Στα Σκόπια με 10 υπουργούς ο Τσίπρας

Στα Σκόπια με 10 υπουργούς ο Τσίπρας

Οι αριθμοί είναι συγκεχυμένοι, αν και ο κατάλογος έχει κλείσει από το Σάββατο! Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, περισσότερες από 70 ελληνικές μεγάλες και μικρομεσαίες εταιρείες των κλάδων της Ενέργειας, των Κατασκευών, των Βιομηχανικών Προϊόντων, των Τροφίμων και Ποτών και της Υψηλής Τεχνολογίας θα συμμετάσχουν στην επίσημη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη γείτονα χώρα. Νεότερες πληροφορίες, ανεβάζουν τον αριθμό στους 120. 

Όσοι, όμως, και να είναι οι επιχειρηματίες που θα πλαισιώσουν τον πρωθυπουργό, το μόνο σίγουρο παραμένει, ότι το μισό υπουργικό συμβούλιο θα είναι δίπλα του. Συγκεκριμένα δέκα υπουργοί θα συνταξιδέψουν: ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Σία Αναγνωστοπούλου, ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης και η υφυπουργός Εσωτερικών, Μακεδονίας - Θράκης Ελευθερία Χατζηγεωργίου.

Κατά τη διάρκεια αυτής της «απόβασης», η οποία πραγματοποιείται το πρωί της Τρίτης θα υπάρξει η επίσημη τελετή υποδοχής και στη συνέχεια, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Ζόραν Ζάεφ. Στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Ανώτατου Συμβουλίου, οι δύο πρωθυπουργοί θα υπογράψουν μια σειρά από διμερείς συμφωνίες. 

Οι κυριότερες από αυτές είναι οι εξής:

-Συμφωνία αμυντικής συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του υπουργείου Άμυνας της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.

-Συμφωνία σχετικά με την εγκατάσταση συνοριακού σημείου διέλευσης μεταξύ των δύο χωρών, συνδέοντας τους Προμάχους στην Ελληνική Δημοκρατία με το Majden στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.
-Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Γραμματείας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας για την επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 
-Πρώτη Προσθήκη στο Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ της εταιρείας ΔΕΣΦΑ και της εταιρείας MER της 14ης Οκτωβρίου 2016.
- Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας. 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι, ενώ αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί το επιχειρηματικό φόρουμ.

Ενόψει των εκλογών, βασικό ζητούμενο της κυβέρνησης ήταν να καταλαγιάσει η δυσαρέσκεια των πολιτών όσον αφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών, ωθώντας το συγκεκριμένο ζήτημα στο περιθώριο της επικαιρότητας. Η απέλπιδα αυτή προσπάθεια, ωστόσο, απέτυχε. 


Έτσι, στο Μέγαρο Μαξίμου αποφάσισαν να αλλάξουν γραμμή πλεύσης και να περάσουν στην αντεπίθεση, επιδιδόμενοι σε μία εκστρατεία για να πείσουν ότι η Συμφωνία είναι εθνικά επωφελής. 

Η κυβέρνηση φαίνεται, λοιπόν, πως όχι μόνο δεν θα επιχειρήσει να “εξαφανίσει” το ζήτημα από την επικαιρότητα, αλλά αντιθέτως θα το αναδείξει από τη δική της πλευρά και με τη δική της οπτική. Με τον τρόπο αυτό στοχεύει να ανατρέψει εν μέρει τις εντυπώσεις, προβάλλοντας τα όποια θετικά σημεία της Συμφωνίας. 


Μεταξύ άλλων, κυβερνητική πρόθεση είναι να υπογραμμίσει τα οικονομικά οφέλη, ειδικά για τη βόρεια Ελλάδα, που υποστηρίζει ότι μπορεί να προκύψουν από την αλλαγή κλίματος ανάμεσα στις δύο χώρες. 

Αυτός είναι και ο λόγος που το Μέγαρο Μαξίμου έχει επενδύσει ιδιαίτερα στην επικείμενη αποστολή του πρωθυπουργού στη “Βόρεια Μακεδονία” στις 2 Απριλίου. Πρόκειται, σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος, για «κρίσιμη αλλά και ριψοκίνδυνη πολιτικά κίνηση».
tsipras_chatzigeorgiou
Ο Αλέξης Τσίπρας με την Ελευθερία Χατζηγεωργίου
Η παρασκηνιακή κινητικότητα ήταν έντονη εδώ και πολλές ημέρες στην βόρεια Ελλάδα. Πάντα σε συνεννόηση με το πρωθυπουργικό επιτελείο, τις επαφές είχε αναλάβει η νέα υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Ελευθερία Χατζηγεωργίου, η οποία, μάλιστα, επέδειξε ένα ιδιαίτερα σκληρό πρόσωπο

«Στόχος της ήταν να δείξει εξαρχής ποιος είναι το αφεντικό, να αποδομήσει όποιον διαφωνούσε, αλλά και να δημιουργήσει σχίσμα μεταξύ του επιχειρηματικού κόσμου», μαρτυρά επιχειρηματίας που συμμετείχε στις συζητήσεις. Εκείνη ήταν που διερεύνησε τις προθέσεις επιχειρηματικών παραγόντων να συμμετάσχουν στην αποστολή. 

Εκτός αυτού, όμως, βασικό μέλημά της ήταν να σκανάρει ποιος θα συναντήσει τον πρωθυπουργό, ώστε να περιορίσει όσο ήταν δυνατόν τις αντιδράσεις που θα έβλεπαν το φως της δημοσιότητας. Ενδεικτικό είναι ότι στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μόνον 40 επιχειρηματίες από τους 70 που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον να παραστούν.

Παράλληλα, η υφυπουργός επιχείρησε να δικαιολογήσει το γεγονός ότι πρόεδροι των επιμελητηρίων δεν θα πάρουν μέρος στην αποστολή στα Σκόπια, λέγοντας ότι «στην αποστολή έχουν κληθεί επιχειρηματίες και όχι φορείς». 


Παρά την προθυμία της, στο Μέγαρο Μαξίμου προκλήθηκε δυσαρέσκεια για τους χειρισμούς της και ειδικά για τον πόλεμο που ξέσπασε ανάμεσα σε εκείνη και τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου.

Η προσωπική επίθεση που εξαπέλυσε κατά του Μιχάλη Ζορπίδη, απλά επειδή ο φορέας αρνήθηκε να μεταβεί στο επιχειρηματικό ταξίδι στα Σκόπια με τον Αλέξη Τσίπρα, προκάλεσε αρνητικές εντυπώσεις στην συμπρωτεύουσα. 


«Η κυβέρνηση εμφανίστηκε να αντιδικεί με τους παραγωγικούς φορείς, ενώ στόχος της σύσκεψης ήταν να τους πείσει για τα οφέλη της Συμφωνίας των Πρεσπών και να τους πείσει να σταθούν δίπλα της», παραδέχεται γνωστό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ της Θεσσαλονίκης. 
tsipras_voreia_ellada
Ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνεται στους επιχειρηματίες
Η παρουσία του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα εκεί, είχε ως στόχο να επουλώσει τις πληγές και να καθησυχάσει τους βορειοελλαδίτες επιχειρηματίες και όχι μόνο. Εξάλλου, ο ίδιος ο πρωθυπουργός γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα πως μία συντριπτική ήττα στη βόρεια Ελλάδα στις ευρωεκλογές θα λειτουργούσε ως πρόκριμα για κατακρήμνιση και στις εθνικές εκλογές.

Ο διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Γιώργος Τσίπρας, ο οποίος συνόδευε τον πρωθυπουργό, επιχείρησε να παρουσιάσει την συνάντηση με τους επιχειρηματίες σαν μεγάλη επιτυχία. Γεγονός παραμένει ότι ο πρωθυπουργός εν μέρει “έφαγε πόρτα”. 


Η επιχειρηματική κοινότητα εμφανίστηκε εξαρχής διχασμένη για τη συγκεκριμένη επιχειρηματική αποστολή, αλλά και εν γένει για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Τόσο στη συνάντηση στο Μακεδονία Παλλάς όσο και στην επιχειρηματική αποστολή καθαυτή είναι ιδιαίτερα ηχηρή η απουσία του προέδρου του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ) Γιώργου Κωνσταντόπουλου, μεταξύ αρκετών άλλων. 

Είχε προηγηθεί αναστάτωση και εκνευρισμός με την όλη διοργάνωση της πρωθυπουργικής αποστολής στη γείτονα χώρα. Αν και ακούγονταν εδώ και εβδομάδες ψίθυροι, οι παραγωγικοί φορείς της πόλης επισήμως ενημερώθηκαν την τελευταία ώρα. Ο οργανισμός Enterprise Greece, ο οποίος και συντονίζει την αποστολή, έστειλε προσκλήσεις. 

Μέχρι εδώ καλά! Αυτό που προκάλεσε αρνητική εντύπωση είναι ότι στις προσκλήσεις προς τους προέδρους των φορέων έγραφε πως έπρεπε να απαντήσουν το αργότερο μέχρι την επόμενη ημέρα για αν θα συμμετέχουν ή όχι. 


Προκειμένου να καταγραφεί πως η κυβέρνηση δεν προβαίνει σε έξοδα, επισημάνθηκε στους ενδιαφερόμενους πως «η μετακίνηση και διαμονή επιβαρύνουν αποκλειστικά τους συμμετέχοντες». 

Απαντώντας σε όλα αυτά, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Παντελής Φιλιππίδης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Εμείς κυκλοφορούμε στη Θεσσαλονίκη και έχουμε συγκεκριμένες θέσεις για ορισμένα θέματα όπως για παράδειγμα το Μακεδονικό», επισημαίνοντας πως «φυσικά και δεν πρόκειται να συμμετέχει ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης στην επιχειρηματική αποστολή». 

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Μιχάλης Ζορπίδης, ο οποίος υπογράμμισε ότι «το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης έχει αποφασίσει να μην συμμετέχει σε καμία δράση που θα σχετίζεται με τη γειτονική χώρα, όσο αυτή χρησιμοποιεί ένα όνομα το οποίο δεν της ανήκει». 


Η υφυπουργός τον κατηγόρησε για όψιμο μακεδονομάχο, παρότι δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στα Σκόπια, υπενθυμίζοντας ότι έχει διατελέσει αντιδήμαρχος επί δημαρχίας Παπαγεωργόπουλου. 

Απαντώντας στην επίθεση που δέχθηκε, ο Ζορπίδης υπενθύμισε ότι η απόφαση του Επιμελητηρίου είναι συλλογική κι όχι προσωπική του, αφήνοντας υπαινιγμό για τον υποτυπώδη εργασιακό βίο της υφυπουργού.

tsipras_voreia_ellada_2

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους επιχειρηματίες της Βόρειας Ελλάδας
Δεν χωράει αμφιβολία ότι όλα αυτά τα «ηχηρά» όχι πλήττουν το όλο εγχείρημα. Την όλη ειδυλλιακή εικόνα που επιχείρησε να φιλοτεχνήσει η κυβέρνηση «αμαύρωσε» και o γνωστός οινοποιός Ευάγγελος Γεροβασιλείου. 

Διαμαρτυρήθηκε για τις πρακτικές των οινοποιών της Βόρειας Μακεδονίας οι οποίοι πωλούν «μακεδονικά κρασιά». Συγκεκριμένα, εκεί που δεν το περίμενε ο Αλέξης Τσίπρας, του έδειξε φωτογραφίες από την πρόσφατη έκθεση «Prowein», όπου προβλήθηκαν τα «Wines of Macedonia».

Όπως και να έχει, η κυβέρνηση επιδιώκει την “εντυπωσιακή” συμμετοχή βορειοελλαδιτών επιχειρηματιών, προκειμένου να επιδείξει την καθολική αποδοχή της Συμφωνίας των Πρεσπών από την πλευρά τους. Εάν συνέπλεαν μαζί της παραγωγικοί παράγοντες της περιοχής θα ενισχυόταν το αφήγημά της ότι η Συμφωνία βοηθάει οικονομικά την ελληνική Μακεδονία κι ότι αντιδρά μία ισχνή και ακραία μειοψηφία.

Τα γεγονότα δείχνουν ότι δεν τα κατάφερε. Η απροθυμία κυριάρχησε στη Θεσσαλονίκη. Στην Αθήνα περισσότερο ενδιαφέρον έδειξαν ξένοι παράγοντες, κυρίως Αμερικανοί και Γερμανοί, οι οποίοι ήταν εξαρχής ευνοϊκά διακείμενοι όσον αφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών.


Στην βόρεια Ελλάδα έχουν σχηματιστεί δύο “στρατόπεδα” στον επιχειρηματικό κόσμο. Οι εξαγωγείς βρίσκονται, επίσης, απέναντι στην κυβέρνηση, καθώς ήταν οι πρώτοι που διαπίστωσαν τα προβλήματα με τις επωνυμίες των προϊόντων τους στις διεθνείς αγορές.

Ασχέτως των κυβερνητικών χειρισμών, προβληματισμός προκύπτει από τα στοιχεία για τις οικονομικές σχέσεις Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας για το εάν η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, η βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών και η προοπτική ένταξης της γειτονικής χώρας στην ΕΕ θα επιφέρει και νέο κύμα φυγής μικρομεσαίων βορειοελλαδικών ελληνικών επιχειρήσεων προς τη Βόρεια Μακεδονία. 


Δηλαδή, όπως ακριβώς έχει σημειωθεί τα προηγούμενα χρόνια προς τη Βουλγαρία, που έγινε μέλος της ΕΕ το 2007. Δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς πως το εργατικό κόστος στην Βόρεια Μακεδονία είναι σαφώς χαμηλότερο, όπως και η φορολογία των επιχειρήσεων σε σύγκριση με την Ελλάδα. 

Το ακόμα πιο παράταιρο στην όλη υπόθεση είναι ότι ασχέτως από την Συμφωνία των Πρεσπών, η Ελλάδα ήταν ανέκαθεν ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές της βόρειας γείτονος. Η αποεπένδυση των τελευταίων ετών οφείλεται στην κρίση και όχι σε πολιτικούς λόγους. Πολλοί, μάλιστα, εκφράζουν ανησυχία για την μαζική μετάβαση επιχειρήσεων της ελληνικής Μακεδονίας στην Βόρεια Μακεδονία, πριν καν ξεκινήσει η σημαντική διαπραγμάτευση για την κατοχύρωση των εμπορικών σημάτων. «Μήπως πυροβολούμε μόνοι μας τα πόδια μας», αναρωτιέται επιχειρηματίας.

Όπως και να έχει, με λίγες ή πολλές συμμετοχές, εν μέσω αντιδράσεων και γκρίνιας, η κυβέρνηση μοιάζει αποφασισμένη να προβάλει μία εικόνα συναίνεσης και επιτυχίας. Το πρωθυπουργικό επιτελείο θα προωθήσει το μήνυμα ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ανοίγει δουλειές και ότι η πρώτη που θα ωφεληθεί θα είναι η Θεσσαλονίκη. Τί και αν η Θεσσαλονίκη δεν συμφωνεί… Αν μη τί άλλο, πάντως, θα υπάρξει και σίκουελ, καθώς ο Ζόραν Ζάεφ θα ανταποδώσει την επίσκεψη, με τις αβρότητες μεταξύ των δύο ηγετών να συνεχίζονται και επί ελληνικού εδάφους!

Μεταξύ των επιχειρηματιών που θα συμμετάσχουν στο ταξίδι:

1. Ιωάννης Μαυρουδής, CEO της Γαία Επιχειρείν ΑΕ (αγροτοδιατροφικός τομέας)
2. Ιωάννης Κουφουδάκης, CEO της Neuropublic ΑΕ (συστήματα υψηλής τεχνολογίας στον αγροτοδιατροφικό τομέα)
3. Εμμανουήλ Παναγιωτάκης, πρόεδρος και CEO της ΔΕΗ.
4. Nicola Battilana, CEO της ΔΕΣΦΑ (φυσικό αέριο)
5. Motor Oil με διευθυντικό στέλεχος της
6. Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος του Ομίλου Μυτιληναίου (ενέργεια, μέταλλα, κατασκευές)
7. Γιώργος Περιστέρης, CEO της ΤΕΡΝΑ (ενέργεια κατασκευές)
8. Δημήτρης Καλλιτσάντσης, CEO της ΕΛΛΑΚΤΩΡ
9. Γ Αψούρης, Ν. Μαυρούλιας, Σ. Γρίβας και I. Γερουλάνος από τα ΕΛΠΕ
10. Μανώλης Μελαμπιανάκης, CEO της Ευριπίδης ΑΕ (παραγωγή, τυποποίηση, συσκευασία ελαιολάδου)
11. Χριστίνα-Άντζελα Παπανδρέου, GFO Elbisco ΑΕ (βιομηχανία τροφίμων)
12. Νίκος Καλημέρης, γενικός διευθυντής Zitoluks (βιομηχανία τροφίμων).
13. Γιάννης Μπαϊρακτάρης, γενικός διευθυντής Elea Creta Ltd
14. Κωνσταντίνος Κόκκαλης, αντιπρόεδρος Intracom
15. Θεοχάρης Βλαχοπαναγιώτης, CEO Rhoe Urban Technologies PC, startup σπουδαστών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
16. Κωνσταντίνος Δερδεμέζης, διευθυντής Ομίλου Τσιμέντων Τιτάν
17. Μιχάλης Κωνστανπνίδης, Αντώνης Κοντολέων, στελέχη ΣΙΔΕΝΟΡ
18. Δημήτρης Κοντομηνάς, πρόεδρος DEMKO (ασφάλειες)
19. Δημήτρης Κούτρας, πρόεδρος ΙΝΤΡΑΚΑΤ
20. Αθανάσιος Σαββάκης, πρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (πρώην Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος) και αντιπροσωπεία επιχειρηματιών μελών του συνδέσμου
21. Νικόλαος Στασινόπουλος, πρόεδρος ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ
22. Νικόλαος Δημαρέλης, γεν. διευθυντής Παυλίδης ΑΕ (μάρμαρα γρανίτες)
23. Παναγιώτης Νετίδης, ιδιοκτήτης της NGP (εταιρεία διανομών βιομηχανικών, ναυτιλιακών και καταναλωτικών προϊόντων με έδρα στη Θεσσαλονίκη)
24. Αντιπροσωπείες επιμελητηρίων.
epirusblog.gr
5 of 5
Στα Σκόπια με 10 υπουργούς ο Τσίπρας
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 477325345197838921
item