Γιάννενα: Οι Γιαννιώτες γνωρίζουν την ιστορία των Ευεργετών

Γιάννενα: Οι Γιαννιώτες γνωρίζουν την ιστορία των Ευεργετών
Την τέταρτη κατά σειρά εκδήλωση στη μνήμη των Ευεργετών της πόλης των Ιωαννίνων οργάνωσε το απόγευμα της Κυριακής, στον πολυχώρο «Δ. Χατζής», ο Δήμος Ιωαννιτών.
Μετά την Ελευθερία Μπάρκα, τον Κωνσταντίνο Ιωαννίδη την Αλεξάνδρα – Ελένη Γκαστή, τον Γεώργιο Μουλαϊμίδη, την Ευθαλία Σούρλα, την Περσεφόνη Κοτρότσιου, την Ελένη Κανδηλά, τον Δημήτριο Κωστόπουλο, τον Βασίλειο Πυρσινέλλα και το ζεύγος Αρσένη και Ελένης Γεροντικούήταν η σειρά να τιμηθεί το έργο και η προσφορά των Φίλιππου Γιώτη, του Δημήτριου Κοτρώτσιου και του Ιωάννη Σαντά.
Και η τέταρτη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία καθώς το ενδιαφέρον των Γιαννιωτών να γνωρίσει καλύτερα τους ανθρώπους εκείνους που με την κληρονομιά τους συνεχίζουν να υπηρετούν το σύνολο μέχρι και σήμερα είναι αρκετά μεγάλο.
Το τελευταίο πνευματικό μνημόσυνο αφιερώθηκε στα πρόσωπα που συνδέονται με την Παιδεία και πιο συγκεκριμένα το δημοτικό σχολείο.
Πρωταγωνιστές ήταν οι μαθητές και οι μαθήτριεςτου 1ουΔημοτικού Σχολείου Μαρμάρων και του Στ1 του Δημοτικού Σχολείου Σταυρακίου, που ανέλαβαν να παρουσιάσουν τους Ευεργέτες τους.
Την βιογραφία του Φίλιππου Γιώτη παρουσίασαν οι μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Μαρμάρων, Μαρία Θάνου, Κωνσταντίνος Ευθυμίου και Αγγέλη Κλεοπάτρα.
Για τον ευεργέτη του σχολείου τους Δημήτριο Κοτρώτσιο οι μαθητές του Στ1, Αναγνωστόπουλος Ιωάννης , Βαδιβούλη Σύλια, Γεωργάνος Κων/νος, Γιώτης Ιωάννης, Δήμος Ιωάννης, Ευαγγέλου Σπύρος, Θανάσης Γεώργιος-Παναγιώτης, Καμηνά Έλλη, Καμηνά Δήμητρα, Καρδούλας Γεράσιμος-Ιωάννης, Καρδούλας Δημήτριος- Άγγελος, Κασίμη Ζωή, Παλάσκα Μαίρη, Πάνου Ελένη ετοίμασαν δρώμενο για τη ζωή και το έργο του μαζί με τη δασκάλα τους Λαμπρινή Λιάτσου, το οποίο και παρουσίασαν.
«Το σχολείο έχει χρέος να καλλιεργεί στους μαθητές του αξίες όπως η ευεργεσία, με φάρους και παραδείγματα-πρότυπαόχι μόνο τους γνωστούς μας εθνικούς ευεργέτεςτων Ιωαννίνων αλλά και κάθε μικρή διάθεση έμπρακτης βοήθειας και προσφοράς» ανέφερε η κα. Λιάτσου στην εισαγωγή της.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωση η εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος για τα κληροδοτήματα, Γεωργία Γιώτη, παρουσίασε τα τρία κληροδοτήματα, τα περιουσιακά τους στοιχεία και έκανε ενημέρωση για την κατάστασή τους.
«Τα τρία Κληροδοτήματα αποτελούν κεφάλαιο αυτοτελούς διαχείρισης και έχουν και κοινά χαρακτηριστικά αλλά και προβλήματα . Κρίνεται πλέον σκόπιμο και απαραίτητονα υποβληθεί αίτηση ερμηνείας με τη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίαςγια επωφελέστερη και ασφαλέστερη αξιοποίηση των περιουσιών αυτών’. 
Στα πλαίσια αυτά και πάντα σύμφωνα με τη βούληση του Διαθέτη εμείς ως Δημοτική Αρχή περιμένουμε την κατάθεση προτάσεων από την τοπική κοινωνία και τα σχολεία προκειμένου οι περιουσίες αυτές να αποκτήσουν έσοδα και να διατίθενται για την εκτέλεση του Σκοπού. 
Οι ανάγκες των μαθητών και των σχολείωνδιαμορφώνονται ανάλογα με την εποχή. Με δεδομένο ότι οι 3 διαθήκες είναι προσαρμοσμένες στις ανάγκες μαθητών και σχολείων κατά το Μεσοπόλεμο λίγο πριν ή και μεταγενέστερα, επιβάλλεται η υποβολή αίτησης στο Εφετείο», τόνισε μεταξύ άλλων.
Η εκδήλωση άνοιξε μουσικά με τη μαθήτρια του Δημοτικού Σχολείου Σταυρακίου, Ζωή Κασίμη, ενώ η μουσικός του Σχολείου, Μαλαματένια Λίζου, συνόδευσε μουσικά τους μαθητές κατά την παρουσίαση τους.
Οι μαθητές κατέθεσαν τις προτάσεις τους και τις σκέψεις τους για το κληροδότημα αλλά και τους Ευεργέτες τους με την κα. Γιώτη να δεσμεύεται ότι θα δρομολογηθούν το συντομότερο δυνατό.
«Δεσμευόμαστε ως Δημοτική Αρχή ότι θα συνεχίσουμε να τιμούμε τη βούλησή τους και να πράττουμε τα βέλτιστα για την αξιοποίηση της περιουσίας που κληροδότησαν στην πόλη που τους γέννησε», σημείωσε η κ. Γιώτη ενώ απηύθυνε ευχαριστίες προς τους Διευθυντές και τους εκπαιδευτικούς των δύο σχολικών μονάδων που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση για την εκδήλωση κι εργάστηκαν με τόσο ζήλο και κόπο για την εκδήλωση αυτή.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η περιφερειακή σύμβουλος Γιούλα Μητροκώστα, οι δημοτικοί σύμβουλοι Ντίνα Μπακόλα και Κων/νος Γκέκας, ο οποίος και παρουσίασε τον Ευεργέτη Ιωάννη Σαντά, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μαρμάρων καθώς και τοπικοί Σύμβουλοι Μαρμάρων –Σταυρακίου - Νήσου και εκπρόσωποι της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Τελευταία εκδήλωση
Εν τω μεταξύ, αύριο Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί μια ακόμα εκδήλωση τιμής στους ευεργέτες των Ιωαννίνων.
Στην τελευταία εκδήλωση του Τμήματος Κληροδοτημάτων του Δήμου Ιωαννιτών θα τιμηθούν για το έργο και την προσφορά τους στην κοινωνική μέριμνα η Ελένη Σόλωνος Ζωγράφου, η Μερόπη Κοτρότσιου Παπαθεοδώρου και η Αγλαΐα Χαραλάμπους.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 19.30 στην αίθουσα «Δ. Χατζής» και την παρουσίαση θα κάνει η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος για τα Κληροδοτήματα, Γεωργία Γιώτη. Χαιρετίζει η αντιπρόεδρος του Ζωγράφειου Οίκου Ευγηρίας, Ντίνα Μπακόλα, ενώ ην κεντρική ομιλία θα εκφωνήσει ο πρώην Δήμαρχος Αναστάσιος Παπασταύρος.
anex.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Οι Γιαννιώτες γνωρίζουν την ιστορία των Ευεργετών
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 4380690203188601158
item