Μήνυμα Τσίπρα προς Αλβανία: Βλέπουμε εξελίξεις για την ομογένεια που δεν μας ικανοποιούν

20917225

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση της Αλβανίας εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας μετά το τέλος της τετραμερούς συνάντησης στο Βουκουρέστι στέλνοντας μήνυμα στα Τίρανα και την κυβέρνηση Ράμα ότι αν δεν σεβαστούν τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας τότε θα πληγεί η ευρωπαική προοπτική της γειτονικής χώρας.

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης των τεσσάρων ηγετών και χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες, ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας ότι «μαθαίνω σήμερα πως υπάρχει μία αρνητική εξέλιξη για την ομογένεια στην Αλβανία. Αν ισχύει θα είναι πολύ αρνητική εξέλιξη. 


Συνεπώς είναι μία υπόθεση που δυστυχώς δεν μας δίνει την αισιοδοξία σε ό,τι αφορά την κρίσιμη ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας που αντιμετωπίζει κρίσιμες προκλήσεις και πρέπει να ανταποκριθεί. 

Οι προϋποθέσεις να κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση όμως αν επαληθευτούν αυτές οι πληροφορίες που έχουμε, νομίζω ότι δεν υπάρχουν», υπογράμμισε.

Στο ίδιο πνεύμα ο κ. Τσίπρας είπε πως ελπίζει να διαψευστεί "γιατί η βούληση όλων μας είναι το σύνολο των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων να κάνει βήματα στην κατεύθυνση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων προκειμένου η ευρωπαϊκή προοπτική να γίνει μια πραγματικότητα". 

Σημείωσε ότι όμως "βλέπουμε καθεμιά χώρα ξεχωριστά, πρέπει να ενθαρρύνουμε τα θετικά βήματα και πρέπει να είμαστε απαιτητικοί απέναντι σε αυτές τις χώρες που δεν είναι ακόμα έτοιμες να κάνουν τα βήματα αυτά.

Αφορμή για την παρέμβαση Τσίπρα ήταν οι πληροφορίες που έφθασαν στην Αθήνα και ανέφεραν ότι η Αλβανική κυβέρνηση αποφάσισε να δημεύσει την περιουσία των Ελλήνων στην Χειμάρρα καθώς προχώρησε στη δημοσίευση σχετικού ΦΕΚ.



Δηλώσεις προς τους εκπροσώπους του Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της 7ης Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Ρουμανίας-Σερβίας-Βουλγαρίας. @VDancila_PM @avucic @BoykoBorissov 🇬🇷🇷🇴🇷🇸🇧🇬https://www.youtube.com/watch?v=hLSB39knlhw 
See Prime Minister GR's other Tweets

Μιλώντας για τις περιφερειακές εξελίξεις, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη στήριξη της ενταξιακής προοπτικής της Σερβίας, η οποία έχει ήδη καταφέρει πολλά και πρέπει να ενθαρρυνθεί, έχει σταθερή πρόοδο, έχει ανοίξει 16 διαπραγματευτικά κεφάλαια.

"Στηρίξαμε και τις προσπάθειες για την επανέναρξη του διαλόγου ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα, η επιτυχία του οποίου έχει ιδιαίτερη σημασία για την περιοχή μας, διάλογος που δεν βοηθείται από τις πρωτοβουλίες της Πρίστινας".

Συζήτησαν και για τη νέα δυναμική που αποκτά συνολικά η περιοχή με τη Συμφωνία των Πρεσπών, όπως είπε, "και για την ανάγκη η Βόρεια Μακεδονία να αποκτήσει την ευρωπαϊκή προοπτική".

"'Αλλωστε πιστεύω ότι αυτά τα βήματα που έγιναν το προηγούμενο διάστημα, το μεγάλο βήμα αυτής καθαυτής της Συμφωνίας και αυτά που είναι διατεθειμένη να κάνει η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας, θα πρέπει να ενθαρρυνθούν μέσα από τη δυνατότητα να αποκτήσουν μια ημερομηνία για την ενταξιακή διαδικασία".

Το δίκτυο μεταφοράς ενέργειας

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σε σημαντικά πρότζεκτ διασυνδεσιμότητας όπως τη σύνδεση της Μεσογείου, του Αιγαίου με τη Μαύρη Θάλασσα, αλλά και ο αγωγός ΙGB που θα συνδέει τον αγωγό ΤΑΡ που ήδη διέρχεται και μεταφέρει αζέρικο αέριο από τη Βόρεια Ελλάδα αλλά θα αντλεί και τις νέες δυνατότητες που θα δώσει η πλατφόρμα στην Αλεξανδρούπολη για επανα-αεροποίηση υγροποιημένου αερίου (LNG) όπως επίσης και της υφιστάμενης υποδομής στη Ρεβυθούσα.

Ενημέρωσε τους συνομιλητές του για την "ιστορικής σημασίας συμφωνία" ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ για τον αγωγό East Med "που αλλάζει τον ενεργειακό χάρτη της Μεσογείου και της Ανατολικής Ευρώπης καθώς διαμορφώνει νέες δυνατότητες διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας". 


Επισήμανε ότι ο αγωγός αυτός θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Ισραήλ και την Κύπρο στην Ελλάδα μέσω της Κρήτης και της Κεντρικής Ελλάδας και από εκεί θα έχει τη δυνατότητα να πάει στην Ιταλία, "ενδεχομένως όμως θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και προς την Βαλκανική".

Έτσι λοιπόν, τόνισε, έχουμε ένα πλαίσιο που με τον East Med, με τα άλλα έργα μεταφοράς LNG σε Ρεβυθούσα και Αλεξανδρούπολη και με τον IGB (τον κάθετο αγωγό από την Ελλάδα στη Βουλγαρία και τον διασυνδετήριο αγωγό IBS ανάμεσα στη Βουλγαρία και τη Σερβία, διαμορφώνεται ένα δίκτυο μεταφοράς ενέργειας που καθιστά όλες τις χώρες και τα Βαλκάνια ως ένα ενεργειακό hub (κόμβο) ιδιαίτερα σημαντικό για την περιοχή".

Επιθυμούμε να προχωρήσουμε σε στενή συνεργασία προς όφελος των λαών μας

«Είμαστε οι "B4" των Βαλκανίων, είμαστε οι 4 βαλκανικές χώρες που έχουμε απόλυτη επιθυμία να προχωρήσουμε σε στενή συνεργασία προς όφελος της συνανάπτυξης, της συνεργασίας, της ειρήνης και της ευημερίας για τους λαούς μας», είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Ανέφερε, δε, ότι η Ρουμανική Προεδρία είναι κρίσιμη γιατί διεξάγεται σε μια περίοδο που στην Ευρώπη έχουμε πολύ σημαντικές προκλήσεις, ενώ ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα θα φιλοξενήσει την 8η κατά σειρά Τετραμερή σύνοδο το επόμενο διάστημα.


epirusblog.gr
5 of 5
Μήνυμα Τσίπρα προς Αλβανία: Βλέπουμε εξελίξεις για την ομογένεια που δεν μας ικανοποιούν
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 4848959134613444532
item