Πρέβεζα: Έχει εγκαταλειφθεί η προσπάθεια ένταξης στα Μνημεία Unesco της Αρχαίας Νικόπολης; Πρέβεζα: Έχει εγκαταλειφθεί η προσπάθεια ένταξης στα Μνημεία Unesco της Αρχαίας Νικόπολης; | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Πρέβεζα: Έχει εγκαταλειφθεί η προσπάθεια ένταξης στα Μνημεία Unesco της Αρχαίας Νικόπολης;

Πρέβεζα: Έχει εγκαταλειφθεί η προσπάθεια ένταξης στα Μνημεία Unesco της Αρχαίας Νικόπολης;
Μία ελπιδοφόρα προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από το 2003 και έχει συμπληρώσει αισίως... 16 χρόνια προσπάθειας, μοιάζει να αποτελεί “καμένο χαρτί” για την περιοχή της Πρέβεζας. 
Ο λόγος για την ένταξη της Αρχαίας Νικόπολης στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco, μία διαδικασία που μοιάζει να έχει “βαλτώσει”, ελπίζουμε όχι... ανεπιστρεπτί. Γιατί αν έχει συμβεί κάτι τέτοιο άπαντες, αναφορικά με την πολιτειακή ηγεσία του τόπου, θα πρέπει να τεθούν προ των ευθυνών τους... 
Θυμίζουμε πως την Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019, μέλη του Διοικητικού συμβουλίου του Ομίλου για την Unesco Ν. Πρέβεζας, έγιναν δεκτά σε ακρόαση από τον Εξοχότατο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, προκειμένου να τον ενημερώσουν για την πορεία των ενεργειών σύνταξης του φακέλου υποψηφιότητας.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του atpreveza.gr, δύο μεγάλα “αγκάθια” για τη συνολική προσπάθεια φέρονται να ξεπερνιούνται σιγά-σιγά. Το ένα είχε να κάνει με τη συγκρότηση ομάδας εργασίας στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, που θα ασχοληθεί με το φάκελο υποψηφιότητας. 
Λόγω συνταξιοδότησης των παλαιών μελών, η Επιτροπή-Ομάδα εργασίας, δεν μπορούσε να συνεδριάσει. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τελικώς εδώ και κάποιους μήνες έχει συγκροτηθεί εκ νέου στελεχωμένη επιτροπή, παρ' όλα αυτά δεν έχει συνεδριάσει ούτε μία φορά.
Ακόμη ένα προαπαιτούμενο είναι η οδική παράκαμψη της Αρχαίας Νικόπολης. Και σε αυτό το “μέτωπο” υπάρχουν ευχάριστα νέα και θετικές εξελίξεις.
Όσον αφορά τους δύο αυτοδιοικητικούς πόλους του Νομού Πρέβεζας.
Ο μεν Αντιπεριφερειάρχης Στράτος Ιωάννου, ήταν εκείνος που ασχολήθηκε αρκετά σοβαρά με αυτή την προσπάθεια. Παρ' όλα αυτά στην επικοινωνιακή του στρατηγική τα τελευταία χρόνια έχει προτάξει το εγχείρημα των Πολιτιστικών Διαδρομών των Αρχαίων Θεάτρων της Ηπείρου, αφήνοντας σε “δεύτερη κατάσταση” το εγχείρημα UNESCO. Έπαιξε βέβαια ρόλο και η συνολική προσπάθεια για την παράκαμψη της Αρχαίας Νικόπολης, που ήταν προαπαιτούμενο.
Ο ίδιος διατηρεί επαφές με τα μέλη του Διοικητικού συμβουλίου του Ομίλου για την Unesco Ν. Πρέβεζας.
Ο δε Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαϊλης, ουδέποτε προέταξε κάποια προσπάθεια να δει με συλλογικό τρόπο την προώθηση του φακέλου υποψηφιότητας το ιστορικού αυτού Μνημείου.
Παρά τη γενικότερη “παγωμάρα” ενεργειών για το συγκεκριμένο εγχείρημα, η UNESCO διατηρεί στη λεγόμενη tentative list (λίστα αναμονής, δοκιμαστική λίστα), το φάκελο υποψηφιότητας της Αρχαίας Νικόπολης, τον οποίο και παραθέτουμε παρακάτω αυτούσιο στην αγγλική γλώσσα.
Η υποψηφιότητα της Νικόπολης παρέμεινε εν ισχύ μέχρι και τις 15-25 Ιουνίου 2014 στο συνέδριο της UNESCO για την Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά στην Ντόχα του Κατάρ.
Capture
Ο φάκελος υποψηφιότητας της Αρχαίας Νικόπολης με κωδικό αναφοράς 5861 βασίζεται σε τρία κριτήρια:
  1. Μία από τις καλύτερα δομημένες αρχιτεκτονικά πόλεις των Ρωμαίων στο Μεσογειακό Κόσμο και ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα δημιουργίας, εξέλιξης και μετεξέλιξης μίας ρωμαϊκής πόλης σε μία βυζαντινή, πρώιμη χριστιανική πόλη, με μνημεία για κάθε ιστορική περίοδο της ''ζωής'' της.
  2. Η μοναδικότητα μίας ρωμαϊκής αποικίας στον ελληνικό κόσμο και το Μνημείο του Αυγούστου.
  3. Συνδέεται με ένα κορυφαίο ιστορικό γεγονός. Τη Ναυμαχία του Ακτίου το 31π.Χ.

epirusblog.gr
5 of 5
Πρέβεζα: Έχει εγκαταλειφθεί η προσπάθεια ένταξης στα Μνημεία Unesco της Αρχαίας Νικόπολης;
epirusblog.gr
5 of 5
Πρεβεζα 8800357380189252940
Σχόλια
item