Χάνει Άγκυρα και Σμύρνη ο Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές - Θρίλερ στην Κωνσταντινούπολη

Χάνει Άγκυρα και Σμύρνη ο Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές - Θρίλερ στην Κωνσταντινούπολη

Τις πρώτες δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση των δημοτικών εκλογών έκανε ο Πρόεδρος της χώρας Ταγίπ Ερντογάν πριν αναχωρήσει για την Άγκυρα όπου θα κάνει την καθιερωμένη ομιλία στους οπαδούς του.

Ο κ. Ερντογάν σημείωσε ότι και πάλι το κόμμα του ήρθε πρώτο όπως σε όλες τις δημοτικές εκλογές των τελευταίων ετών, αλλά και ότι η συμμαχία με το εθνικιστικό κόμμα ήρθε στην πρώτη θέση. 


Ακολούθως σημείωσε την επιτυχία στους δήμους της Νοτιανατολικής Τουρκίας σε περιοχές που είναι πλειοψηφία ο κουρδικής καταγωγής πληθυσμός και πρόσθεσε πως πλέον μέχρι το 2023 υπάρχει μια μακρά περίοδος χωρίς εκλογές για να γίνει αποτελεσματικό έργο ιδιαίτερα στο οικονομικό πρόγραμμα για ανάκαμψη της χώρας.


Παίρνει την Κωνσταντινούπολη με 40.000 περίπου ψήφους διαφορά

Με καταμετρημένο το 96,5% των ψήφων στην Κωνσταντινούπολη όπου όπως προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις η ψαλίδα έκλεισε αλλά ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος και τελευταίος πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ διατήρησε το προβάδισμα με 48,97% έναντι 48,42% του υποψηφίου της Αξιωματικής αντιπολίτευσης Εκρέμ Ιμάμογλου και φαίνεται να επικρατεί οριακά ως νέος Δήμαρχος του Μητροπολιτικού Δήμου της Κωνσταντινούπολης με 40.000 περίπου ψήφους διαφορά.

Στη Άγκυρα με καταμετρημένο το 85% των ψήφων κόβει το νήμα ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος Μανσούρ Γιαβάς με 50,3 έναντι 47,45 του Μεχμέτ Οζχασεκί του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Το ΑΚΡ παίρνει 16 μητροπολιτικούς και 25 Δήμους πόλεων

Η Σμύρνη είναι η μόνη μεγαλούπολη όπου το αποτέλεσμα ξεκαθάρισε αρκετά νωρίς. Νέος δήμαρχος θα είναι ο Μουσταφά Τουντς Σογιέρ με 58% έναντι 38% του Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί.

Με τα μέχρι στιγμής ανεπίσημα αποτελέσματα το κυβερνών κόμμα παίρνει 16 μητροπολιτικούς και 25 Δήμους πόλεων ενώ το Ρεπουμπλικανικό 10 μητροπολιτικούς και 10 πόλεων συνολικά.


Αμφισβητεί τα ποσοστά ο αντίπαλός του

Ωστόσο ο Εκρέμ Ιμάμογλου, υποψήφιος του CHP στην Κωνσταντινούπολη, αμφισβητεί τα ποσοστά αυτά, ισχυριζόμενος ότι προηγείται με 53% μετά την καταμέτρηση του 26% των ψήφων.

Αυτές οι εκλογές αποτελούν δοκιμασία για τον Ερντογάν ο οποίος ρίχθηκε στην προεκλογική μάχη με όλες του τις δυνάμεις για να αποφύγει μια εκλογική ήττα του κόμματός του, καθώς η χώρα περνά οικονομικές δυσκολίες, κυρίως με αύξηση του πληθωρισμού και της ανεργίας.

Μια ήττα στην Άγκυρα, πολιτική πρωτεύουσα της Τουρκίας όπου έχει χτίσει ένα τεράστιο προεδρικό μέγαρο θα αποτελέσει μεγάλη απώλεια για τον Ερντογάν, ο οποίος έχει κερδίσει όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις από το 2002 οπότε ανήλθε στην εξουσία το κόμμα του, το AKP.

Εδώ και 25 χρόνια το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και τα ισλάμιστικά κόμματα που προηγήθηκαν αυτού ελέγχουν τόσο την Άγκυρα όσο και την Κωνσταντινούπολη.

Το AKP προηγείται σε εθνικό επίπεδο με 46,8% 

Το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προηγείται στις δημοτικές εκλογές σε εθνικό επίπεδο, με περισσότερες από τις μισές ψήφους να έχουν καταμετρηθεί, μεταδίδει το Anadolu.

Με καταμετρημένο το 50,3% των ψήφων το AKP εμφανίζεται να συγκεντρώνει το 46,8%, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ενώ το σημαντικότερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό (CHP), κερδίζει το 31,3%.

Όπως επισημαίνει το Anadolu, η συμμετοχή στις δημοτικές εκλογές ανέρχεται στο 83%.
epirusblog.gr
5 of 5
Χάνει Άγκυρα και Σμύρνη ο Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές - Θρίλερ στην Κωνσταντινούπολη
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 8277125197653880401
item