Γιάννενα: Η Ημέρα της Γυναίκας πάντα στην επικαιρότητα Γιάννενα: Η Ημέρα της Γυναίκας πάντα στην επικαιρότητα | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Η Ημέρα της Γυναίκας πάντα στην επικαιρότητα

Γιάννενα: Η Ημέρα της Γυναίκας  πάντα στην επικαιρότητα
Ημέρα της Γυναίκας σήμερα σε όλον τον κόσμο, μια ημέρα αφιερωμένη στους αγώνες των γυναικών για ισότητα, μία ημέρα που έχει νόημα και φέτος, αφού δεν έχουν αλλάξει ριζικά τα πράγματα προς όφελος των γυναικών και οι ανισότητες παραμένουν. 
Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων
Στο μήνυμα του Δημάρχου Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα, αναφέρεται:
«Η  8η  Μαρτίου έχει καθιερωθεί διεθνώς από το 1977, με απόφαση του ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (διεθνής ημέρα των δικαιωμάτων των γυναικών). 
Μια ακόμα παγκόσμια ημέρα που πρέπει να υπάρχει όχι ως μέρα υπενθύμισης των προβλημάτων και των δικαιωμάτων της γυναίκας σε όλες τις διαδοχικές φάσεις της ζωής της ως θυγατέρα, σύζυγος, μάνα ή γιαγιά. 
Είναι μέρα που πρέπει να προβληματιστούμε για το μέλλον σε παγκόσμιο επίπεδο με την υποστήριξη της ισότητας, της ισοτιμίας των γυναικών και την αξιολόγηση της θέσης των γυναικών στην κοινωνία. 
Να σταματήσει να ορίζεται η μοίρα μιας γυναίκας από τη γεωγραφική θέση της πόλης ή της χώρας όπου γεννήθηκε. Να σταματήσουν οι πράξεις άνισης μεταχείρισης, οι κάθε είδους κακοποιήσεις γυναικών που δυστυχώς βρίσκονται σε κάθε δελτίο ειδήσεων και αφορούν τόσο τριτοκοσμικές όσο και ανεπτυγμένες χώρες.
Το γνωρίζουμε όλοι πως παρ’ ότι ως κοινωνία έχουμε κάνει σημαντικά βήματα για την κατοχύρωση της ισοτιμίας των δύο φύλων, ωστόσο υπάρχουν ακόμα πολλά να γίνουν.
Υφίστανται διαχωρισμοί και κυρίως  υπάρχουν ακόμη στερεότυπες αντιλήψεις για το ρόλο του κάθε φύλου, που πρέπει να ανατρέψουμε».
«Στο Δήμο Ιωαννιτών, η δική μας Δημοτική Αρχή ήταν αυτή που ίδρυσε για πρώτη φορά Δημοτική Επιτροπή Ισότητας.
Σε αυτά τα χρόνια οι πρωτοβουλίες, οι δράσεις και οι προτάσεις της ήταν ποικίλες και πάντα ενδιαφέρουσες.
Είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσει με τον ίδιο ζήλο να εργάζεται για την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας κι εμείς θα είμαστε πάντα στο πλευρό της», καταλήγει ο κ. Μπέγκας.  
Η Επιτροπή Ισότητας
Η Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων τονίζει στην ανακοίνωσή της: 
«Είναι Ημέρα Μνήμης των κινητοποιήσεων και των αγώνων των γυναικών στις ΗΠΑ τον 19ο αι. για  σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, ίσες ευκαιρίες, καλύτερους μισθούς, καλύτερες συνθήκες εργασίας, ωράριο, ισότιμη αντιμετώπιση με τους άνδρες. Οι κινητοποιήσεις τότε συνεχίστηκαν και στην Ευρώπη με την δημιουργία γυναικείων οργανώσεων που απαιτούσαν ισότητα και ισονομία.
Στην πορεία των ετών που ακολούθησαν οι γυναίκες συνέχισαν και συνεχίζουν, του αγώνες τους και ανέδειξαν τις ικανότητες τους μέσα από τους πολλαπλούς ρόλους που έχουν ως γυναίκες σύζυγοι, μητέρες, εργαζόμενες, ασχολούμενες με τα κοινά αποκτώντας το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, συμμετέχοντας σε θέσεις ευθύνης και σε διάφορους τομείς.
Αποδεικνύουν ότι και θέλουν και μπορούν καθημερινά, και συνδυάζοντας την ευαισθησία που τις διακρίνει με την βιωματική γνώση και τον σεβασμό και την συνεργασία των δύο φύλων,  ο σκοπός είναι η κατάργηση των ανισοτήτων και της καταπίεσης και φαινομένων λυπηρών όπως η βία και κάθε μορφή αυτής».
«Είναι αναγκαία η αφύπνιση η ευαισθητοποίηση όλων μας για την προάσπιση και την προστασία  των γυναικών και των δικαιωμάτων τους.
Είναι έκφραση Δημοκρατίας και κοινωνικής συνοχής και ευημερίας η Ισότητα των Φύλων σε ένα ευνομούμενο Κράτος.
Σε συνεργασία όλοι οι φορείς που ασχολούμαστε με τον Τομέα της Ισότητας είμαστε εδώ για όλες τις γυναίκες και δείχνουμε τον δρόμο για ίση διεκδίκηση  και πρόσβαση παντού, ενάντια σε πάσης φύσεως αποκλεισμούς», καταλήγει.  
Ο Δήμαρχος Πωγωνίου
Στο δικό του μήνυμα ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης, αναφέρει, μεταξύ άλλων: 
«Παράλληλα θα πρέπει να είναι και ημέρα έντονου προβληματισμού για την «ισότιμη»  παρουσία της γυναίκας στην εργασία, στο σπίτι και στις ίσες ευκαιρίες μεταξύ των δύο φύλων. Η γυναίκα, εξακολουθεί να δίνει μάχη για να αποδείξει τα αυτονόητα και σε αυτή την προσπάθεια οφείλουμε να είμαστε σύμμαχοι και συμπαραστάτες.
Στα παραμεθόρια χωριά του Δήμου Πωγωνίου οι γυναίκες έδωσαν τις δικές τους σκληρές «μάχες» και συνεχίζουν να τις δίνουν απέναντι σε άλλες δυσκολίες της σημερινής εποχής.
Είναι καθήκον κάθε ανθρώπου και κάθε κοινωνίας να τιμά και να σέβεται τη γυναίκα. Οφείλουμε να εκφράζουμε το σεβασμό και την ευγνωμοσύνη μας αναγνωρίζοντας την προσφορά της γυναίκας στην ίδια τη ζωή».
 Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Ηπείρου
Στο δικό του μήνυμα ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Ηπείρου,  Γιώργος Παππάς, αναφέρει: «162 χρόνια πριν, στις 8 Μαρτίου του 1857, οι εργάτριες της κλωστοϋφαντουργίας κατέβηκαν στους δρόμους της Νέας Υόρκης απαιτώντας μείωση του εξαντλητικού ημερήσιου 16ωρου εργασίας και εξομοίωσή του με το αντίστοιχο ωράριο των ανδρών -που 17 χρόνια πριν είχαν κατακτήσει την 10ωρη εργασία- ζητώντας ίσα μεροκάματα με τους άντρες και ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς.
Από τότε έχει κυλήσει πολύ νερό στον μύλο της εξέλιξης της κοινωνίας, των εργασιακών δικαιωμάτων, των ίσων ευκαιριών και της άρσης των διακρίσεων με βάση το φύλο.
Το 30% τόσο των συναδέλφων Μηχανικών όσο και των εργαζόμενων του Τμήματός μας είναι γυναίκες με αξιοσημείωτη παρουσία σε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό εργασιακό περιβάλλον, με σημαντική προσφορά στο κοινωνικό σύνολο και στην οικογένεια, με πολλαπλούς και απαιτητικούς ρόλους, της εργαζόμενης, της μητέρας, της συζύγου, του ενεργού μέλους της κοινωνίας μας. 
Η βελτίωση της θέσης της γυναίκας και η διεκδίκηση των δικαιωμάτων της όμως, σε μια κοινωνία που δυστυχώς ψάχνει ακόμη προσανατολισμό σε κάθε μορφής δικαιωματικά ζητήματα είναι μια διαρκής υπόθεση. Έχει δρόμο ακόμη και απαιτεί τον αγώνα όλων μας».
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Η Ημέρα της Γυναίκας πάντα στην επικαιρότητα
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 7498580537136856239
Σχόλια
item