγκεντρώσουν την πλειοψηφία, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του GAD3, που δόθηκε στη δημοσιότητα λίγο μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας.

Η ακροδεξιά καταφέρνει κι εισέρχεται στην ισπανική Βουλή, για πρώτη φορά εδώ και 40 χρόνια, αφού το κόμμα Vox εμφανίζεται, βάσει της δημοσκόπησης του GAD3, να εκλέγει βουλευτές.

Η δημοσκόπηση του κρατικού RTVE, που βασίζεται στην πρόθεση ψήφου ψηφοφόρων το διάστημα 22ας και 27ης Απριλίου, κατέδειξε ότι κανένα κόμμα δεν καταφέρνει από μόνο του να συγκεντρώσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Όπως γράφει η El Pais, βάσει της δημοσκόπησης του GAD3 για το TVE, το PSOE (Σοσιαλιστές) κερδίζει 116-121 έδρες, οι Podemos 42-45 και το σύνολο των εδρών τους θα μπορούσε να κυμανθεί μεταξύ 158-166. 

Με αυτόν τον τρόπο δεν θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν την απόλυτη πλειοψηφία (176) και θα χρειάζονταν τη βοήθεια κομμάτων υπέρ της ανεξαρτησίας για να κυβερνήσουν. 

Στη δεξιά συμμαχία, το Λαϊκό Κόμμα PP συγκεντρώνει 69-73 έδρες, οι Ciudadanos 48-49 έδρες και το Vox 36-38 έδρες. Όλοι μαζί θα συγκέντρωναν στο μάξιμουμ 160 έδρες και 153 το λιγότερο.

Η συμμετοχή στην Καταλονία την ίδια ώρα ανερχόταν σε 64,20%, σχεδόν 18 μονάδες μεγαλύτερη σε σύγκριση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση.

Πρόκειται για την τρίτη εκλογική αναμέτρηση σε διάστημα 4 ετών.

Ο απερχόμενος σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ήταν το φαβορί στις δημοσκοπήσεις, χωρίς όμως ποτέ να συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία. Το γεγονός θα υποχρεώσει όλα τα κόμματα να επιδιώξουν τον σχηματισμό συνασπισμών, σε ένα κοινοβούλιο που αναμένεται ότι θα είναι περισσότερο κατακερματισμένο παρά ποτέ και στο οποίο επικρατεί η πόλωση εξαιτίας της απόπειρας απόσχισης της Καταλονίας το 2017.

Η ψηφοφορία άρχισε στις 9 π.μ. (τοπική ώρα, 10:00 ώρα Ελλάδος) και τελείωσε στις 8 μ.μ. (21:00 ώρα Ελλάδος), ενώ σαφή εικόνα του αποτελέσματος αναμένεται περί τις 23:00 (ώρα Ελλάδος).

Αυξημένη συμμετοχή σε σχέση με το 2016

Το ποσοστό συμμετοχής ανέρχετο σε 60,7% στις 18:00 τοπική ώρα (19.00  ώρα Ελλάδος), σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών σε σχέση με 36,9% που ήταν την ίδια ώρα στις προηγούμενες εκλογές του 2016.

Το υπερεθνικιστικό Vox η προαναγγελθείσα έκπληξη αυτών των βουλευτικών εκλογών

Περιθωριακό μέχρι και πριν από μόλις έξι μήνες, πριν δημιουργήσει έναν πολιτικό σεισμό συγκεντρώνοντας σχεδόν 11% των ψήφων σε εκλογές στη νότια περιφέρεια της Ανδαλουσίας, το υπερεθνικιστικό κόμμα Vox είναι η προαναγγελθείσα έκπληξη αυτών των βουλευτικών εκλογών, των τρίτων μέσα σε τριάμισι χρόνια.

Με περισσσότερο από 10% των ψήφων στις δημοσκοπήσεις και μια τριανταριά έδρες από τις 350, το Vox θα μπορούσε να κάνει μια ισχυρή είσοδο στη βουλή σε μια χώρα όπου η άκρα δεξιά ήταν απούσα από το τοπίο μετά τον θάνατο του δικτάτορα Φράνκο το 1975. 

Ο απερχόμενος σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος έφθασε στην εξουσία τον Ιούνιο χάρη σε μια πρόταση μομφής εναντίον του συντηρητικού Μαριάνο Ραχόι (Λαϊκό Κόμμα, PP), έχει προειδοποιήσει εναντίον ενός κύματος της ακροδεξιάς στην Ισπανία, όπως συνέβη στη Φινλανδία, όπου το κόμμα των Αληθινών Φινλανδών ήρθε δεύτερο στις εκλογές που έγιναν στα μέσα Απριλίου.

Καθώς το πολιτικό τοπίο στην Ισπανία είναι κατακερματισμένο, η διεξαγωγή εντατικών διαβουλεύσεων θα είναι απαραίτητη για να καταστεί δυνατός ο σχηματισμός κυβέρνησης.

Ο επικεφαλής του ακροδεξιού Vox


abascalΟ Σαντιάγκο Αμπασκάλ

Τι λένε οι δημοσκοπήσεις για τον Πέδρο Σάντσεθ

Οι δημοσκοπήσεις πριν τις κάλπες έδειχαν ότι ο Πέδρο Σάντσεθ δεν αναμένεται να κερδίσει παρά 120-130 έδρες, μακράν της απόλυτης πλειοψηφίας των 176 εδρών. 


Θα είναι συνεπώς υποχρεωμένος να συμπήξει συμμαχίες με τη ριζοσπαστική αριστερά των Podemos, η οποία αντιμετωπίζει δυσκολίες, και με περιφερειακά κόμματα, μεταξύ των οποίων οι καταλανοί υποστηρικτές της ανεξαρτησίας που τον Ιούνιο υποστήριξαν την άνοδό του στην εξουσία.

Όμως ο σοσιαλιστής ηγέτης θα προτιμούσε να αποφύγει να χρειαστεί και πάλι αυτούς τους τελευταίους: η δεξιά δεν έχει πάψει να τον κατηγορεί πως τα βρήκε με τους «εχθρούς της Ισπανίας» και πως αυτοί οι ίδιοι αυτονομιστές είναι που τον υποχρέωσαν να συγκαλέσει αυτές τις πρόωρες εκλογές αρνούμενοι να ψηφίσουν τον προϋπολογισμό του.

Οι Σοσιαλιστές γυρίζουν την πλάτη στo κεντρώο κόμμα των «Ciudadanos»

Ερμητικά έκλεισε την πόρτα για πιθανή συνεργασία με τους «Ciudadanos» ο ηγέτης των Σοσιαλιστών της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, στη δεύτερη τηλεμαχία, λίγα 24ωρα πριν τις εκλογές.

Θολώνοντας ακόμα περισσότερο το μετεκλογικό τοπίο στην τέταρτη μεγαλύτερη χώρα της Ευρωζώνης, ο Σάντσεθ απέρριψε κατηγορηματικά από την αρχή κιόλας της τηλεμαχίας το ενδεχόμενο συνεργασίας των Σοσιαλιστών με το κόμμα του Άλβερτ Ριβέρα.


pablo-caado
Ο Πάμπλο Κασάδο

Άμεση ήταν η αντίδραση του ηγέτη του κόμματος των «Ciudadanos» με τον Ριβέρα να τονίζει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνασπισμού με ηγέτη τον Σάντσεθ. Ο ηγέτης των «Ciudadanos» όπως και ο αρχηγός του ισπανικής Δεξιάς, Πάμπλο Κασάδο επιτέθηκαν στον απερχόμενο Σοσιαλιστή πρωθυπουργό. 

Οι υποψήφιοι της Δεξιάς επιτέθηκαν στον απερχόμενο πρωθυπουργό κυρίως για την ανεργία, με τον Κασάδο να συγκρίνει την οικονομία της Ισπανίας με την οικονομία της Ελλάδας. 

Φαβορί για τις εκλογές, σύμφωνα με τη πλειοψηφία των δημοσκοπήσεων είναι ο Πέδρο Σάντσεθ, με ποσοστό περίπου 30%, χωρίς ωστόσο να καταφέρνει να εξασφαλίζει πλειοψηφία, όπως και όλα τα κόμματα της Ισπανίας. Οι δημοσκόποι εκτιμούν ότι οι Σοσιαλιστές του Σάντσεθ θα καταφέρουν να αποσπάσουν 125 έδρες σε σύνολο 350.

Ο ηγέτης των Podemos Πάμπλο Ιγλέσιας


podemosΟ Πάμπλο Ιγκλέσιας

Μεγάλο ποσοστό αναποφάσιστων 

Το αποτέλεσμα θεωρείται αβέβαιο, καθώς μεγάλος είναι ακόμη ο αριθμός των αναποφάσιστων, με περίπου τέσσερις στους δέκα να μην έχουν αποφασίσει ποιον θα στηρίξουν στην κάλπη, μέχρι την τελευταία στιγμή.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) έρχεται πρώτο με 29%. Aκολουθεί το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) με 20% ενώ την τρίτη θέση καταλαμβάνει το κεντρώο κίνημα των Ciudadanos με 15%. 

Η αριστερή συμμαχία «Unidas Podemos» με ηγέτη τον Ιγκλέσιας είναι τέταρτη με ποσοστό 13% ενώ το ακροδεξιό κόμμα «Vox» ενδέχεται να λάβει περίπου το 10% των ψήφων. 

Τα σενάρια για μετεκλογικές συνεργασίες

Τα σενάρια για μετεκλογικές συνεργασίες είναι κυρίως δύο:

1. Το πολυσυζητημένο σχήμα των «τριών δεξιών» (Λαϊκό Κόμμα 82 έδρες, Ciudadanos 54 έδρες και Vox 20 έδρες ), το οποίο όμως υπολείπεται κατά 20 έδρες των απαιτούμενων 176 για την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.


riveraΟ Άλμπερτ Ριβέρα

2.Το ενδεχόμενο συνεργασίας Σοσιαλιστών (126 έδρες) και Ciudadanos (54 έδρες), θα μπορούσε να λειτουργήσει καθώς θα ξεπερνούσε κατά τέσσερις έδρες τον αναγκαίο αριθμό για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Μετά τις δηλώσεις Σάντσεθ όμως το σενάριο αυτό απομακρύνεται... 

Πρόκειται για τις τρίτες εθνικές εκλογές στη χώρα μέσα σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια, γεγονός που επιβεβαιώνει την παρατεταμένη πολιτική κρίση στη χώρα με το ζήτημα της Καταλονίας να παραμένει στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης. 

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
epirusblog.gr
5 of 5
Εκλογές στην Ισπανία: Έκλεισαν οι κάλπες - Δημοσκόπηση δίνει νίκη χωρίς αυτοδυναμία στον Σάντσεθ
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 5978192966710430291
Σχόλια
item