Άρτα: Το μοναδικό Ελληνικό ξύλινο τελεφερίκ βρίσκεται στην Άρτα Άρτα: Το μοναδικό Ελληνικό ξύλινο τελεφερίκ βρίσκεται στην Άρτα | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Άρτα: Το μοναδικό Ελληνικό ξύλινο τελεφερίκ βρίσκεται στην ΆρταΆρτα: Το μοναδικό Ελληνικό ξύλινο τελεφερίκ βρίσκεται στην Άρτα
Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά δείγματα παραδοσιακής μηχανικής είναι η "Περαταριά" που βρίσκεται στο Μεσόπυργο Άρτας,στην Κοιλάδα του Αχελώου, στα σύνορα με το Νομό Καρδίτσας...

Είναι ένα μοναδικό για τη χώρα, χειροκίνητο τελεφερίκ-βαγονάκι με τροχαλία και συρματόσχοινο- που χρησιμοποιείται από το 1960 προκειμένου να διασχίζουν ντόπιοι και επισκέπτες τον Αχελώο.

Μοιάζει με εικόνα βγαλμένη από άλλη εποχή που για τους κατοίκους, όμως, αποτελεί καθημερινότητα, καθώς πρόκειται για το πιο κοντινό μέσο το οποίο συνδέει την Θεσσαλία με την Ήπειρο και το μοναδικό μέσο μετακίνησης για να μπορούν να εξυπηρετούν τις καθημερινές τους ανάγκες (μεταφορά αγαθών και προϊόντων), καθώς η μόνη γέφυρα βρίσκεται 20 χλμ μακριά.

Παλαιότερα τοποθετούνταν «οδηγός του πορθμείου», από την Νομαρχία Καρδίτσας, ένας κάτοικος που ήταν υπεύθυνος για τη λειτουργία του. Σε περίπτωση απουσίας του οδηγού το πορθμείο κλειδώνονταν για την ασφάλεια των κατοίκων.

Εδώ και αρκετά χρόνια, όμως, δεν υπήρχε οδηγός και οι κάτοικοι χειρίζονταν μόνοι τους το τελεφερίκ, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή τους. Από τις αρχές του 2018 σταμάτησε να λειτουργεί και οι κάτοικοι ζήτησαν από την Πολιτεία την επισκευή της.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας, Βασίλης Ψαθάς, με εντολή του περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέξανδρου Καχριμάνη, πήγε επί τόπου και δεσμεύτηκε για την επισκευή της «Περαταριάς».

Πηγή: iefimerida.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Άρτα: Το μοναδικό Ελληνικό ξύλινο τελεφερίκ βρίσκεται στην Άρτα
epirusblog.gr
5 of 5
Αρτα 966279485381480710
Σχόλια
item