Ο έρωτας με απλά λόγια! Τι και γιατί μας συμβαίνει;

Ο έρωτας με απλά λόγια! Τι και γιατί μας συμβαίνει;
Είναι ο άντρας της ζωής μας. Μας αναστατώνει, μας συγκινεί, μας μεταμορφώνει, αλλά μπορεί και να μας πληγώσει. Τα ερωτικά συναισθήματα κυριαρχούν μέσα μας και αλληλοσυγκρούονται. 
Πώς μπορούμε να επηρεάσουμε τη διάθεσή και τη στάση μας; Υπάρχουν τρόποι να διοχετεύουμε τα συναισθήματά μας. Με την προϋπόθεση ότι θα προσέχουμε τι συμβαίνει μέσα μας!
Γιατί ο έρωτας δίνει φτερά;
Τι συμβαίνει στο σώμα μας
Ο έρωτας δεν είναι, απλώς, ένα συναίσθημα. Οι βιολόγοι είναι πεπεισμένοι ότι προκαλεί: φυσιολογικές και χημικές αλλαγές στον οργανισμό μας. Αυξάνει, συγκεκριμένα, την παραγωγή ντοπαμίνης, μιας ορμόνης που ευνοεί την επιθυμία και συμμετέχει στην απόλαυση. 
Αυτή η ευφορία που νιώθετε όταν είστε με τον αγαπημένο σας καταγράφεται στον εγκέφαλο τόσο καλά που, κάθε, φορά που τον ξαναβλέπετε, τον ακούτε, νιώθετε το άρωμα του, ξυπνούν μέσα σας ευχάριστες αναμνήσεις και γεννούν νέα επιθυμία. 
Τι συμβαίνει μυαλό μας
Όταν είμαστε ερωτευμένοι, ο ορίζοντας μας περιορίζεται στο αγαπημένο μας πρόσωπο. Με λίγα λόγια, γίνεται έμμονη ιδέα, κυριαρχεί στις σκέψεις μας και, ειδικά στην αρχή της σχέσης, έχουμε την τάση να το εξιδανικεύουμε; δεν βλέπουμε παρά μόνο τις αρετές του, όλα μας φαίνονται υπέροχα. 
Είναι σαν να ζούμε σε ένα ροζ σύννεφο αλλά σιγά σιγά η πραγματικότητα  έρχεται και πάλι στην επιφάνεια. Μερικές φορές, το «ξύπνημα» είναι σκληρό: μία από τις πηγές συγκρούσεων σε ένα ζευγάρι είναι ακριβώς η εξάλειψη αυτής της ονειρικής κατάστασης, 
Και όμως, μπορούμε να κάνουμε τον έρωτα να διαρκέσει!
– Ενας από τους χειρότερους παράγοντες που «σκοτώνουν» τον έρωτα είναι ο αιώνιος τρόπος μας να προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε τη συμπεριφορά του άλλου, πράγμα που αποτελεί ανεξάντλητη πηγή παρεξηγήσεων…
– Προσπαθείτε να βλέπετε αυτά που σας αρέσουν στον άλλο σαν χαρακτηριστικά της ταυτότητας και της προσωπικότητας του. Και θεωρείτε τα στοιχεία που δεν σας αρέσουν δευτερεύοντα και όχι απαραίτητα ηθελημένα από την πλευρά του.
Γιατί μας γοητεύει συχνά ο ίδιος τύπος άντρα;
Τι συμβαίνει στο σώμα μας
Όπως τα ζώα, είμαστε και εμείς ευαίσθητοι σε χημικές ουσίες που μας έλκουν και επηρεάζουν τη γοητεία. Πρόκειται για μια θεωρία την οποία δεν υποστηρίζουν ιδιαίτερα οι επιστήμονες, αφού οι ουσίες αυτές δεν απομονώθηκαν ποτέ.
Τι συμβαίνει μυαλό μαςΑυτό το θέμα έχει οδηγήσει στη γέννηση πολλών θεωριών: άλλοι λένε ότι διαλέγουμε έναν άντρα που μοιάζει στον πατέρα μας και άλλοι ότι αναζητούμε στον άντρα την ανάμνηση της ικανοποίησης που νιώθαμε στην αγκαλιά της μητέρας μας, ενώ κάποιοι τρίτοι υποστηρίζουν ότι τα σημάδια που μας κάνουν| να αναγνωρίζουμε τον εκλεκτό της καρδιάς μας είναι υποσυνείδητα και διαπιστώνουν κοινά βιώματα και συμπληρωματικότητα.
Γιατί ζηλεύουμε τόσο εύκολα;
Τι συμβαίνει μυαλό μαςΗ ζήλια συνοδεύει, γενικά, τον έρωτα και  εξηγείται με πολλούς τρόπους: κατ’ αρχήν εξαρτάται από την προσωπικότητα μας (αν ζηλεύουμε εύκολα ή δύσκολα), αλλά επηρεάζεται και από τη σιγουριά που έχουμε στον εαυτό μας και την αξία που του δίνουμε (όσο περισσότερο αναγνωρίζουμε τα πλεονεκτήματα μας τόσο λιγότερο αισθανόμαστε ότι «κινδυνεύουμε»). 
Επίσης, η ζήλια καθορίζεται από κοινωνικούς κανόνες: για παράδειγμα, στον δυτικό κόσμο, η πίστη σ’ ένα ζευγάρι είναι σημαντική, ενώ σε άλλους λαούς ισχύει η πολυγαμία και στους Εσκιμώους η φιλοξενία απαιτεί να καλέσει ο οικοδεσπότης τον καλεσμένο να κοιμηθεί με τη γυναίκα του, πράγμα που εμείς δεν μπορούμε ούτε να διανοηθούμε…
Πώς μπορούμε να ελέγχουμε τα συναισθήματά μας;
– Διαβεβαιώστε τον εαυτό σας ότι στα μάτια του άντρα σας είστε η καλύτερη. Πιστέψτε στη γοητεία σας και διατηρήστε υψηλά το ηθικό σας.
– Καταπολεμήστε μια αίσθηση συναισθηματικής ή οικονομικής εξάρτησης με μια δουλειά, κοινωνικές επαφές, εξόδους… Έτσι θα ενισχύσετε ακόμα περισσότερο την αυτοπεποίθησή σας.
– Όσο για τις σκηνές ζηλοτυπίας, ανήκουν μάλλον στον τομέα της οργής και συνεπώς ελέγχονται με αντίστοιχο τρόπο.
epirusblog.gr
5 of 5
Ο έρωτας με απλά λόγια! Τι και γιατί μας συμβαίνει;
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 4284436251069904779
item